Under onsdagen inträffade en misshandel på Björkhagaskolan i Lindesberg, där en flicka i 11-årsåldern utsattes för sparkar och slag av en jämnårig pojke. Trots att fysiskt våld förekommit, har skolan inte anmält händelsen till polisen, vilket man förklarar med att skolan först skall utreda vad som hänt för att avgöra om ytterligare åtgärder är aktuella att vidta – exempelvis då en polisanmälan.
Under onsdagen upprättades en misstänkt kränkande behandlingsanmälan gällande händelsen på skolan, och under torsdagen arbetar man med att utreda händelsen för att se om man ska gå vidare i ärendet.
– Har det skett ett brott är det vår rutin att vi polisanmäler, sade biträdande rektor Ida Mellstig med ansvarsområde årkurs 4-6, till LindeNytt under onsdagseftermiddagen.
Exakt vad man klassar som ett brott framgår dock inte.
– Jag tror inte att det finns någon skarp kant emellan där, men ibland ringer vi till polisen och rådfrågar för vi har inte heller koll på allt som klassas som brott.
När LindeNytt når huvudrektor Elionor Pettersson under torsdagen meddelar hon att utredningen kring händelsen är i full gång.
– Som vi gör med alla kränkningar som sker i skolan, så jobbar vi utifrån vår kränkningsrutin och efter det gör vi en bedömning om vi ska gå vidare till några externa kontakter, och den utredningen pågår för fullt.
Så ni utreder om det här är ett brott som ska anmälas?
– Nej, det har inte vi någon befogenhet att göra någon bedömning av. Vi jobbar ju enligt den lagstiftning som gäller för skolan och där ska vi utreda kränkningar. Där kan en åtgärd vara att man ser att man behöver gå vidare med det
Men ni utreder för att se om något ska polisanmälas?
– Ja, men det är inte vår första del, den är att utreda händelsen och vad vi ska göra för att det inte ska upprepas
Hur vanligt är det att kränkningar förekommer på skolan?
– Det är ganska vanligt, vi jobbar ju på en F-6-skola där eleverna inte har en utvecklad moraluppfattning eller impulskontroll, naturligt utifrån sin ålder. Vi har ett samarbete med polisen och är överens om tagen, att det inte är någon brottslighet bara för att man är i skolan. Men det ska ju också tas hänsyn till mognad, förstånd och själva situationen, och då blir det ofta så att våra barn är för små. Om man är 8 år och tappar humöret och gör någonting, då är det skillnad mot om man är 14 år och gör det, så det är alltid en bedömning, avslutar hon.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.