Arbetet med att försöka bevara Ramshyttans skola fortsätter med oförändrad kraft, trots kommunfullmäktiges beslut om att lägga ned skolan. Den så kallade skolgruppen jobbar hårt med att komma fram till nya lösningar och hoppas nu att politikerna tar till sig deras förslag.
När kommunfullmäktige i april beslutade att lägga ned byskolorna i Ramsberg och Rockhammar, gick skolgruppens arbete in i en ny fas. Nu har man skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Karlstad, där man ber om en utredning för att se om Lindesbergs kommun har brutit mot gällande regelverk vad gäller den politiska beslutsprocessen.
– Vi tycker inte att kommunen har undersökt det som den tidigare återremissen syftade till, nämligen att hitta ny finansiering för att driva skolorna, säger Mirjam Björkman.
Dessutom har man skickat in en skrivelse till kommunen, där man ber om att Ramshyttans skola ska behandlas enskilt från enheterna i Rockhammar.
– Vi kände att det var med så extremt liten marginal som beslutet gick igenom, och kanske fanns det någon som faktiskt ville bevara just våran skola, berättar Mirjam och fortsätter:
– Vi lämnade också förslag på att man kan profilera skolan mot djur och natur, där vi haft samtal med Grimsö forskningsstation, och även att vår skola är perfekt för barn med särskilda behov som behöver undervisning i mindre grupper.
– Upptagningsområdet är alldeles för stort, det behövs en skola här, säger Henrik Björkman.
Ida Israelsson bor i Ramsberg med sin familj, där mannen arbetar i Fagersta och hon själv i Lindesberg. När beskedet om nedläggningen kom sökte hon skolplats åt sina barn på Brotorpsskolan i Lindesberg, men insåg snabbt att det skulle bli svårt.
– Vi fick höra att de inte tar in barn genom skolval just nu, så då är vi i princip tvungna att åka till Hagabacken i Guldsmedshyttan för att hämta barnen, vilket blir en lång omväg, berättar hon.
– Som skattebetalare undrar man ju vad de faktiska besparingarna blir? Vad får barnen i Ramsberg för våra skattepengar? undrar Henrik
– Vi får inga svar, terminen är snart slut och barnen vet fortfarande inte i vilken skola de ska gå, eller om de får skolskjuts. Vi blev överkörda från start, säger Ida uppgivet.
– Nu hoppas vi verkligen att politikerna tar till sig våra förslag, och att de kan behandla ärendet snabbt, det är vår förhoppning, avslutar Mirjam.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?