Från Linde till HV: Johan Larsson

I en artikelserie på två delar berättar Johan Larsson och Mattias Karlsson om deras resa. Om hur en uppväxt i Lindesbergs-området förvandlades till en proffskarriär i SHL. Detta är den första berättelsen. Detta är Johan Larssons väg från Lindehov till Kinnarps Arena.

Johan Larsson är namnet på den Lindlöven-fostrade back som numer håller till i SHL. Med ett nyskrivet kontrakt med HV71 har Johan etablerat sig som en gjuten figur i laget. Men vägen till hockey-Sveriges finrum har varit lång och brokig för 27-åringen, som gärna minns tillbaka.

Allting började hemma i hans födelsestad Guldsmedshyttan. En ung liten Johan började där med skridskoskola redan före han började den riktiga skolan. Vid 7-8 års ålder förbyttes Guldsmedshyttan till Lindesberg, när Johan började spelade för Lindlöven. I Lindlöven lades grunden för Johans talang och han spelade kvar i klubben ända upp till U-16-nivå.

Efter Lindlöven gick Johans äventyr vidare till Karlskoga, eller Bofors som det hette då. Han tog plats i lagets J-18-lag och kom sedermera även att spela för J-20. Slutligen fick han chansen att provspela en match för Karlskoga HC, något som öppnade upp portarna för Bofors a-lag.

– Jag var med i Bofors a-lag och tränade och spelade ända tills jag var 22 år. Då stack jag iväg till Frankrike i ett år. När jag sen återvände hem till Sverige kom jag tillbaka till Bofors igen, berättar Johan om sina unga proffsår.

Tillbaka från året i Frankrike, som Johan spenderade i Briancon, gjorde han ytterligare två säsonger i Bofors. Allt som allt blev det sju år i Karlskoga, men sommaren 2011 gick äventyret vidare västerut mot större arenor.

Mäktiga Färjestad blev nästa klubbadress för den då 25-åriga Johan. Efter att ha fått spela en del i J-20-laget fick han så chansen i Elitserien, en chans han tog. Under sin inledande säsong blev det över 30 matcher i a-laget för Johan, som året därpå dock släpptes till Finland och HPK.

I HPK blev det omedelbar succé, något som öppnade nya dörrar. Den fina säsongen fick HV71 att visa sitt intresse och i somras skrev Johan Larsson på för Jönköpings-klubben. Att ha spelat för både Färjestad och HV71 värderar Johan högt.

– De är ganska lika som klubbar. Båda två är stora klubbar med fina meriter och stark tradition och kultur. Jag är glad att har jag fått chansen att få komma till två så stora klubbar, förklarar Johan.

Men någon rolig början på sin tid i HV har det verkligen inte varit. SHL-säsongen har inletts katastrofalt för klubben, som för närvarande ligger på en i det närmaste hopplös jumboplats. Pressen på laget är som vanligt stor, och att inte leva upp till förväntningarna är något som märks av.

– Ingen tycker så klart att det är roligt att ligga så pass långt ned som vi gör nu. Man känner självklart av pressen, det här är en klubb som alltid har höga målsättningar. Men hockey handlar om en lagsport. Det gäller att alla är med och är villiga att jobba för att vi ska ta oss ur det här, menar Johan.

Vägen till ett trendbrott ligger i lagspelet, förklarar Johan. Mot Linköping för två matcher sedan lyckades HV vinna, en seger som var en effekt av att alla drog sitt strå till stacken. Johan förklarar att alla måste göra sitt jobb ordentligt, istället för att försöka göra allting på egen hand.

I samma veva som Johan tagit klivet till HV71 har Örebro Hockey slagit sig in i SHL. Johan berättar att den succé som laget stått för inte överraskat så mycket på honom. Men att hockeypulsen ökat i hans hemtrakter är något han är mycket glad över.

– Det är bra för hela regionen där uppe. Hockeyintresset i Närke har lyfts upp när de har ett lag i den högsta serien, det är riktigt kul. Men jag har väl inget direkt Örebro-hjärta, jag är ju från Lindesberg, skrattar Johan.

Publicerad 23 oktober 2013 klockan 15:16

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trav och golf, två sporter som hör ihop. Kollagebild, foto: Timmy Lundegård och Hannes Feldin.

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangör för travsportens första golfchampionat. En värdig vinnare ska koras där en segerkavaj väntar vinnaren, samt ett prisbord med priser till ett värde av 100 000 kr.

6 juli 2021 klockan 13:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet
Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även kö...
26 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Annons

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-08-01 10:22