Linde Maskiner är ett av de äldsta industriföretagen i Lindesberg med anor från mitten av 1800-talet. Grunden för dagens industri lades av gruvbyggmästare Erik Jansson, som började det hela med ett konstruktionskontor för att år 1853 utöka rörelsen med tillverkning av maskingods. Detta var början på historien om Linde Maskiner, som på den tiden bar namnet Erik Jansson & CO.
Idag heter Linde Maskiners verkställande direktör Jan Emander. Årligen produceras bildelar till stora företag som Volvo lastvagnar, Scania och Autoliv. Företaget har 125 anställda och omsätter årligen cirka 115 miljoner kronor. 20 procent av produktionen går till länder och företag i Europa. Nu inför valet i september har frågorna om euron kommit på tal. Och det är inte första gången industrin i Dalkarshyttan får vara med om ett valutabyte om så sker. Under de första åren Erik Jansson & CO verkade var det t ex riksdaler man skramlade med i fickan.
Få fördelar
Jan Emander ser inte något negativt med euron, men samtidigt inte heller några stora positiva effekter av ett eventuellt inträde i EMU – åtminstone inte omgående.
– Personligen tycker jag att vi ska gå med, men för Linde Maskiners del ser jag inte några jättestora fördelar, inte som det ser ut just idag i alla fall. Det kan visserligen underlätta en del vid vissa utlandsaffärer, men det är en liten del i vårt fall, kommenterar Jan.
Färre risker
Som många andra företag som arbetar med import och export innebär det vissa risker när man handlar med annan valuta. Jan Emander berättar att det är en risktagning som till stor del försvinner om Sverige går med i valutaunionen.
– Och ser vi framåt i tiden kan det underlätta om vi får euron. Vi har alltid gjort våra affärer på kundernas svenskkontor, vilket alltså betyder att vi kunnat använda svensk valuta. Men det är inte säkert att det i framtiden ser ut som det gör idag.
Det finns redan nu vissa ute i Europa som ställt krav på att till exempel inköp enbart ska betalas med euron, säger Jan Emander.
Med andra ord kan svenska företag bli påtvingade att handla med euron oavsett hur det går i valet i höst.
Att det innebär risker att göra affärer i annan valuta är Jan Emander långt ifrån ensam att konstatera. Senast, och även först ut, i vår ”låt företagen tycka till om euro”-serie pratade vi med Torgny Jansson, Tormek. Läs här>>
Ja till EMU?>>
Nej till EMU?>>
Läs mer om Linde Maskiner>>
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.