Teater har många kanske varit på tidigare, men att föreställningen sker i en buss hör troligtvis inte till vanligheten. Abellis Magiska Teater packade sina dockor och reste från Stockholm till Lindesberg för att visa dockteaterföreställningen ”Den förtrollade sparven”.
Teaterbussen står i Flugparken och det känns spännande att få kliva in, inte för att åka någonstans utan slå sig ner och se en föreställning. Den färggranna bussen anlände i sent i onsdagskväll och har sedan dess spelat flera skolföreställningar. Den här eftermiddagen var den offentliga föreställningen lagd och intresset för dockteater existerar definitivt. Dockorna man spelar med är gjorda i samma stil som klassiska japanska bunkarudockor, en teknik som har mer än 400 år på nacken. Bussen har turnerat 32 år och spelat över 5000 förställningar i just bussen, den rullande scenen har också besökt många olika platser i hela Europa. Man spelar också i vanliga lokaler utan hjul, så erfarenheten den sitter där den ska.
– Idag ska ni få se en dockteaterföreställning, det är en japansk saga som heter ”Den förtrollade sparven”, berättar Anders Olsson som turnerar runt tillsammans med Fatima Olsson.

Innanför dörren får man kliva ur skorna och ställa upp dem på hyllan, och det är väldigt dovt ljus så det tar en stund innan ögonen hinner vänja sig sådär riktigt ordentligt. Barnen sitter längst fram, de vuxna som är lite längre intar de bakre platserna. Men bussens publikrader sluttar, precis som på biografen. När det är vuxna och barn blandat får det plats ungefär 40 personer, när det enbart är barn går det in några fler, då sväljer bussen runt 50 stycken knattar.
– Den är väldigt spännande och inte en utpräglad barnföreställning Det är lite läskig, framförallt mot slutet. Men de flesta brukar tycka att det är roligt att bli lite rädda, säger Anders.
– Men det är ingen fara, vi håller i dockorna och blir det för spännande kan man alltid blunda, betryggar Anders barnen som ivrigt väntar på att föreställningen ska börja.

Tvillingarna Nellie och Tilda Strand, 6 år gamla, är här för att se föreställningen tillsammans med sin farmor, och det är inte första gången som Tilda är på teater.
– Jag har varit förut, fast med mitt gamla dagis, det ska bli spännande!, säger Tilda och farmor håller med.

På väg in i bussen med farmor! Foto: Ida Lindkvist
Ljuset slocknar helt och för några sekunder är det alldeles mörkt, det är till och med svårt att urskilja vem som sitter bredvid. Men så glider ridån isär och från scenen strömmar ett varmt ljus. Det är skickliga händer som får dockorna att röra sig. Och något annat som rör sig då och då är bussen, för om någon av åskådarna känner att de behöver förändra sin sittposition, jo, då vet de andra också om det. Men det är mysigt och mystiskt, och Sara Sporre som ordnade så att bussen tog ett stopp här i Lindesberg, från Kulturenheten, är säker på att bussen egentligen är magisk på riktigt.
– Jag tror att det är en magisk buss, man kan aldrig tro när man står utanför att det ska på plats så mycket folk, säger hon med ett leende.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.