Under onsdagen inträffade en misshandel på Björkhagaskolan i Lindesberg, där en flicka i 11-årsåldern utsattes för sparkar och slag av en jämnårig pojke. Trots att fysiskt våld förekommit, har skolan inte anmält händelsen till polisen, vilket man förklarar med att skolan först skall utreda vad som hänt för att avgöra om ytterligare åtgärder är aktuella att vidta – exempelvis då en polisanmälan.
Under onsdagen upprättades en misstänkt kränkande behandlingsanmälan gällande händelsen på skolan, och under torsdagen arbetar man med att utreda händelsen för att se om man ska gå vidare i ärendet.
– Har det skett ett brott är det vår rutin att vi polisanmäler, sade biträdande rektor Ida Mellstig med ansvarsområde årkurs 4-6, till LindeNytt under onsdagseftermiddagen.
Exakt vad man klassar som ett brott framgår dock inte.
– Jag tror inte att det finns någon skarp kant emellan där, men ibland ringer vi till polisen och rådfrågar för vi har inte heller koll på allt som klassas som brott.
När LindeNytt når huvudrektor Elionor Pettersson under torsdagen meddelar hon att utredningen kring händelsen är i full gång.
– Som vi gör med alla kränkningar som sker i skolan, så jobbar vi utifrån vår kränkningsrutin och efter det gör vi en bedömning om vi ska gå vidare till några externa kontakter, och den utredningen pågår för fullt.
Så ni utreder om det här är ett brott som ska anmälas?
– Nej, det har inte vi någon befogenhet att göra någon bedömning av. Vi jobbar ju enligt den lagstiftning som gäller för skolan och där ska vi utreda kränkningar. Där kan en åtgärd vara att man ser att man behöver gå vidare med det
Men ni utreder för att se om något ska polisanmälas?
– Ja, men det är inte vår första del, den är att utreda händelsen och vad vi ska göra för att det inte ska upprepas
Hur vanligt är det att kränkningar förekommer på skolan?
– Det är ganska vanligt, vi jobbar ju på en F-6-skola där eleverna inte har en utvecklad moraluppfattning eller impulskontroll, naturligt utifrån sin ålder. Vi har ett samarbete med polisen och är överens om tagen, att det inte är någon brottslighet bara för att man är i skolan. Men det ska ju också tas hänsyn till mognad, förstånd och själva situationen, och då blir det ofta så att våra barn är för små. Om man är 8 år och tappar humöret och gör någonting, då är det skillnad mot om man är 14 år och gör det, så det är alltid en bedömning, avslutar hon.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.