Fornabodapremiär i solgasset

Ett säkert vårtecken är att travet är igång för säsongen och trots lite svala vindar kunde arrangörerna knappast önska sig så mycket bättre vårväder än det var denna första maj. Publiken sken i kapp med solen och många förväntansfulla hästägare, kuskar, skötare och tränare rörde sig på stallbacken.

Folkligt, festlig och fullsatt? Absolut folkligt, men långt ifrån fullsatt och därmed inte den rätta festkänslan, men ändå många nya positiva intryck för en som aldrig varit på en travbana förut. Ja jag vet, lite märkligt att jag gör mitt första besök vid 44 års ålder, men jag lovar att det finns fler sporter som jag inte heller har så god koll på. En av de positiva sakerna med det här jobbet är att man får lära sig mer om allt och ju mer jag förstår hur saker och ting går till desto mer fångas jag av tjusningen.

Träffade många trevliga människor som hjälpte mig tillrätta och förklarade en massa saker. Bara att förstå alla parametrar som finns att tillgå i travprogrammet kändes som en överkurs. Fick en rundguidning på stallbacken och ett trevligt samtal med hästägaren Malin Lindström från Lillkyrka. Hennas man äger hästen Eeyor som Sebastian Hedblom körde som inhyrd kusk i lopp nr. fem. Varmkorven med bröd fick högsta betyg, det slank ner en extra av bara farten.

– Jag spelar inte på hästar, jag spelar på kuskarna säger Olof Gumaelius samtidigt som en av ”hans” kuskar Jörgen Westholm vann det femte loppet på den franske hästen Ukino Du Vivier.


Olof Gumaelius

Det var långt ifrån Olofs första besök på en travbana. 1958, som ung student begick Olof sin premiär nere i Göteborg på Åbytravet och blev biten. Sedan dess har det blivit många besök och ett engagemang som delägare i ett par hästar. I dag har Olof åkt de 14 milen från Tällberg för ett besök på Fornaboda utanför Lindesberg.

– Det är en mycket fin bana, hit åker jag gärna. Jag kommer gärna hit tidigt, tycker att det är kul att titta på när de är ute och värmer upp hästarna, då kan man se om man hittar någon häst som verkar spännande. Gräset som är runt banan gör mycket för charmen på den här banan, ofta så är det bara asfalt vid publikområdet, tycker Olof Gumaelius om Fornaboda.

Ett annat gäng som inte heller var förstagångsbesökare var Lindesbergarna Helena Timoteo, Malte Rydén och hunden Figo.

– När det är sådant här härligt väder så är det toppen att komma hit. Men vi är inte så inbitna att vi åker hit om det är dåligt väder, säger Helena.

Familjen är en riktig sportintresserad familj där barnen spelar handboll och hunden är uppkallad efter den portugisiske fotbollsspelaren Figo. Förmodligen så har det att göra med att Helenas far kommer från Portugal.


Figo, Helena Timoteo och Malte Rydén

– Vi kommer åka ner till Örebrotravet nu på lördag, då är det V75 och sen blir det Elitloppet. Tidigare har det alltid krockat med barnens handboll men nu är de så stora att vi kan åka i väg själva. Sen blir det några besök till här på Fornaboda i sommar, men bara om det är fint väder, säger Helena medan hon rättar till filten som hon virat runt sig.

Malte är några steg värre än undertecknad och har redan kollat in odds och favoriter på nätet innan de kom till banan. En taktik som bär frukt då Quite A Feeling vinner lopp sex och deras rad höll än så länge.

– Det är charmigt att ha med sig mat och fika och njuta av vädret, sammanfattar Malte Rydén dagen.

För er som undrar hur det gick för Sebastian Hedblom och Eeyore kan jag berätta att efter en lovande start så tröttnade Eeyor betänkligt, föll tillbaka och gick i mål bland de sista ekipagen. Där rök min satsade tjuga, men spännande var det.

 

Publicerad 1 maj 2013 klockan 20:00

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget...
2 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-05-17 05:39