Efter att LindeNytt rapporterat om misshandeln av en 11-årig flicka på Björkhagaskolan i Lindesberg, som polisanmäldes först efter att LindeNytt uppmärksammat det, har nu fler föräldrar hört av sig till redaktionen.
En mamma berättar om en händelse som inträffade under hösten, då hennes 8-årige son blev utsatt av en fyra år äldre pojke när han klev av skolbussen på morgonen.
– Han hoppade på min son bakifrån, tog ett rejält strypgrepp om halsen och tryckte in honom i en vägg. Inte förrän en annan elev i årskurs 6 kom och hjälpte honom loss släppte han taget.
Trots detta fick familjen ingen information mer än att skolan hade upprättat en händelserapport. Istället försökte man förminska händelsen och uppmanade pojken att lämna ett önskemål om rastvakt till elevrådet.
– Vi hade utvecklingssamtal en vecka senare, men det nämndes ingenting om någon uppföljning eller vilka åtgärder som skulle vidtas. Istället frågar de min son om det inte var så att han hade råkat gå in i den här killen, eller råkat stöta till honom. De tyckte att han skulle lämna in ett önskemål till elevrådet om att få en rastvakt vid bussen på morgonen, eftersom andra elever hade ju önskat en gräsplan istället för en grusplan och fått det, berättar mamman.
Efter mycket diskussioner beslutades det att en rastvakt skulle sättas in på morgnarna, för att möta upp eleverna vid bussen. Dock har detta, enligt mamman, inte fungerat som det ska.
– Rastvakterna kommer nästan alltid för sent, så oftast står det ingen där när bussen kommer. Mina barn vågar inte åka buss längre, utan jag får köra dem istället.
I december inträffade ytterligare en incident, där pojken blev slagen och mordhotad av en jämnårig elev, som även hotade att slå pojkens lillebror. Först några dagar senare pratade skolpersonal med honom, som menade att han då hade svårt att minnas händelsen och inte kunde tala om vem det var.
– När vi sedan tittade igenom skolkatalogen hemma kunde han peka ut honom direkt. Men trots att skolan fått namn på honom har vi inte hört något mer. Tyvärr är det så att min son inte känner något förtroende för de vuxna på skolan längre, det är tragiskt, säger mamman.
LindeNytt har sökt Björkhagaskolans rektor, Elionor Pettersson, som inte vill svara på frågor, utan hänvisar till verksamhetschef Åsa Jönsson och förvaltningschef Michael Thybell. Efter närmare en vecka kommer ett svar.
– Vi kommer att bjuda in polisen för fortsatt dialog om att anmäla eller inte. Ålder och mognad, situation med mera har en stor betydelse. Vi kommer också att samverka runt kommunens krisplan. Även soc är en viktig aktör, svarar Åsa Jönsson via mail.