Från Linde till HV: Mattias Karlsson

I en artikelserie på två delar berättar Johan Larsson och Mattias Karlsson om deras resa inom hockeyvärlden. Från Guldsmedshyttan och hela vägen till HV71 och Kinnarps Arena. Detta är den andra delen, detta är Mattias Karlssons berättelse.

Vid 27 års ålder har Mattias Karlsson etablerat sig som landslagsman och en av HV71:s viktigaste spelare. Under sin karriär har han spelat på en mängd arenor på båda sidor av Atlanten, men allt tog sin början i Lindesbergs-området. Vid sexårsåldern tog en liten pojke sina första skär på hembygdens is.

– Jag växte upp i Guldsmedshyttan och det var där som jag spelade. Jag blev kvar i Guldsmedshyttan tills jag skulle börja gymnasiet, då flyttade jag till Gävle och började på hockeygymnasiet, minns Mattias tillbaka.

Efter två år på gymnasiet fick han ett a-lagskontrakt med Brynäs. I den svenska klassikerklubben inledde han i J18-laget, arbetade sig upp till J20 och slog sig slutligen in i a-truppen. Under sin riktiga debutsäsong blev det så mycket som 39 framträdanden i grundserien, men den följande säsongen skulle bli tuffare för Mattias.

– Mitt sista år i Brynäs var lockout-säsongen 2004-05 och Elitserien fick en massa NHL-spelare. Så jag hamnade i Allsvenskan och Almtuna från Uppsala.

Efter den säsongen kände den då 20-åriga Mattias att han inte riktigt höll på den högsta nivån än. Därför skrev han på för ett år till i Almtuna, där han spelade till sig en flytt till Karlskoga. I Bofors fick han sitt ordentliga genombrott och kunde vid vårens slut stoltsera med 32 poäng från sin backplats. Framgångarna lockade de stora hökarnas intresse och under sommaren skrev han på för mäktiga Ottawa Senators.

– Tanken var väl att jag skulle åka över dit och försöka slå mig in i Senators. Men det var då som jag drog på mig knäskadan. Jag fick åka hem igen, berättar Mattias om sitt korta NHL-äventyr.

Väl hemma började han om med en säsong i dels Bofors och på våren även Färjestad. Det starka året fick honom att pröva lyckan på andra sidan Atlanten än en gång. Efter ett imponerande år i AHL, kryddat med en plats i säsongens rockie-lag, och en tvåårig sejour i Timrå har Mattias hittat till Jönköping och HV71. En stad och en klubb där han känner sig riktigt hemma.

– Jag trivs verkligen jättebra. Vi köpte hus förra året så någonstans har vi rotat oss. Samtidigt styrs framtiden av ens egna ambitioner, om allt klaffar kanske jag vill prova på att spela utomlands, förklarar Mattias.

Han gör nu sin tredje säsong med HV71, men drömmer redan om framtida utmaningar. Hittills har det inte blivit mycket spel denna säsong, då en skada kommer att hålla honom borta en lång tid. HV71 har haft en tung höst och att stå vid sidan och se sitt lag kämpa i botten är jobbigt medger han.

Under sin tid i HV har Mattias vuxit ut till en nyckelfigur i truppen. Att det fina spelet ska generera i en flytt till någon stor europeisk klubb är en stor förhoppning. Men tiden till en ny chans i NHL är tyvärr förbi.

– Nej, jag är väldigt tveksam om den chansen kommer igen. Så som NHL är uppbyggt idag med det tighta lönetaket så är det svårt för spelare i min ålder att slå sig in. De flesta har unga spelare som kan fylla samma funktion för en billig peng. Jag har inga större förhoppningar om NHL längre, då försöker jag mer att hoppas på Ryssland.

Oavsett vad framtiden innebär kommer Mattias framgångsrika karriär att bryta nya marker. Men han har inte tappat kontakten med sin hemort, snarare tvärtom.

– När Linde spelar brukar jag följa lagets matcher via SweHockey. Guldsmedshyttan följer jag tyvärr inte alls, deras matcher finns inte med där, avslutar Mattias Karlsson.

Publicerad 25 oktober 2013 klockan 13:17

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-12 17:37