Foto: Leif Kalmö

Följ med på en resa med skolvardag och fest

Lärare utklädda till ryska kupp-generaler. Resor till Paris och Tyskland. Kemiförsök, el-tester, aula-skrivningar, semmelbak och dans. Lindeskolan är inte byggnaderna. Inte skolreformer. Det är eleverna och personalen. I den andra delen av vår serie handlar det om livet på skolan – i vardag och fest.

Lindeskolans årsböcker har under många år varit en källa till information om vilka och vad Lindeskolan är. Sätter man sig med alla årgångar så blir det några timmars läsning – för att inte tala om alla klassfoton som man kan detaljstudera – i och utanför klassrummet. Har man dessutom en relation som elev eller anställd på skolan – ja, då kan man sitta länge och minnas. Här får du litet glimtar.

Den här artikeln blir också en hyllning till den bortgångne Leif Kalmö, som  – vid sidan av sitt arbete på skolan – höll i trådarna, när årsböckerna producerades och än mer – hans fotodokumentation av livet på Lindeskolan. Njut av hans bilder i bildspelet ovan.


Foto: Leif Kalmö

Visst finns det bilder från skolans vardag i katalogerna, men i årsböckerna tar man gärna upp de litet mer spektakulära händelserna. 1988 – 89 års utgåva visar bilder från Lindeskolanjoggen. I årsboken 1983-84  visades när man från skolans tak ledde massgymnastik på skoltorget under kost- och motionsdagen. Rubriken var ”Höfter fäst”.  Ett år visades isvaksräddning med inlagda pratbubblor – ” jag är livräddare, jag är livrädd, jag är livräddast”. Talangjakter rapporteras det om ibland.

1982 – 83 rapporterade årsboken om  TTF – timme till förfogande – bl a konsert med såväl Örebro kammarorkester och en dansuppvisning av en grupp från afrikanska Zaire. I årsboken 83 – 84 figurerade Cornelis Vreeswijk. I årsboken 85 – 86 rapporterade man om Tårt- och drakfesten. 104 tårtor deltog och de som blev över gavs till Ågården och lasarettet.  I november var det Öppet Hus – Skolans dag. 1985 var det FNs Världsungdomsår. Lindeskolan gav en föreställning om  lektion i kärlek. Behållningen gick genom Operation Dagsverke till två skolor i södra Afrika. Eleverna ordnade kurser, föreläsningar och utställningar.  Vartannat år har skolan ett musikprojekt. Det omfattande musikteaterspelet ”Volund” talar man om än idag och 2002 hette musikprojektet ”Tokfursten”.

Det internationella utbytet har funnits länge och utvidgats. Klasser åker till Polen, Tyskland, Paris…. Man åker regelbundet till det tyska klostret Marienthal. Pilgrimsvandringar med lärare och elever till spanska Santiago de Compostela. 1990 – 91 kom ryska gymnasieungdomar och lärare hit och det blev dansuppvisning. Partnerskolor i många länder.1999 – 2 000 hade Barn och fritidsprogrammet besök av lärare och elever från finska Esbo och tillsammans framförde svenska och finska medverkande en teaterpjäs om Mumin-trollet. En delegation från Lindeskolan var i Esbo och blev väl mottagna.

I årsböckerna får skolans personal utstå mycket. Läsåret 1991 – 92  återspeglades Sovjetunionens fall i årsboken som rapporterade om ”augustikuppen” där lärare utklädda i ”ryska” mössor påstods ha tagit över under rektorns augustisemester.  En urklippsbild i årsboken 92 – 93, som  visar en lärare med armarna utsträckta och böcker i händerna, har texten ”Bättre en utarmad bokhållare än en infotad adjunkt”. Med texten ”Hur fungerar nu den här då? Satans högteknologi” visas bild på lärare funderande över en enkel pryl. De fräckare, mer ”huvudlösa” och ibland insinuanta tilltagen lämnar vi därhän.


Foto: Leif Kalmö

1982 – 83 kan man läsa  ”Lärarna ? Faktiskt människor de med, med mänskliga fel och förtjänster”. Årsboken 83 – 84 hade en avskedsintervju med rektorn inför pensioneringen och han konstaterade att när han började som lärare var läraren allena-rådande och flickorna neg och pojkarna bockade om rektorn kom in i klassrummet.

I årsböckerna – som gjorts av en redaktion med elever – finns också självdistans ( självinsikt ?) eller tjyvnyp mellan elever. Ett år hade talangtävlingen temat ”Tänk på varandra” och i årsskriften noterades att även ”naturvetare kan tänka”.  Det är mycket fotoklipp-collage i många årsböcker. 1994 tog eleverna ut svängarna och drev med sig själva – ”hoppas jag hinner räta ut bilen innan pappa kommer” och med undervisningen -”Kan du böja verbet pinka ? Pinka pank ruinerad”.  1982 – 83 kunde man läsa en betraktelse över hur det är att komma från högstadiet. ”Längesen nu: gymnasist, ingen barnrumpa längre ”. I årsboken 92 – 93 utses vinnare i löjligaste klassbilden  och publiceras bilder från flott-tävlingen. Något år gavs också tips hur man fjäskar för lärarna. 90 – 91 konstaterar redaktionen att ”skolan har fler gymnasier än du tror – bridgegymnasiet, tomte- gymnasiet och avslappningsgymnasiet”.

Anette Wiklund sitter på elevregistret och det har hon gjort sedan hon började på Lindeskolan hösten 1980. Hon är assistent – kanslist hette det när hon började – och hon trivs verkligen här.
Hon började som elev 1974 och gick 3-årig ekonomisk linje. Hon hade ett tag tankar på att prova på annat och kom in på vårdutbildningen, men tackade nej.  När hon började med skoladministrationen, så handlade det om elevregister på A4-kort, där alla uppgifter om eleverna fanns på en sidan och på den andra sidan fanns noterat elevernas betyg. Idag finns det i datorn och Anette Wiklund har fått mer ansvar i sitt arbete.
– Jag har mer elevkontakt nu t ex när eleverna väljer individuella val, säger hon.

Lindeskolans årsböcker har en blandad stil som förändras över tiden. Här finns alla klassbilder – som man gärna detaljstuderar – om man har en relation till skolan. Ibland är de ganska traditionella- rakt upp och ner – ibland tar man ut svängarna och blir lustiga, listiga eller vågade. Ibland blir bilderna litet mer lössläppta – eleverna poserar, ligger , tränger ihop sig och ibland poserar lätt klädda – ”priset” tar väl  killarna i en teknikklass  ”endast iklädda” attachéportföljer. Årsboken 2000 – 2001 visar en klassbild från bassängen på Energikällan.

Läsåret 1978 – 79 visar ett mode som är murrigt, hemvävt och långt hår ( också på en del manliga lärare)  – gott om unga pojkar som såg ut som Ted Gärdestad. Det är utsvängt och storblommigt. Ett år poserar teknisterna i T3B framför ett lok och konstaterar att de alltid är ”på rätt spår”

I årsboken 82 – 83 bryter man första gången med den traditionella skolkatalog-traditionen. Inte bara klassfoton utan här finns också en årskrönika, där man i text och bild berättar litet om vad som hänt på Lindeskolan – semmelbak, dans och pluggande…


Foto: Leif Kalmö

1985 – 86 krävde elevkåren en bättre klassrumsdemokrati, bättre arbetsmiljö och bättre skolmat. Och en drogfri lussevaka. Man konstaterade också vissa framgångar – hårtork i gymnastiken, filmjölk i matsalen och jukebox i cafeterian. I årsboken 92 – 93 konstaterar elevrådet att ” när de invanda mönstren bryts kan helt nya världar uppstå”.  I årsboken för 1994 – 95  noterar elevrådets ordförande att skolan har ”nyrustade och fräscha lokaler och det är därför viktigt att vi är varsamma om våra tillgångar” och att ” vi visar respekt är minst lika viktigt”.

1993 – 94 infördes det nya gymnasiet. och årsboken för det läsåret visade både nybyggen och ombyggen. 1996 – 1997 redovisar årsboken 1 500 elever 120 lärare och andra medarbetare och senare konstateras att Alnängsskolan – omvårdnadsprogrammet – har slagits ihop med Lindeskolan.

Många av läsåren kan man rapportera om genomförda eller planerade byggen på skolan. Lindeskolan växte. 1989 – 90 presenteras 70 klasser ! Då räknar man in Komvux, Alnängskolan och Gymnasiesärskolan. Samma år skriver Leif Kalmö  ”Franska Revolutionen firade 200 år och Lindeskolan 25” .I Sverige var det lärarstrejk men Lindeskolan stod utanför.

Mer bilder och presenterade på ett annat sätt kan du se i den utställning som Siv Kalmö och Inger Ohlsson gjort och som kommer att finns hela sommaren i bibliotekets foajé från veckan efter skolan har slutat.

70-talet utanför Lindeskolan

Det hände också saker utanför Lindeskolans väggar under 70-talet. 18 februari 1970 brann det på Kungsgatan i den 30-gradiga kylan.  Sju personer blev hemlösa och flera affärer förstördes. Foto: Arne Pettersson

Som nybliven partiledare besökte Olof Palme Lindesberg 1970. Från 1971 var Lindesberg en ny storkommun, sedan Fellingsbro, Frövi och Ramsberg inlemmats. 1972  startar Volvo den fabrik som idag heter Meritor. Man valde att expandera i Lindesberg för i Köping där man led av arbetskraftsbrist och för stor personalomsättning.

1974 får Lindesberg en ny brandstation och två nya varuhus, men samma år lägger Sandströms skidfabrik ner.

1977 drabbades Lindesberg av en rejäl vårflod – under tre veckor rasade broar, brast dammar, källare översvämmades och åkrar stod under vatten. Lindessjön nådde rekordnivån 2,32 meter över normala vattenståndet. 1979 blev lasarettet mer än dubbelt så stort efter en stor utbyggnad.

1979 inträffade kärnkraftsolyckan i Harrisburg i USA. I Bergslagen började det gå dåligt för gruvbolagen i den internationella konkurrensen. Stripa Gruv AB beslutade 1977 att sluta med brytningen och gruvan blev uppmärksammad för de undersökningar som gjordes där för att se om det gick att förvara utbränt kärnbränsle där. Stråssa fick en nådatid till början av 80-talet.

Publicerad 5 juni 2015 klockan 13:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Arkivfoto: Jennie Einarsson

I helgen går startskottet – dags för årets första julmarknader

I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.

21 november 2024 klockan 12:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Kjell Söderberg. Foto: Privat

Tre konkreta förslag att rädda Storåskolan i framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.

21 november 2024 klockan 09:43 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar...

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar d...

Lindesbergs kommun sviker de finska åldringarna!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland ...

Foto: Region Örebro län

Unik överenskommelse med barnen i fokus har signerats

I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.

18 november 2024 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Noah Deutschmann i sällskap med kultursekreterare Sara Sporre och kulturprofilen Stefan Jansson. Foto: Harmoni

Noah Deutschmann prisades: ”Orädd, målmedveten och driven allkonstnär”

Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.

18 november 2024 klockan 09:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Halv revansch för Guldsmedshytte SK som knep en poäng
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att ...
15 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för...
15 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Vintern är på G
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana vä...
15 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Verksamhetschefen bemöter ungdomarnas kritik mot skolan: ”Två bra skolor”

Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.

14 november 2024 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Luna och Zacharias var inte imponerade efter onsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman

Ungdomarna efter stormötet: ”Mycket snack och lite verkstad”

Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.

14 november 2024 klockan 14:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas utspel under mötet: ”Tycker frågan ska ställas till media”

Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga ...

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storå...

Akutens framtid i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de ...

Linde Volley fick en svår match under onsdagen mot derbyrivalen Örebro. Förlusten är Linde Volleys 24:e raka mot grannklubben. Foto: Hasse Persson

bildspel Stort derbyfall för Linde Volley

Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.

13 november 2024 klockan 21:38 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att ...

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi "Energiklappen" vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala ...

Motorklubbens förhoppning: Race igen nästa sommar

Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 ...

Andreas föreläser om längtan efter att passa in

Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförä...

Medikus drar sig ur förhandlingarna om Storå vårdcentral

Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva ...

Varningen inför julhandeln på nätet: “Se upp för falska leveransbesked”

Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten p...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Till vissa tjänstemän i Lindesbergs kommun: Transparens eller fortsatt undanflykt?

INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?

11 november 2024 klockan 09:32 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...
11 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ren utklassning när LIF Lindesberg vinner med 16 mål
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett m...
11 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Per Erikssons dag satte guldkant på tillvaron hos Källgården
Fredagen blev en riktigt festdag för de boende på Källgården i Lindesberg. Tack vare ett bidrag från Per Erikssons stiftelse kunde personalen ...
8 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-11-08

2024-11-08

2024-11-07

2024-11-06

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-04

2024-11-03

2024-11-01

2024-11-01

2024-10-31

2024-10-30

2024-10-30

2024-11-21 15:04