För publiken

Tidigare har udda års somrar varit mycket tråkigare för en idrottsentusiast än de jämna. 2014 var det världsmästerskap i både volleyboll och fotboll och 2016 kommer vi få se både OS och fotbolls-EM. Men nu måste jag säga att även de udda åren har en del att bjuda på. Damfotbolls-VM spelas och jag hoppas fortfarande på att European Games kan bli något stort.

Då jag vaknade igår tog jag mig en titt på svt.se för att se hur det gått för våra svenska damfotbollsspelare under natten. Väl på hemsidan möttes jag av en sjungande Pia Sundhage som glatt intervjuas efter att det blivit klart att Brasilien vunnit mot Costa Rica. Något som är synd med världsmästerskapen i fotboll för damer är att det alltid verkar handla om tittar- och publiksiffrorna. Det är lite tråkigt att så mycket av fokus går åt fel saker men samtidigt kan jag förstå spelarnas och även publikens missnöje. Ingenting slår en fullpackad läktare.

Damvolleybollen har på så vis tur då den i många länder, Sverige inkluderat, lockar mer publik än herrvolleybollen. Något som jag mer kan irritera mig på är den svenska supporterkulturen. Nu tror många av er som läser att jag kommer börja klaga på bengaleldar och huliganer men så är inte alls fallet. Det jag menar är att svenskar är dåliga på att leva sig in ordentligt i spelet och att verkligen heja. Jag blev mäkta besviken under EM-kvalmatchen nere i Halmstad. Vårt landslag slet för att ta sig till vårt första mästerskap på över 20 år och publiken agerade som om det bara var en ännu en halvtrevlig söndagseftermiddag.

Inom svensk volleyboll talar man mycket om hur man åter ska göra volleybollen till en ny storidrott i landet. Ofta talas det om starkare ligor med bättre spelare och ungdomssatsningar. Jag säger inte att dessa faktorer inte är viktiga men jag tror att det i grund och botten handlar om publiken. Publiken måste tycka om att vara på läktaren och titta. De behöver inte ens förstå vad spelet de ser går ut på, de behöver bara värmas av glöden och känna att de är del av en större gemenskap. Barn som dyrkar sina stora idrottsidoler gör det inte för att de beundrar idrottarnas fysiska kapacitet. De vill bli som Zlatan eftersom 50 000 personer står upp varje helg och skriker hans namn.

För ett knappt år sedan stod jag på ett torg i Polen med tusentals andra människor och bevittnade hur Polen tog sig till final i VM och för endast några månader sedan var jag i Seoul och såg finalen i koreanska ligan. Majoriteten av de som stod runt omkring mig hade aldrig rört en volleyboll i sina liv och många kunde ingenting om reglerna, men då bollen svävar över försvaret efter att motståndarnas anfall bromsats av blocket så håller hela publiken andan. När sedan en av försvararna dyker och räddar upp bollen centimeter över golvytan för att sedan glida in i reklamskyltarna då går ett vrål genom hela staden som inte går att förklara. Om publiken skriker för att denna försvarare har otroliga reflexer, om de skriker för att deras lag just räddat poängen, om de skriker eftersom de egentligen hejade på anfallaren eller om de skriker bara för att alla andra skriker det kan jag inte svara på och varför jag själv skriker kan jag inte heller säga. En sak som dock är säkert är att det skriket är den mäktigaste känslan jag någonsin upplevt.

Jag hoppas att vi inom den svenska volleybollvärlden kan se till utländska kulturer och ta efter dem. Även se till andra idrotter som lyckat få oss oentusiastiska svenskar att vråla då deras spelare gör det de gör bäst. För en publik handlar inte idrott om vilka spelare som står på planen eller hur bra de faktiskt är på det de gör. Det handlar om att när man står på den där läktaren och ser sitt lag vinna en poäng så är det det enda tillfället i dagens samhälle där det fortfarande är okej att skrika som ett barn på julafton. Jag vet inte vad ni säger man jag tyckte om att vara ett barn på julafton.

Publicerad 19 juni 2015 klockan 11:32

Michael Jestin , 073-903 68 24 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Rikard N Skoglund och Esplanad tackar för publikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

6 juni 2021 klockan 20:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina...

En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

19 maj 2021 klockan 14:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trots ett mycket kort trafikstopp, rullar trafiken på riksväg 50 Foto: Timmy Lundegård

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma lös vid 15-tiden under tisdagen. Hästen tog sig ut på riksväg 50 vilket skapade ett trafikstopp, men tack vare ett rådigt ingripande från en okänd ung kvinna lyckades man snabbt fånga in hästen.
– Min högsta önskan just nu, är att få kontakt och hedra henne, säger Kåre Axelsson.

18 maj 2021 klockan 18:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda
Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois ...
16 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla
Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att ...
10 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort må...

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!
Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till ...
12 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs
Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade m...
7 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet
Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från J...
6 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-03-03

2021-03-02

2021-03-01

2021-03-01

2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-06-19 14:10