Festivalen igång med rekordmånga gäster: ”Den största i judo-Sverige”

För sjunde året i följd är Judofestivalen invigd i Lindesberg Arena. Det traditionstyngda eventet, som arrangerats av Frövi Judo sedan början på 80-talet, har detta år lockat till sig rekordmånga besökare. Under de närmaste två dygnen bjuds gästerna på föreläsninar, gladiatorspel och självklart mycket judo.

Klockan 17.00 på fredagseftermiddagen slog Frövi Judoklubb upp Arenans portar. In strömmade då 450 gäster, som samtliga anlänt för att delta på den årliga Judofestivalen. Eventet är ett ständigt återkommande inslag i försommaren och precis som föregående år har Frövi Judo arbetat intensivt för att sy ihop ett lyckat arrangemang.

Många timmar har vigts åt planering, där Björn Nyberg haft en central position i arrangörsgruppen. Lagom till festivalhelgen har även föräldrar och ungdomar engagerats för att hjälpa till med arbetet. Totalt har klubben ett 40-tal aktiva som tillsammans får festivalen att rulla på.

– Föräldrarna jobbar i första hand med kiosk, med mat och med yttre logistik. Sen är våra aktiva med och hjälper till på mattan. Men de allra flesta passen sköts av andra ledare, för att även våra medlemmar ska få vara med och träna, berättar Björn Nyberg.

På träningsfronten har Frövi hjälp av de besökande klubbarna, som ställer upp med ledare och instruktörer. Och detta år är besöksantalet skyhögt. Över 450 gäster har anmält sig till festivalen, något som är rekord sedan flytten till Arenan 2010.

Men arrangemanget sträcker sig längre bak i historieböckerna än så. Björn Nyberg pekar ut 1983 som det troliga premiäråret. Då gick festivalen under namnet Pingstlägret, helt enkelt av den enkla anledning att det sammanföll med pingsthelgen. När sedan annandag pingst togs bort som helgdag valde Frövi att fräscha upp konceptet och Judofestivalen föddes.

Avslutar med gladiatorspel på söndag

Som namnet antyder handlar helgen om mer än bara träning, en helhetsupplevelse som sträcker sig bortom judomattan. Det här blir det sjunde året som festivalen hålls i Arenan och konceptet har börjat sätta sig. Björn Nyberg förklarar att även denna upplaga har ett liknande program.

– Skillnaden i år är att vi under lördagskvällen inte har något speciellt program satt, för nu vill vi att alla ska kunna umgås så mycket som möjligt. Vi ska istället öppna upp så mycket det bara går med utegymmet, Loppholmarna, bastun och flotten. På så sätt ska man verkligen få chansen till att njuta av allt det vackra här vid sjön.

På det noggrant utformade schemat återfinns såväl seminarier som träningspass, med olika grupper och olika åldrar. Stor tid läggs även vid andra aktiviteter och på söndagen avslutas festivalen med gladiatorspel för de yngsta. Dessutom kommer riksgraderingskommittén att besöka Arenan för att bedöma 22 atleter på jakt efter svart bälte.

En intensiv judohelg väntar med andra ord, en helg som är höjdpunkten på hela året för Frövi Judo. Föreningen har goda erfarenheter från att hålla i varierande arrangemang och festivalen är det absolut största man tar sig för. Dessutom har Judofestivalen en väldigt speciell betydelse för Frövis verksamhet.

– Judo är en ganska dyr sport när man börjar att bli duktig och vi är duktiga, vi har många som är ute och reser. Vi har också sagt att vi inte kan få in de pengarna genom att sälja exempelvis lotter. Vi måste istället försöka att jobba med det som vi är bra på, och därför har vi det här lägret. För läget ger pengar och de pengarna används sedan till vår ungdoms- och elitverksamhet, förklarar Björn Nyberg och tillägger.

– Sen blir det samtidigt en rolig avslutning på säsongen. Inte bara för våra ungdomar som får många besökare hit, utan även för alla andra klubbar som kommer hit. Vi låter alla åldrar delta och det gör festivalen till den största i judo-Sverige.

Publicerad 27 maj 2016 klockan 22:04


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-18 12:56