Sedan slutet av 2015 har avdelning 4 på Lindesbergs lasarett arbetat efter konceptet ”Framtidens vårdavdelning”.
Konceptet startade som ett projekt som Region Örebro län bedrivit på fyra vårdavdelningar på samtliga tre sjukhus i länet. Projektet avslutades i januari i år, men på grund av de fina resultaten har man valt att fortsätta med samma arbetssätt även efteråt. Tanken är att arbetssättet ska spridas och vidareutvecklas på samtliga vårdavdelningar som ett sätt att använda kompetensen rätt och skapa mer tid för patienten.
”Framtidens vårdavdelning” bygger bland annat på att medarbetarna ska arbeta utifrån sin kärnkompetens, och på toppen av den, något som inte alltid varit självklart inom vården. På måndagen var moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson och oppositionsrådet i Örebro län Ola Karlsson, på studiebesök på avdelningen för att få veta mer om deras arbetssätt.
– Redan innan projektet startade hade vi börjat titta på arbetsfördelningen hos oss. Varför ska vår personal utföra arbetsuppgifter som de egentligen inte ska?
En undersköterska ska inte stå i köket eller sköta städning, de ska kunna fokusera mer på patienterna, och det kan de göra nu, berättar avdelningschef Sofia Eriksson.
– När Sahlgrenska började med projektet utgick de ifrån en tom avdelning utan personal, medan vi hade fullt redan från start.
Så det svåraste har varit att förändra tankesättet och kulturen, men alla har varit så fantastiskt engagerade! fortsätter hon.
Några av förändringarna som genomförts är de nu har kostvärdar som är anställda för att sköta maten och all hantering av den, transportörer som har hand om flyttning av patienter och hemgångsstäd som sköter städning av rummen efter patienten har blvit utskriven.
– Det känns väldigt tryggt att vi har kostvärdar som har koll på livsmedelshygien, checklistor osv, och nu har vi haft samma kostvärdar sedan starten så de blir ju en del av arbetslaget. Kanske kan det också skapa ett intresse att på sikt utbilda sig inom vårdyrket, säger Sofia glatt.
– En annan förändring är att vi har en medicinsk vårdadministratör som sitter med på ronden varje dag, och som dokumenterar under tiden. Det gör att vi har färsk dokumentation i journalerna varje dag, och det frigör även tid för oss läkare att arbeta med det vi är utbildade för, berättar läkare Johan Ottosson.
– Det är inte effektivt att alla ska göra allt, det är bättre att arbeta utifrån sin egen kompetens, och här man kan man jobba på toppen av den och även kunna vidareutvecklas. Det gör också att vi har fått en ökad personalnöjdhet, mindre stress och en bättre arbetsmiljö.
Jag tror också att det gör oss till en mer attraktiv arbetsplats, så det är jättespännande! säger Sofia.
– Det handlar om att patienten ska få den absolut bästa vården, och genom att yrkesgrupperna arbetar med det som de faktiskt är utbildade till så får de mer tid för den patientnära vården.
Men det hade aldrig blivit så här bra om vi inte hade haft sådan himla bra personal!
De har verkligen visat att det finns en drivkraft, positiv anda och ett jättestort engagemang, och det är därför vi har lyckats! avslutar Sofia.