Idag, den sjätte juni, firas Sveriges Nationaldag runtom i Sverige, så också i Lindesberg. Firandet innefattade mycket musik i alla slags olika former, dans framförd av folkdansgillet och tal komponerat av Bengt Storbacka (S).
Lindesbergs nationaldagsfirande inleddes med en avmarsch från Lindesberg Arena till Oscarsparken, med Guldsmedshyttans musikkår i täten, följda av flaggfirare. I Oscarsparken sken solen, och trots lite blåst inbjöd vädret besökarna att slå sig ned i gröngräset och njuta av ett fullspäckat program och välplanerat firande.
– Det kommer att bli mycket musik, utlovar kultursekreterare Sara Sporre, och hon hade helt rätt.
Basel Sara tillsammans med sin stora harpa var först ut.
– Jag gratulerar ni svenska människor. Hoppas att ni tycker om min musik, säger Basel varpå han spelar flera vackra stycken med stor känsla och mycket inlevelse.
Folkdansgillet är också på plats, iklädda sina traditionsenliga folkdansdräkter, och redo att bjuda upp till dans.
– Nu är det dags för Lindesbergs folkdansgille att beträda gräsmattan. Folkdansgillet har funnits ända sedan 1922, men riktigt så gamla är kanske inte ni, men 1972 satte man igång ordentligt, introducerar Sara.
Efter den presentationen tågar man in två och två, och inledningsvis dansar man till en finsk vals med titeln ”Emma”, fortsätter därefter med en skånsk kadriljdans, Britts hambo, en polkavariant och slutligen Fredriks gånglåt. I kanten av dansarna gör några små barn gruppen sällskap och härmar glatt deras rörelser och snurrar runt i takt med den taktfasta musiken som spelas live från scenen.
Sara berättar att det här är första gången som hon medverkar vid nationaldagsfirandet i Lindesberg.
– Och då visade det sig att det är jag som ska arrangera det. Jag har varit väldigt, väldigt nervös, ler Sara.
Musiken fortsätter, och Musica Linde tar över scenen; en orkester i varierande åldrar och med stråkinstrument. Bengt Storbacka (S), ordförande i kommunfullmäktige, har också förberett ett tal att hålla för åhörarna.
– 6 juni 1809, då antas en regeringsform som lägger grunden för den svenska konstitutionen. Enväldesstaten är över och en maktdelningsprincip införs som bland annat lade grunden för den moderna riksdagen, genom att kungen och riksdagen började stifta lagar tillsammans. Idag har vi folkstyre, representativ demokrati. Det är bakgrunden till att vi firar nationaldagen 6 juni.
– Sverige är mitt land och Sverige är ditt land. Sverige präglas av demokrati, yttranderätt och jämställdhet mellan könen, vi har till och med kvinnor som är poliser, präster och partiledare. Vi ska vara stolta över att i Sverige räknas kvinnor och barn också som människor men så ser det inte ut överallt. Det finns krafter i vårt land som är antifeministiska. Krafter som vill förvägra människor att vara just människor.
– Och det senaste exemplet på detta osvenska beteende är de antisvenska krafterna som ritade ett hakkors på en fotbollsplan för att förvägra barn från olika länder att spela fotboll. Och just dessa krafter brukar anklaga demokrater och feminister för att vara landsförrädare. Frågan är vem som förråder det land vi firar idag? Att stå emot dessa krafter liksom traditioner som förvägrar kvinnor att själva bestämma är viktigt för oss. Frågan är vad vi värderar i vårt land. Öppenhet och demokrati eller slutenhet och diktatur?, frågar sig Bengt.
Årets kulturstipendium delades också ut, vilket gick till en välförtjänt Jesper Hugosson.