I förra veckan kunde vi berätta att polisen fått påringningar från allmänheten gällande att barn sysslade med ”livsfarlig pulkaåkning”. Den branta gång- och cykelbanan som löper från Kyrkberget ner till Banvägen hade använts flitigt av barn med pulkor – och risken var mycket stor att barnen hamnade ute på den trafikerade gatan.
Trafikpolis Pekka Kirsijärvi var den som åkte ut och spärrade av backen med vanliga avspärrningsband. Detta var endast en temporär lösning i väntan på att kommunen skulle göra något åt saken, uppgav närpolischef Magnus Luhr i en tidigare kommentar till LindeNytt.
Men sedan dess har faktiskt inget mer hänt. Vi har varit i kontakt med såväl kommunen som BKT och fått veta att man egentligen inte kan göra så mycket åt saken. Det är snarare upp till föräldrarna att ta sitt ansvar, säger Karl-Göran Andersson som ansvarar för parkområdena.
-Det här är ju väldigt otäckt och naturligtvis vill man försöka lösa det. Men samtidigt måste jag vara ärlig och säga att vi egentligen inte har så mycket med saken att göra, det är föräldrarna som måste ta större ansvar för sina barn och se till att de inte åker pulka på farliga platser, säger han.
Man har dock pratat om vissa åtgärder men kommit fram till att dessa kan utgöra minst lika mycket hot mot barnen som backen i sig gör.
-Sätter vi t ex upp ett räcke där nere och ett barn åker in med full fart i det. Ja… då är ju inte det mycket bättre det, konstaterar Karl-Göran.
En tänkbar åtgärd, som inte utgör så mycket ont, kan vara att man börjar ploga gångbanan regelbundet och grusar den ordentligt. Skulle pulkaåkningen ändå fortsätta så skulle åtminstone hastigheterna bli betydligt lägre i detta underlag – vilket kan få effekten att pulkan stannar i god tid och inte far ut på vägbanan.
-Annars får vi hoppas på en tidig vår istället, avslutar Karl-Göran Andersson på BKT.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.