Foto: Leif Kalmö

Följ med på en resa med skolvardag och fest

Lärare utklädda till ryska kupp-generaler. Resor till Paris och Tyskland. Kemiförsök, el-tester, aula-skrivningar, semmelbak och dans. Lindeskolan är inte byggnaderna. Inte skolreformer. Det är eleverna och personalen. I den andra delen av vår serie handlar det om livet på skolan – i vardag och fest.

Lindeskolans årsböcker har under många år varit en källa till information om vilka och vad Lindeskolan är. Sätter man sig med alla årgångar så blir det några timmars läsning – för att inte tala om alla klassfoton som man kan detaljstudera – i och utanför klassrummet. Har man dessutom en relation som elev eller anställd på skolan – ja, då kan man sitta länge och minnas. Här får du litet glimtar.

Den här artikeln blir också en hyllning till den bortgångne Leif Kalmö, som  – vid sidan av sitt arbete på skolan – höll i trådarna, när årsböckerna producerades och än mer – hans fotodokumentation av livet på Lindeskolan. Njut av hans bilder i bildspelet ovan.


Foto: Leif Kalmö

Visst finns det bilder från skolans vardag i katalogerna, men i årsböckerna tar man gärna upp de litet mer spektakulära händelserna. 1988 – 89 års utgåva visar bilder från Lindeskolanjoggen. I årsboken 1983-84  visades när man från skolans tak ledde massgymnastik på skoltorget under kost- och motionsdagen. Rubriken var ”Höfter fäst”.  Ett år visades isvaksräddning med inlagda pratbubblor – ” jag är livräddare, jag är livrädd, jag är livräddast”. Talangjakter rapporteras det om ibland.

1982 – 83 rapporterade årsboken om  TTF – timme till förfogande – bl a konsert med såväl Örebro kammarorkester och en dansuppvisning av en grupp från afrikanska Zaire. I årsboken 83 – 84 figurerade Cornelis Vreeswijk. I årsboken 85 – 86 rapporterade man om Tårt- och drakfesten. 104 tårtor deltog och de som blev över gavs till Ågården och lasarettet.  I november var det Öppet Hus – Skolans dag. 1985 var det FNs Världsungdomsår. Lindeskolan gav en föreställning om  lektion i kärlek. Behållningen gick genom Operation Dagsverke till två skolor i södra Afrika. Eleverna ordnade kurser, föreläsningar och utställningar.  Vartannat år har skolan ett musikprojekt. Det omfattande musikteaterspelet ”Volund” talar man om än idag och 2002 hette musikprojektet ”Tokfursten”.

Det internationella utbytet har funnits länge och utvidgats. Klasser åker till Polen, Tyskland, Paris…. Man åker regelbundet till det tyska klostret Marienthal. Pilgrimsvandringar med lärare och elever till spanska Santiago de Compostela. 1990 – 91 kom ryska gymnasieungdomar och lärare hit och det blev dansuppvisning. Partnerskolor i många länder.1999 – 2 000 hade Barn och fritidsprogrammet besök av lärare och elever från finska Esbo och tillsammans framförde svenska och finska medverkande en teaterpjäs om Mumin-trollet. En delegation från Lindeskolan var i Esbo och blev väl mottagna.

I årsböckerna får skolans personal utstå mycket. Läsåret 1991 – 92  återspeglades Sovjetunionens fall i årsboken som rapporterade om ”augustikuppen” där lärare utklädda i ”ryska” mössor påstods ha tagit över under rektorns augustisemester.  En urklippsbild i årsboken 92 – 93, som  visar en lärare med armarna utsträckta och böcker i händerna, har texten ”Bättre en utarmad bokhållare än en infotad adjunkt”. Med texten ”Hur fungerar nu den här då? Satans högteknologi” visas bild på lärare funderande över en enkel pryl. De fräckare, mer ”huvudlösa” och ibland insinuanta tilltagen lämnar vi därhän.


Foto: Leif Kalmö

1982 – 83 kan man läsa  ”Lärarna ? Faktiskt människor de med, med mänskliga fel och förtjänster”. Årsboken 83 – 84 hade en avskedsintervju med rektorn inför pensioneringen och han konstaterade att när han började som lärare var läraren allena-rådande och flickorna neg och pojkarna bockade om rektorn kom in i klassrummet.

I årsböckerna – som gjorts av en redaktion med elever – finns också självdistans ( självinsikt ?) eller tjyvnyp mellan elever. Ett år hade talangtävlingen temat ”Tänk på varandra” och i årsskriften noterades att även ”naturvetare kan tänka”.  Det är mycket fotoklipp-collage i många årsböcker. 1994 tog eleverna ut svängarna och drev med sig själva – ”hoppas jag hinner räta ut bilen innan pappa kommer” och med undervisningen -”Kan du böja verbet pinka ? Pinka pank ruinerad”.  1982 – 83 kunde man läsa en betraktelse över hur det är att komma från högstadiet. ”Längesen nu: gymnasist, ingen barnrumpa längre ”. I årsboken 92 – 93 utses vinnare i löjligaste klassbilden  och publiceras bilder från flott-tävlingen. Något år gavs också tips hur man fjäskar för lärarna. 90 – 91 konstaterar redaktionen att ”skolan har fler gymnasier än du tror – bridgegymnasiet, tomte- gymnasiet och avslappningsgymnasiet”.

Anette Wiklund sitter på elevregistret och det har hon gjort sedan hon började på Lindeskolan hösten 1980. Hon är assistent – kanslist hette det när hon började – och hon trivs verkligen här.
Hon började som elev 1974 och gick 3-årig ekonomisk linje. Hon hade ett tag tankar på att prova på annat och kom in på vårdutbildningen, men tackade nej.  När hon började med skoladministrationen, så handlade det om elevregister på A4-kort, där alla uppgifter om eleverna fanns på en sidan och på den andra sidan fanns noterat elevernas betyg. Idag finns det i datorn och Anette Wiklund har fått mer ansvar i sitt arbete.
– Jag har mer elevkontakt nu t ex när eleverna väljer individuella val, säger hon.

Lindeskolans årsböcker har en blandad stil som förändras över tiden. Här finns alla klassbilder – som man gärna detaljstuderar – om man har en relation till skolan. Ibland är de ganska traditionella- rakt upp och ner – ibland tar man ut svängarna och blir lustiga, listiga eller vågade. Ibland blir bilderna litet mer lössläppta – eleverna poserar, ligger , tränger ihop sig och ibland poserar lätt klädda – ”priset” tar väl  killarna i en teknikklass  ”endast iklädda” attachéportföljer. Årsboken 2000 – 2001 visar en klassbild från bassängen på Energikällan.

Läsåret 1978 – 79 visar ett mode som är murrigt, hemvävt och långt hår ( också på en del manliga lärare)  – gott om unga pojkar som såg ut som Ted Gärdestad. Det är utsvängt och storblommigt. Ett år poserar teknisterna i T3B framför ett lok och konstaterar att de alltid är ”på rätt spår”

I årsboken 82 – 83 bryter man första gången med den traditionella skolkatalog-traditionen. Inte bara klassfoton utan här finns också en årskrönika, där man i text och bild berättar litet om vad som hänt på Lindeskolan – semmelbak, dans och pluggande…


Foto: Leif Kalmö

1985 – 86 krävde elevkåren en bättre klassrumsdemokrati, bättre arbetsmiljö och bättre skolmat. Och en drogfri lussevaka. Man konstaterade också vissa framgångar – hårtork i gymnastiken, filmjölk i matsalen och jukebox i cafeterian. I årsboken 92 – 93 konstaterar elevrådet att ” när de invanda mönstren bryts kan helt nya världar uppstå”.  I årsboken för 1994 – 95  noterar elevrådets ordförande att skolan har ”nyrustade och fräscha lokaler och det är därför viktigt att vi är varsamma om våra tillgångar” och att ” vi visar respekt är minst lika viktigt”.

1993 – 94 infördes det nya gymnasiet. och årsboken för det läsåret visade både nybyggen och ombyggen. 1996 – 1997 redovisar årsboken 1 500 elever 120 lärare och andra medarbetare och senare konstateras att Alnängsskolan – omvårdnadsprogrammet – har slagits ihop med Lindeskolan.

Många av läsåren kan man rapportera om genomförda eller planerade byggen på skolan. Lindeskolan växte. 1989 – 90 presenteras 70 klasser ! Då räknar man in Komvux, Alnängskolan och Gymnasiesärskolan. Samma år skriver Leif Kalmö  ”Franska Revolutionen firade 200 år och Lindeskolan 25” .I Sverige var det lärarstrejk men Lindeskolan stod utanför.

Mer bilder och presenterade på ett annat sätt kan du se i den utställning som Siv Kalmö och Inger Ohlsson gjort och som kommer att finns hela sommaren i bibliotekets foajé från veckan efter skolan har slutat.

70-talet utanför Lindeskolan

Det hände också saker utanför Lindeskolans väggar under 70-talet. 18 februari 1970 brann det på Kungsgatan i den 30-gradiga kylan.  Sju personer blev hemlösa och flera affärer förstördes. Foto: Arne Pettersson

Som nybliven partiledare besökte Olof Palme Lindesberg 1970. Från 1971 var Lindesberg en ny storkommun, sedan Fellingsbro, Frövi och Ramsberg inlemmats. 1972  startar Volvo den fabrik som idag heter Meritor. Man valde att expandera i Lindesberg för i Köping där man led av arbetskraftsbrist och för stor personalomsättning.

1974 får Lindesberg en ny brandstation och två nya varuhus, men samma år lägger Sandströms skidfabrik ner.

1977 drabbades Lindesberg av en rejäl vårflod – under tre veckor rasade broar, brast dammar, källare översvämmades och åkrar stod under vatten. Lindessjön nådde rekordnivån 2,32 meter över normala vattenståndet. 1979 blev lasarettet mer än dubbelt så stort efter en stor utbyggnad.

1979 inträffade kärnkraftsolyckan i Harrisburg i USA. I Bergslagen började det gå dåligt för gruvbolagen i den internationella konkurrensen. Stripa Gruv AB beslutade 1977 att sluta med brytningen och gruvan blev uppmärksammad för de undersökningar som gjordes där för att se om det gick att förvara utbränt kärnbränsle där. Stråssa fick en nådatid till början av 80-talet.

Publicerad 5 juni 2015 klockan 13:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädningen får ställa om till snöröjning igen

Intåget i vårmånaden mars bjöd passande nog på varma temperaturer och en försmak på vad som komma skall. För alla som fann glädje i detta blev dock lyckan kort. Nu flaggar SMHI för att vintern kommer tillbaka och det med besked också.

8 mars 2021 klockan 11:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Polisen håller extra koll på trafiken denna vecka

Under den här veckan genomför polisen en nationell satsning på trafiken. Fokus ligger bland annat på hastigheter och nykterhet ute på vägarna.
– Påpekas bör dock att vi egentligen tittar bredare än så, eftersom det finns andra brott som uppdagas i samband med att trafikanter kontrolleras, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

8 mars 2021 klockan 11:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bra Bengt Storbacka – nu lägger vi på ett kol

INSÄNDARE/DEBATT: Så bra att du tagit på dig ansvaret för att leda och utveckla Lindesberg. I en ...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.

5 mars 2021 klockan 22:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel
LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning...
5 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor polisinsats sedan allmänheten larmat om beväpnad man i samhället
Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i ...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Annons


Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- ...

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-26

2021-02-25

2021-02-24

2021-02-24

2021-02-24

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-03-08 19:16