Från Linde till HV: Mattias Karlsson

I en artikelserie på två delar berättar Johan Larsson och Mattias Karlsson om deras resa inom hockeyvärlden. Från Guldsmedshyttan och hela vägen till HV71 och Kinnarps Arena. Detta är den andra delen, detta är Mattias Karlssons berättelse.

Vid 27 års ålder har Mattias Karlsson etablerat sig som landslagsman och en av HV71:s viktigaste spelare. Under sin karriär har han spelat på en mängd arenor på båda sidor av Atlanten, men allt tog sin början i Lindesbergs-området. Vid sexårsåldern tog en liten pojke sina första skär på hembygdens is.

– Jag växte upp i Guldsmedshyttan och det var där som jag spelade. Jag blev kvar i Guldsmedshyttan tills jag skulle börja gymnasiet, då flyttade jag till Gävle och började på hockeygymnasiet, minns Mattias tillbaka.

Efter två år på gymnasiet fick han ett a-lagskontrakt med Brynäs. I den svenska klassikerklubben inledde han i J18-laget, arbetade sig upp till J20 och slog sig slutligen in i a-truppen. Under sin riktiga debutsäsong blev det så mycket som 39 framträdanden i grundserien, men den följande säsongen skulle bli tuffare för Mattias.

– Mitt sista år i Brynäs var lockout-säsongen 2004-05 och Elitserien fick en massa NHL-spelare. Så jag hamnade i Allsvenskan och Almtuna från Uppsala.

Efter den säsongen kände den då 20-åriga Mattias att han inte riktigt höll på den högsta nivån än. Därför skrev han på för ett år till i Almtuna, där han spelade till sig en flytt till Karlskoga. I Bofors fick han sitt ordentliga genombrott och kunde vid vårens slut stoltsera med 32 poäng från sin backplats. Framgångarna lockade de stora hökarnas intresse och under sommaren skrev han på för mäktiga Ottawa Senators.

– Tanken var väl att jag skulle åka över dit och försöka slå mig in i Senators. Men det var då som jag drog på mig knäskadan. Jag fick åka hem igen, berättar Mattias om sitt korta NHL-äventyr.

Väl hemma började han om med en säsong i dels Bofors och på våren även Färjestad. Det starka året fick honom att pröva lyckan på andra sidan Atlanten än en gång. Efter ett imponerande år i AHL, kryddat med en plats i säsongens rockie-lag, och en tvåårig sejour i Timrå har Mattias hittat till Jönköping och HV71. En stad och en klubb där han känner sig riktigt hemma.

– Jag trivs verkligen jättebra. Vi köpte hus förra året så någonstans har vi rotat oss. Samtidigt styrs framtiden av ens egna ambitioner, om allt klaffar kanske jag vill prova på att spela utomlands, förklarar Mattias.

Han gör nu sin tredje säsong med HV71, men drömmer redan om framtida utmaningar. Hittills har det inte blivit mycket spel denna säsong, då en skada kommer att hålla honom borta en lång tid. HV71 har haft en tung höst och att stå vid sidan och se sitt lag kämpa i botten är jobbigt medger han.

Under sin tid i HV har Mattias vuxit ut till en nyckelfigur i truppen. Att det fina spelet ska generera i en flytt till någon stor europeisk klubb är en stor förhoppning. Men tiden till en ny chans i NHL är tyvärr förbi.

– Nej, jag är väldigt tveksam om den chansen kommer igen. Så som NHL är uppbyggt idag med det tighta lönetaket så är det svårt för spelare i min ålder att slå sig in. De flesta har unga spelare som kan fylla samma funktion för en billig peng. Jag har inga större förhoppningar om NHL längre, då försöker jag mer att hoppas på Ryssland.

Oavsett vad framtiden innebär kommer Mattias framgångsrika karriär att bryta nya marker. Men han har inte tappat kontakten med sin hemort, snarare tvärtom.

– När Linde spelar brukar jag följa lagets matcher via SweHockey. Guldsmedshyttan följer jag tyvärr inte alls, deras matcher finns inte med där, avslutar Mattias Karlsson.

Publicerad 25 oktober 2013 klockan 13:17

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trav och golf, två sporter som hör ihop. Kollagebild, foto: Timmy Lundegård och Hannes Feldin.

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangör för travsportens första golfchampionat. En värdig vinnare ska koras där en segerkavaj väntar vinnaren, samt ett prisbord med priser till ett värde av 100 000 kr.

6 juli 2021 klockan 13:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet
Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även kö...
26 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Annons

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-07-31 10:36