Många besökare var sugna på ett smakprov. Foto: Ida Lindkvist
Försmak på nionde Vinterspår
Den 6-7 februari går det årligen återkommande kulturevenemanget Vinterspår av stapeln. Men idag, lördag, invigde man Försmak som gav ett delikat smakprov på vad som komma skall. Över 100 utställare och programpunkter runtom i kommunen kommer finnas att åka runt och besöka, och det är sannerligen en fullspäckad helg att se fram emot.
2016 är året då det nionde Vinterspår äger rum, och Vinterspår är också det största kulturevenemanget som anordnas i
En snöpinne går att använda till mycket. Foto: Ida Lindkvist
Lindesbergs kommun. Den här gången deltar 111 stycken utställare på olika platser i kommunen, bland annat i Ramsberg, Stripa Gruvmiljö, Lindesbergs Stadshotell, Grönbo bygdegård, Finnåkers kursgård, Frövifors Pappersbruksmuseum och Ullegården i Ullersäter. Det kommer finnas musik att lyssna till, konst- och hantverk att skåda; fotografier, keramik, dräktutställning, porslinsmycken, luffarslöjd och trasmattor för att nämna några få.
Bubblet är upphällt, tilltugget är framställt, och gästerna småpratar förväntansfullt. Det är kultursekreterare Sara Sporre som hälsar alla välkomna till Vinterspårs Försmak, en utställning där alla deltagare i Vinterspår visar upp något alster inför helgen den 6-7 februari. Sara berättar att det är hennes första upplaga av Vinsterspår som hon råddar och arrangerar.
– Det är mycket helt nya saker, och det är spännande på alla sätt, och jag har märkt att man behöver både skärp och hängslen, säger Sara med ett leende och berättar att de tillfrågade musikerna som skulle spela vid invigningen fått förhinder. Men det gör just ingenting för den musikaliske Thomas Lundkvist har hittat en snöpinne som han använder för att spela en trudelutt.
Kulturchefen inviger Försmak. Foto: Ida Lindkvist
Kulturchef Kristina Öster tar över mikrofonen.
– Idag är en väldigt rolig dag, idag startar den nionde upplagan av Vinterspår med vernissage. Det finns inte några begränsningar. Man behöver inte bo i kommunen. Förra året kom det ungefär 7000 besökare, berättar Kristina.
– Det är så spännande! Vad har människor tänkt ut att de vill visa? Vad kommer jag att få för nya tankar? Kommer jag att prata med någon om något som jag aldrig föreställt mig? Vad gör det med mig när jag ser det här? Jag har varit med på Vinterspår två gånger tidigare, man åker runt och ser massa saker. Ibland måste man titta länge känna på skålens rundning, det är så vackert att man inte an lämna den, utan måste ta med den hem. Och där hemma kan man se den varje dag, och så får man glädje av den varje dag.
Foto: Ida Lindkvist
Kristina beskriver Vinterspår som en stor mötesplats, där besökare och utställare erbjuds en stor möjlighet att få chans till spännande möten människor emellan, men också med det som skapats; om det så handlar om ljuv sång, en abstrakt tavla eller smaskiga praliner som kittlar smaklökarna.
– Så därmed invigs Försmak av Vinterspår, deklarerar Kristina och skärmarna skjuts undan så de många besökarna kan se sig omkring bland de många konst- och hantverk.
HÄR! hittar du det välfyllda programmet inför den stora kulturhelgen.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting.
Foto: Jennie Einarsson
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...
Bildextra: Utspringet!
Stämningen var på topp - och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen ...