Teater har många kanske varit på tidigare, men att föreställningen sker i en buss hör troligtvis inte till vanligheten. Abellis Magiska Teater packade sina dockor och reste från Stockholm till Lindesberg för att visa dockteaterföreställningen ”Den förtrollade sparven”.
Teaterbussen står i Flugparken och det känns spännande att få kliva in, inte för att åka någonstans utan slå sig ner och se en föreställning. Den färggranna bussen anlände i sent i onsdagskväll och har sedan dess spelat flera skolföreställningar. Den här eftermiddagen var den offentliga föreställningen lagd och intresset för dockteater existerar definitivt. Dockorna man spelar med är gjorda i samma stil som klassiska japanska bunkarudockor, en teknik som har mer än 400 år på nacken. Bussen har turnerat 32 år och spelat över 5000 förställningar i just bussen, den rullande scenen har också besökt många olika platser i hela Europa. Man spelar också i vanliga lokaler utan hjul, så erfarenheten den sitter där den ska.
– Idag ska ni få se en dockteaterföreställning, det är en japansk saga som heter ”Den förtrollade sparven”, berättar Anders Olsson som turnerar runt tillsammans med Fatima Olsson.

Innanför dörren får man kliva ur skorna och ställa upp dem på hyllan, och det är väldigt dovt ljus så det tar en stund innan ögonen hinner vänja sig sådär riktigt ordentligt. Barnen sitter längst fram, de vuxna som är lite längre intar de bakre platserna. Men bussens publikrader sluttar, precis som på biografen. När det är vuxna och barn blandat får det plats ungefär 40 personer, när det enbart är barn går det in några fler, då sväljer bussen runt 50 stycken knattar.
– Den är väldigt spännande och inte en utpräglad barnföreställning Det är lite läskig, framförallt mot slutet. Men de flesta brukar tycka att det är roligt att bli lite rädda, säger Anders.
– Men det är ingen fara, vi håller i dockorna och blir det för spännande kan man alltid blunda, betryggar Anders barnen som ivrigt väntar på att föreställningen ska börja.

Tvillingarna Nellie och Tilda Strand, 6 år gamla, är här för att se föreställningen tillsammans med sin farmor, och det är inte första gången som Tilda är på teater.
– Jag har varit förut, fast med mitt gamla dagis, det ska bli spännande!, säger Tilda och farmor håller med.

På väg in i bussen med farmor! Foto: Ida Lindkvist
Ljuset slocknar helt och för några sekunder är det alldeles mörkt, det är till och med svårt att urskilja vem som sitter bredvid. Men så glider ridån isär och från scenen strömmar ett varmt ljus. Det är skickliga händer som får dockorna att röra sig. Och något annat som rör sig då och då är bussen, för om någon av åskådarna känner att de behöver förändra sin sittposition, jo, då vet de andra också om det. Men det är mysigt och mystiskt, och Sara Sporre som ordnade så att bussen tog ett stopp här i Lindesberg, från Kulturenheten, är säker på att bussen egentligen är magisk på riktigt.
– Jag tror att det är en magisk buss, man kan aldrig tro när man står utanför att det ska på plats så mycket folk, säger hon med ett leende.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.