Från Linde till HV: Johan Larsson

I en artikelserie på två delar berättar Johan Larsson och Mattias Karlsson om deras resa. Om hur en uppväxt i Lindesbergs-området förvandlades till en proffskarriär i SHL. Detta är den första berättelsen. Detta är Johan Larssons väg från Lindehov till Kinnarps Arena.

Johan Larsson är namnet på den Lindlöven-fostrade back som numer håller till i SHL. Med ett nyskrivet kontrakt med HV71 har Johan etablerat sig som en gjuten figur i laget. Men vägen till hockey-Sveriges finrum har varit lång och brokig för 27-åringen, som gärna minns tillbaka.

Allting började hemma i hans födelsestad Guldsmedshyttan. En ung liten Johan började där med skridskoskola redan före han började den riktiga skolan. Vid 7-8 års ålder förbyttes Guldsmedshyttan till Lindesberg, när Johan började spelade för Lindlöven. I Lindlöven lades grunden för Johans talang och han spelade kvar i klubben ända upp till U-16-nivå.

Efter Lindlöven gick Johans äventyr vidare till Karlskoga, eller Bofors som det hette då. Han tog plats i lagets J-18-lag och kom sedermera även att spela för J-20. Slutligen fick han chansen att provspela en match för Karlskoga HC, något som öppnade upp portarna för Bofors a-lag.

– Jag var med i Bofors a-lag och tränade och spelade ända tills jag var 22 år. Då stack jag iväg till Frankrike i ett år. När jag sen återvände hem till Sverige kom jag tillbaka till Bofors igen, berättar Johan om sina unga proffsår.

Tillbaka från året i Frankrike, som Johan spenderade i Briancon, gjorde han ytterligare två säsonger i Bofors. Allt som allt blev det sju år i Karlskoga, men sommaren 2011 gick äventyret vidare västerut mot större arenor.

Mäktiga Färjestad blev nästa klubbadress för den då 25-åriga Johan. Efter att ha fått spela en del i J-20-laget fick han så chansen i Elitserien, en chans han tog. Under sin inledande säsong blev det över 30 matcher i a-laget för Johan, som året därpå dock släpptes till Finland och HPK.

I HPK blev det omedelbar succé, något som öppnade nya dörrar. Den fina säsongen fick HV71 att visa sitt intresse och i somras skrev Johan Larsson på för Jönköpings-klubben. Att ha spelat för både Färjestad och HV71 värderar Johan högt.

– De är ganska lika som klubbar. Båda två är stora klubbar med fina meriter och stark tradition och kultur. Jag är glad att har jag fått chansen att få komma till två så stora klubbar, förklarar Johan.

Men någon rolig början på sin tid i HV har det verkligen inte varit. SHL-säsongen har inletts katastrofalt för klubben, som för närvarande ligger på en i det närmaste hopplös jumboplats. Pressen på laget är som vanligt stor, och att inte leva upp till förväntningarna är något som märks av.

– Ingen tycker så klart att det är roligt att ligga så pass långt ned som vi gör nu. Man känner självklart av pressen, det här är en klubb som alltid har höga målsättningar. Men hockey handlar om en lagsport. Det gäller att alla är med och är villiga att jobba för att vi ska ta oss ur det här, menar Johan.

Vägen till ett trendbrott ligger i lagspelet, förklarar Johan. Mot Linköping för två matcher sedan lyckades HV vinna, en seger som var en effekt av att alla drog sitt strå till stacken. Johan förklarar att alla måste göra sitt jobb ordentligt, istället för att försöka göra allting på egen hand.

I samma veva som Johan tagit klivet till HV71 har Örebro Hockey slagit sig in i SHL. Johan berättar att den succé som laget stått för inte överraskat så mycket på honom. Men att hockeypulsen ökat i hans hemtrakter är något han är mycket glad över.

– Det är bra för hela regionen där uppe. Hockeyintresset i Närke har lyfts upp när de har ett lag i den högsta serien, det är riktigt kul. Men jag har väl inget direkt Örebro-hjärta, jag är ju från Lindesberg, skrattar Johan.

Publicerad 23 oktober 2013 klockan 15:16

Hannes Feldin , 070-46 03 603

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-05-12 20:20