Teater har många kanske varit på tidigare, men att föreställningen sker i en buss hör troligtvis inte till vanligheten. Abellis Magiska Teater packade sina dockor och reste från Stockholm till Lindesberg för att visa dockteaterföreställningen ”Den förtrollade sparven”.
Teaterbussen står i Flugparken och det känns spännande att få kliva in, inte för att åka någonstans utan slå sig ner och se en föreställning. Den färggranna bussen anlände i sent i onsdagskväll och har sedan dess spelat flera skolföreställningar. Den här eftermiddagen var den offentliga föreställningen lagd och intresset för dockteater existerar definitivt. Dockorna man spelar med är gjorda i samma stil som klassiska japanska bunkarudockor, en teknik som har mer än 400 år på nacken. Bussen har turnerat 32 år och spelat över 5000 förställningar i just bussen, den rullande scenen har också besökt många olika platser i hela Europa. Man spelar också i vanliga lokaler utan hjul, så erfarenheten den sitter där den ska.
– Idag ska ni få se en dockteaterföreställning, det är en japansk saga som heter ”Den förtrollade sparven”, berättar Anders Olsson som turnerar runt tillsammans med Fatima Olsson.

Innanför dörren får man kliva ur skorna och ställa upp dem på hyllan, och det är väldigt dovt ljus så det tar en stund innan ögonen hinner vänja sig sådär riktigt ordentligt. Barnen sitter längst fram, de vuxna som är lite längre intar de bakre platserna. Men bussens publikrader sluttar, precis som på biografen. När det är vuxna och barn blandat får det plats ungefär 40 personer, när det enbart är barn går det in några fler, då sväljer bussen runt 50 stycken knattar.
– Den är väldigt spännande och inte en utpräglad barnföreställning Det är lite läskig, framförallt mot slutet. Men de flesta brukar tycka att det är roligt att bli lite rädda, säger Anders.
– Men det är ingen fara, vi håller i dockorna och blir det för spännande kan man alltid blunda, betryggar Anders barnen som ivrigt väntar på att föreställningen ska börja.

Tvillingarna Nellie och Tilda Strand, 6 år gamla, är här för att se föreställningen tillsammans med sin farmor, och det är inte första gången som Tilda är på teater.
– Jag har varit förut, fast med mitt gamla dagis, det ska bli spännande!, säger Tilda och farmor håller med.

På väg in i bussen med farmor! Foto: Ida Lindkvist
Ljuset slocknar helt och för några sekunder är det alldeles mörkt, det är till och med svårt att urskilja vem som sitter bredvid. Men så glider ridån isär och från scenen strömmar ett varmt ljus. Det är skickliga händer som får dockorna att röra sig. Och något annat som rör sig då och då är bussen, för om någon av åskådarna känner att de behöver förändra sin sittposition, jo, då vet de andra också om det. Men det är mysigt och mystiskt, och Sara Sporre som ordnade så att bussen tog ett stopp här i Lindesberg, från Kulturenheten, är säker på att bussen egentligen är magisk på riktigt.
– Jag tror att det är en magisk buss, man kan aldrig tro när man står utanför att det ska på plats så mycket folk, säger hon med ett leende.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.