FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar
Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, men för egen del blev det att spendera midsommarhelgen i de värmländska skogarna – i jakten på vilda djur och fåglar. Speciellt de omtalade vita älgarna.
Jag och min kompis åkte iväg tidigt på midsommarafton. Jag hade planerat en rutt där vi skulle stanna till vid några olika platser, där jag tidigare har eller har velat fotografera. Redan under resan till den första platsen dök ett tillfälle upp när vi möttes av två små rävvalpar. Den ena valpen ville gå framåt – den andra var inte riktigt lika djärv. Plötsligt hade vi en valp på vardera sida om bilen och jag valde då att åka lite längre fram så att de vågade mötas upp igen. Som tur var kom ingen bil så länge vi såg valparna, som nu valde att springa in i skogen igen. Vilket möte! Vilken start på resan!
Foto: Sami RahkonenFoto: Sami Rahkonen
Bara några minuter senare möttes vi av en bilist som blinkade med helljuset och jag förstod nästan direkt att det är vilt som bilisten varnade för. Min magkänsla hade rätt. Plötsligt ser vi en stor älgtjur längs vägkanten. Det var så perfekt att denna älgtjur hade valt en plats där en parkeringsficka fanns, så det var bara att parkera bilen och fotografera och sedan åka iväg igen så att älgen fick äta vidare.
En av de platser som vi stannade till vid på denna rutt var Tilas Stoll som ligger i Filipstad. Tilas Stoll är en horisontell gruvgång där jag som besökare kan gå in i gruvan och se hur den ser ut från insidan.
Foto: Sami Rahkonen
Vi hade hyrt en privat stuga som vi sedan åkte till och tog det lugnt i några timmar innan det var dags för kameran att jobba – igen. Första dagen/kvällen är alltid speciell i nya områden men vi talade med ägaren till stugan och han hade faktiskt sett sin första vita älg för några dagar sedan. Vi fick lite tips på bra vägar och områden som vi skulle åka på. Innan vi åkte ut i skogarna så gjorde vi i ordning en midsommarmiddag. Det var fint väder denna kväll. Sol och inga moln på himlen. Perfekt för en första kväll ute i de värmländska skogarna.
Foto: Sami Rahkonen
Sen åkte vi iväg. Vi var ut i ca fem timmar och vi såg några älgar men tyvärr inte någon vit älg. Vi såg rådjur och dovhjort också samt några rävar och olika rovfåglar. Som ni förstår fick vi se en hel del där ute i skogarna. En riktigt fin upplevelse.
Foto: Sami RahkonenFoto: Sami Rahkonen
Dag 2, som var vår sista dag som vi kunde åka runt i skogarna. Vi valde att åka ut tidigt på morgonen då det skulle regna från lunch fram till sena kvällen. Denna morgon gav några fina möten ute i skogarna med olika fåglar men tyvärr inte så mycket vilda däggdjur.
Foto: Sami Rahkonen
Väl tillbaka i stugan så tog vi det lugnt då det tar mycket energi och ork att åka i skogarna. Under eftermiddagen så åkte vi och handlade och på väg tillbaka mot stugan såg vi ett oväder som närmade sig. Jag gjorde i ordning kameran och ville
dokumentera detta.
Foto: Sami Rahkonen
Till kvällen tittade vi på en svensk serie med lite godis och gott att dricka. Den sista dagen bestod av att städa rent i stugan och en lång bilresa hem. Denna resa var en upplevelse och jag har redan planer på att återvända till de värmländska skogarna och kanske kunna få uppleva min första vita älg.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...