Efter att den nyinflyttade familjens barns skolskjuts drogs in, så ville fadern gärna betala för fortsatt skolskjuts för sitt barn. Detta nekades han till och en kommunal tjänsteman yttrade sig på följande vis: ”nä, tänk om alla skulle göra så!?”. Historien har fått Lod att reagera i en interpellation till Arnold Bengtsson och politiskt ansvariga för skolskjutsarna i Lindesberg. Vill man t o m betala för sig så är det både ett ”gubbkorkat” och ”urklantigt” bemötande från kommunens sida som inte bidrar till den ”goodwill”-anda som kommunen bör sträva efter, skriver Mats Lagerman i sin interpellation.
Interpellation:
Denna nedanstående historia är hämtad från vardagen för en tämligen nyinflyttad familj i Björkhyttan – i vår kommun, och är definitivt inte rolig utan ett som jag ser det – Gubbkorkat och urklantigt bemötande som inte bidrar till den ”Goodwill” anda som kommunens ansvariga tjänstemän och politiker enligt mig bör försöka sprida…
En familj flyttade 2001 till Björkhyttan, där man till sin glädje och förvåning blir varse om att skolbussen stannar strax utanför ”porten” till sin boning. Efter kontakt med skolan och propå från föräldrar om att det går bra att nyttja denna facilitet för familjens tonårsdotter som går i 8:e klass på Stadsskogsskolan, ges ett positivt svar från skolan och flickan fick ett skol/busskort.
Glädjen blev dock kortvarig, då man från skolan drog tillbaks kortet efter en vecka, då man tydligen mätt fel på avståndet. (Hemmet ligger 200 meter för nära skolan).
Den forna storstadsfamiljefadern förstod och respekterade att kommunen har regler och kriterier för denna typ av verksamhet, och hörde sig om möjligheterna att ändå kunna nyttja denna service mot betalning. Han får då ett nekande svar – med bl a hänvisning till skolskjutsreglementet samt ett yttrande från en kommunal tjänsteman som följer ”Nä, tänk om alla skulle göra så!!”
Om det nu finns plats på bussen och föräldrar mot betalning önskar nyttja denna service så skall väl för böveln detta vara av intresse för skolan som dras med rejäla underskott för denna verksamhet.
Eller…?? Att ni som ansvarar för detta kan göra något torde vara självklart. Min fråga, vill och kommer ni göra det?
//Mats Lagerman Lod
Diskutera
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.