Fornaboda bakom kulisserna

Lunchtrav en helt vanlig torsdag på Sveriges grönaste och därmed kanske Sveriges finaste och gemytligaste travbana. Vad händer bakom kulisserna samtidigt som hästarna frustar fram runt banan och hästägare och spelare håller ena tummen lika hårt som spelkvittot i den andra handen? Det var några av sakerna jag funderade på medan jag begav mig ut till Fornaboda Travbana.

Jag blir varmt mottagen av Rolf Nydén som sedan sju år tillbaka är totochef och har ansvaret för allt spel och bemanningen av kassorna på banan. Rolf tar mig bakvägen in i den stora fina huvudbyggnaden som känns ganska spartansk på insidan. 


Rolf Nydén

Självklart så är det ju så att med en anläggning som bara används fullt ut elva tävlingsdagar om året under sommarmånaderna lägger man inte allt för mycket krut på att ombona och inreda. Här möts det gamla och det nya där minnen från en svunnen tid finns kvar lite överallt.


Första stopp är teknikrummet eller sambandscentralen där mycket av tekniken samlas och styrs. På en rad på väggen sitter ett antal klassiska telefonjack och vittnar om en tid när man använde telefonmoden för datauppkoppling.


– Nuförtiden så har ATG ett eget fibernät kopplat till alla 33 travbanor i Sverige som knyts samman i huvudkontoret på Solvalla i Bromma, så mycket styrs direkt därifrån. Bland annat så är det de som stänger spelet när varje lopp startar, sådana saker styrde vi härifrån förut, berättar Rolf.Camilla Isgren


ATG är det enda spelbolaget som får bedriva spel på hästar i Sverige. Ett bolag utan eget vinstintresse som ägs av hästsporten och där all vinst går tillbaka till sporten. Det märks att ATG styr och bestämmer mycket av det som händer. Tydligen så blev det en miss ute på en annan travbana en gång, man glömde att stänga spelet på ett lopp så det gick att spela på loppet fem till tio minuter efter att loppet avslutats. Inte alls lyckat och något som fick ATG-cheferna att riva sitt hår i frustration. Här i sambandscentralen sitter även Camilla Isgren som sköter uppdatering av banans informationstavlor och styr vad som visas ute på tv-skärmarna på området.


Som hjälp har Rolf Nydén även en vice totochef Henrik Silfverberg, som till vardags är totochef på Sundbyholm utanför Eskilstuna och konversationen kommer in på säkerhet. Säkerhetstänket är högt och det hemliga kassarummet får fortsatt vara en hemlighet även för LindeNytts nyfikna journalist.Rolf Nydén, Henrik Silfverbrand och sportchef Claes Broberg.


– I Eskilstuna blev väktarna utsatta för ett ganska avancerat rån på nittiotalet när de var på väg till bilen efter dagens spel. Man ska dock komma ihåg att det är under 5% av omsättningen den aktuella spelkvällen som sker på banan, resten är via andra kanaler. Sedan ligger pengarna i värdeväskor med färgampuller med kraftig rökutveckling som förstör det mesta av pengarna om väskorna skiljs ifrån väktarna. Polisen bedömde att det totalt var cirka 15-20 inblandade i rånet, så det blev inte många kronor till varje rånare, berättar Henrik Silfverbrand.


Den största vinst de båda totocheferna har varit med om vid en bana är 8,2 miljoner, givetvis jättekul för den som vinner men även en sådan vinst blir ganska odramatisk för en totochef.


– Det finns alltid en protesttid på trettio dagar och maxbeloppet man kan få utbetalt vid banan är femhundratusen. Det kan man få ut kontant om det är möjligt, men de flesta föredrar att få en check eller att få in pengarna direkt på kontot, säger Silfverbrand.


Ute vid de bemannade kassaluckorna träffar vi Rolf Sternlöf, en trevlig äldre herre som ger intrycket av att det inte han kan om travspel, det är inte värt att kunna. Rolf är en klippa som suttit i kassorna i många år på flera banor, för det är lite så de mindre banorna måste jobba idag, med samarbete. I dagens datoriserade tillvaro med en totomat i varje kassa så räcker det inte med elva tillfällen per år, utan de som sitter i kassorna hoppar även in på Örebrotravet och på Sundbyholm för att hålla kunskaperna fräscha.
Samtalet går direkt in på svunna tider när de gamla rivbongarna fanns, sista året man jobbade manuellt var 1987. Då var det oftast högtryck ute på banan med 25-30 kassor öppna samtidigt. Då hade totochefen Nydén fullt upp med att förse kassorna med rivbongar i olika färger och valörer


– Nu har spelet flyttat ut i stugorna, man kan följa och spela på alla lopp i Sverige via dator, surfplattor eller sin smarta telefon 364 dagar om året, julafton är enda dagen det inte körs på någon bana i Sverige, säger Nydén.


Detta har inneburit att Fornaboda får sina travdagar tilldelade av ATG och lunchtrav vardagar är inte alls optimalt publikmässigt. Då pratar Rolf hellre om nästa veckas stora dag, nationaldagen då V64 går på Fornaboda.


– Våra stora tävlingsdagar drar alltid mycket publik så då hoppas vi på bra väder. Vi har en massa extra aktiviteter planerade för barnen, vi tror på en riktig familjefest. Det är fri entré för alla upp till 18 år och dessutom så får alla barn gratis korv med bröd och festis. Varmt välkomna till Fornaboda, hälsar Rolf Nydén.

Publicerad 31 maj 2013 klockan 21:55

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-16 03:16