För Gert Lindmark blev kajakäventyret på Lindessjön i somras ingen trevlig upplevelse. Dock inspirerade det honom att ta till pennan och skriva ett medborgarförslag på ett problem han anser är mycket allvarligt och kan leda till att någon skadas eller förolyckas.
Med livet som insats. Ja, ungefär så kände Gert Lindmark situationen ute på Lindessjön sittande i sin kajak när snabba motorbåtar for förbi och skickade stora svallvågor mot hans betydligt nättare farkost. Problemet på Lindessjön är att ytan att relativt begränsad och att båtar med kraftfulla motorer därför samsas med enklare farkoster och även badande människor. Detta har fått Gert Lindmark att skriva ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun i vilket han föreslår en frizon i vilken det råder en hastighetsbegränsning satt till max 3 knop.
– Risken är stor att någon skadas allvarligt av snabba båtar. De som väljer att paddla kanot eller kajak hamnar i ett utsatt läge. Ännu värre är det ju för de som väljer att ta en simtur, de har inte en chans om en båt kommer i hög hastighet, säger Gert Lindmark till LindeNytt.
För att öka trivselfaktorn ytterligare föreslår Gert även att man i den lokala ordningsstadgan skriver in en begränsning på hur mycket oljud en farkost får föra på sjön.
Medborgarförslaget i sin helhet finns att läsa nedan
Medborgarförslag att separera ”snabba farkoster” från simmande, paddlande, roende m.fl. i Lindesjön.
Har paddlat kajak i Lindesjön denna sommar. Det är ibland ”med risk för livet”. Plötsligt kommer farkoster i hög fart och med stora svallvågor.
När jag var barn simmade vi, med följebåt, till Trallingen. Det var den tidens sätt att tordas låta barnen vara ute i båt innan flytvästarna kom till användning. Tanken hos våra föräldrar var god. Man visste att det inte kunde bli längre till land än vad simförmågan klarade.
Vem törs idag simma långt ut i sjön? Vem törs spontant simma ut från strandpromenaden som var vanligt förr? Vem kan paddla kajak eller kanadensare utan att riskera svallvågor som nästan stjälper kanoten? Man vet ju inte ens om de hinner se ett huvud på en simmande eller en liten kajak.
Naturligtvis vill alla ha tillgänglighet till vår fina sjö men på samma sätt som man separerar trafikslag efter hastigheter på land kan det väl ske i sjön.
Mitt förslag är att i en linje från Bottenåns västra strand, via Trallingens västra strand till Näset hastighetsbegränsar till 3 knop. Det räcker som fart även från Lilla Lindesjön för att komma ut med båtarna. På sikt kunde man ju även muddra rännan mellan den mindre ön vid Loppholmarna och arenahallens strand så båttrafik kunde förbjudas i åmynningen och tillåta bad även där. Kanske med ett hopptorn.
För att öka njutningen kan man kanske dessutom i Lokala ordningsstadgan begränsa högsta decibel på de farkoster som används.
Medborgarförslaget insänt av
Gert Lindmark
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.