Fornaboda bakom kulisserna

Lunchtrav en helt vanlig torsdag på Sveriges grönaste och därmed kanske Sveriges finaste och gemytligaste travbana. Vad händer bakom kulisserna samtidigt som hästarna frustar fram runt banan och hästägare och spelare håller ena tummen lika hårt som spelkvittot i den andra handen? Det var några av sakerna jag funderade på medan jag begav mig ut till Fornaboda Travbana.

Jag blir varmt mottagen av Rolf Nydén som sedan sju år tillbaka är totochef och har ansvaret för allt spel och bemanningen av kassorna på banan. Rolf tar mig bakvägen in i den stora fina huvudbyggnaden som känns ganska spartansk på insidan. 


Rolf Nydén

Självklart så är det ju så att med en anläggning som bara används fullt ut elva tävlingsdagar om året under sommarmånaderna lägger man inte allt för mycket krut på att ombona och inreda. Här möts det gamla och det nya där minnen från en svunnen tid finns kvar lite överallt.


Första stopp är teknikrummet eller sambandscentralen där mycket av tekniken samlas och styrs. På en rad på väggen sitter ett antal klassiska telefonjack och vittnar om en tid när man använde telefonmoden för datauppkoppling.


– Nuförtiden så har ATG ett eget fibernät kopplat till alla 33 travbanor i Sverige som knyts samman i huvudkontoret på Solvalla i Bromma, så mycket styrs direkt därifrån. Bland annat så är det de som stänger spelet när varje lopp startar, sådana saker styrde vi härifrån förut, berättar Rolf.Camilla Isgren


ATG är det enda spelbolaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Ett bolag utan eget vinstintresse som ägs av hästsporten och där all vinst går tillbaka till sporten. Det märks att ATG styr och bestämmer mycket av det som händer. Tydligen så blev det en miss ute på en annan travbana en gång, man glömde att stänga spelet på ett lopp så det gick att spela på loppet fem till tio minuter efter att loppet avslutats. Inte alls lyckat och något som fick ATG-cheferna att riva sitt hår i frustration. Här i sambandscentralen sitter även Camilla Isgren som sköter uppdatering av banans informationstavlor och styr vad som visas ute på tv-skärmarna på området.


Som hjälp har Rolf Nydén även en vice totochef Henrik Silfverberg, som till vardags är totochef på Sundbyholm utanför Eskilstuna och konversationen kommer in på säkerhet. Säkerhetstänket är högt och det hemliga kassarummet får fortsatt vara en hemlighet även för LindeNytts nyfikna journalist.Rolf Nydén, Henrik Silfverbrand och sportchef Claes Broberg.


– I Eskilstuna blev väktarna utsatta för ett ganska avancerat rån på nittiotalet när de var på väg till bilen efter dagens spel. Man ska dock komma ihåg att det är under 5% av omsättningen den aktuella spelkvällen som sker på banan, resten är via andra kanaler. Sedan ligger pengarna i värdeväskor med färgampuller med kraftig rökutveckling som förstör det mesta av pengarna om väskorna skiljs ifrån väktarna. Polisen bedömde att det totalt var cirka 15-20 inblandade i rånet, så det blev inte många kronor till varje rånare, berättar Henrik Silfverbrand.


Den största vinst de båda totocheferna har varit med om vid en bana är 8,2 miljoner, givetvis jättekul för den som vinner men även en sådan vinst blir ganska odramatisk för en totochef.


– Det finns alltid en protesttid på trettio dagar och maxbeloppet man kan få utbetalt vid banan är femhundratusen. Det kan man få ut kontant om det är möjligt, men de flesta föredrar att få en check eller att få in pengarna direkt på kontot, säger Silfverbrand.


Ute vid de bemannade kassaluckorna träffar vi Rolf Sternlöf, en trevlig äldre herre som ger intrycket av att det inte han kan om travspel, det är inte värt att kunna. Rolf är en klippa som suttit i kassorna i många år på flera banor, för det är lite så de mindre banorna måste jobba idag, med samarbete. I dagens datoriserade tillvaro med en totomat i varje kassa så räcker det inte med elva tillfällen per år, utan de som sitter i kassorna hoppar även in på Örebrotravet och på Sundbyholm för att hålla kunskaperna fräscha.
Samtalet går direkt in på svunna tider när de gamla rivbongarna fanns, sista året man jobbade manuellt var 1987. Då var det oftast högtryck ute på banan med 25-30 kassor öppna samtidigt. Då hade totochefen Nydén fullt upp med att förse kassorna med rivbongar i olika färger och valörer


– Nu har spelet flyttat ut i stugorna, man kan följa och spela på alla lopp i Sverige via dator, surfplattor eller sin smarta telefon 364 dagar om året, julafton är enda dagen det inte körs på någon bana i Sverige, säger Nydén.


Detta har inneburit att Fornaboda får sina travdagar tilldelade av ATG och lunchtrav vardagar är inte alls optimalt publikmässigt. Då pratar Rolf hellre om nästa veckas stora dag, nationaldagen då V64 går på Fornaboda.


– Våra stora tävlingsdagar drar alltid mycket publik så då hoppas vi på bra väder. Vi har en massa extra aktiviteter planerade för barnen, vi tror på en riktig familjefest. Det är fri entré för alla upp till 18 år och dessutom så får alla barn gratis korv med bröd och festis. Varmt välkomna till Fornaboda, hälsar Rolf Nydén.

Publicerad 31 maj 2013 klockan 21:55

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget höll ett stort grepp i matchen, men med hjälp av Robert Mjönander och åttamålsskytten Algot Hane. Kunde LIF, trots förlust, minska målgapet från ett sjumålsunderläge till en tremålsförlust, på tjugo minuter.

13 februari 2021 klockan 19:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen
Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar, kunde man spela in 1-0 inför den ...
12 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna
Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt finns 4 olika banor att välja mellan, ...
12 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven med fyra raka segrar
Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde raka trepoängare. ...
10 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den andra perioden, för att senare avgöra matchen inom de sista fem minuterna. Med tre nya poäng ökar Lindlöven sin ledning i tabellen, dessutom står man som obesegrade i den andra mötesrundan efter tre matcher.

5 februari 2021 klockan 22:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Annons

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en stor chans att ta sig tillbaka i den inledande halvleken, men stod chanslösa mot ett taggat LIF Lindesberg. Redan med tio minuter kvar av matchen hade LIF låst matchen till sin fördel med 17-23.

30 januari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna fr...

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag fr...

bildspel Förlust i viktig hemmamatch

Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl anv...

Tråkig fredagskväll i Köping

Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. V...

bildspel Utklassning på hemmaisen

Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den ...

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass

Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip ...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Där satt den, Linde Volley!

Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen kom säsongens hittills största triumf där Lindelaget lyckades spela in sin första trepoängare, detta efter en nagelbitare mot nykomlingen IKSU.

16 januari 2021 klockan 15:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot tabellsexan Karlskrona
Med lagets största målskyttar skadade så var det en tuff uppgift som väntade när Karlskrona gästade arenan under lördagen. Trots ny målvakt i ...
16 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tung förlust för gästande Lindlöven
Lindlöven är tre matcher in i Vårserien och placerar sig redan farligt i tabellen. Seriens andra förlust kom under fredagen i ett bortamöte mot ...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Målvakt från Aranäs till LIF Lindesberg
Med ett fortsatt skadat lag så fortsätter LIF Lindesberg att stärka upp i uppställningen. Simon Ongeri är det nya namnet som LIF har lånat in fr...
15 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-01-04

2021-01-03

2021-01-01

2020-12-28

2020-12-22

2020-12-19

2021-02-26 02:01