Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

Det var i samband med att den kommunala skolan i Löa hotades av nedläggning som en grupp bybor med stark drivkraft och engagemang bestämde sig för att rädda hjärtat i byn och tog saken i egna händer. Efter många långa styrelsemöten lyckades man ro i land projektet och till höstterminen 1993 kunde en av de första friskolorna i Sverige slå upp dörrarna för första gången.

– Borns friskola var före, men vi var nog den andra friskolan som startades i Sverige, berättar Susanna Ehrnlund, tidigare styrelsemedlem.

Maud Råstock, fd mattant, Susanna Ehrnlund, fd styrelsemedlem och Maria Gotthard, Frimodig fd lärare vid Löa Friskola delade med sig av minnen. Foto: Jennie Einarsson

Första året hade man tre heltidsanställda lärare, 39 elever från årskurs ett till sex och snabbt blev det även en förskoleklass. Sedan dess har skolan vuxit stadigt och innefattar nu en personalstyrka på 35 personer och sammanlagt 130 elever på förskola och skola, och med ett styre i samma anda som för 30 år sedan.

– Idag firar vi jubileum för Löa Friskola, att det var 30 år sedan en grupp bybor inklusive mina föräldrar beslöt sig för att starta en friskola. Jag gick själv i första klassen på friskolan och är numera själv med i styrelsen och har mina egna barn här på skolan, vilket är kul. Vi håller fortfarande på i samma anda med ideell arbetskraft och en styrelse som fungerar på samma sätt som då fast vi har expanderat och blivit större, förklarar Emma Elvenäs.

Foto: Jennie Einarsson

Skolan har som mål att främja möjlighet till fysisk aktivitet varje dag, med en inriktning mot rörelse, hälsa och natur, något som genomsyrar hela verksamheten. En kort promenad bort ligger skolans utomhusklassrum ”Smarta Skogen” där en stor del av undervisningen bedrivs.

– Framför allt i de yngre åldrarna lär man sig mycket där om skogen, allemansrätten, biologi och växter, förklarar Emma.

– Placeringen av skolan är fantastisk, allting ligger så bra till, nära skogen, där är de väldigt ofta. Man får med sig undervisningen men också lite friskluft, tillägger rektor Eva Valtonen.

Smarta Skogen heter uteklassrummet på Löa Friskola. Foto: Jennie Einarsson

Här finns många fina traditioner som man håller hårt i. Exempelvis går man Bergslagsleden och har en lingonplockardag varje år.

– Lingonplockardagen blir som en friluftsdag, man plockar lingon samtidigt som man läser på om skogen och allemansrätten. Sedan gör man lingonsylt i hemkunskapen som serveras i skolmatsalen till ”Lisas köttbullar” exempelvis, berättar Emma.

Under jubileumsdagen bjöds det på hamburgare. Foto: Jennie Einarsson

Skolmaten spelar en viktig roll på schemat, här har maten alltid lagats från grunden i största möjliga mån för att barnen ska få en så bra förutsättning som möjligt till en bra skoldag.

– Vi har aldrig haft ett centralkök, all mat lagas här på plats. Brödet bakas och köttbullarna rullas, det gör att det blir god mat. Sedan har vi alltid haft bra bespisningspersonal med ett matintresse som har tyckt att det har varit kul att servera både god och fin mat, berättar Emma.

Skolans första busschaufför Göte Bogland och skolans första ”mattant” Maud Råstock stötte ihop under jubileumsdagen. Foto: Jennie Einarsson

På plats under jubileumsdagen fanns även den allra första ”mattanten” på skolan – Maud Råstock. I dagens något mer moderna skolkök delade hon med sig av gamla minnen från den tid hon stod för bespisningen på skolan.

– Det var så bra här och så lugnt. Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud.

Cassandra, William, Ester, Alice och Aayla från årskurs 6. Foto: Jennie Einarsson

Aayla, Alice, Ester, William, Cassandra från årskurs sex, delar samma åsikt om maten.

– Ja, det är riktigt god mat här. Idag fick vi pasta med tomatsås, den var jättegod, säger de i mun på varandra.

Samtliga i gänget har gått på Löa Friskola under hela sin skolgång och alla är överens om att det är en skola som man verkligen trivs i.

– Det är jättekul och det är inte en jättestor skola, det är bra att inte så stora klasser. Vi är bara 16 elever i årskurs 6. Det är nästan aldrig något bråk här heller. Alla lärare har jobbat här så länge så man känner dem och de är jättesnälla, alla känner alla här, förklarar de innan de går vidare mot dagens höjdpunkt – hoppborgen – som man dagen till ära hade ställt fram på skolgården.

Dagen till ära hade man en hoppborg på skolgården som lockade både små och stora barn. Foto: Jennie Einarsson

Rektor Eva Valtonen ser ljust på skolans framtid i byn och önskar att man kunde locka fler elever till skolan.

– Vi hoppas att det kommer in många fler barn, vi skulle behöva fylla på. Det har varit lite varierande med antal elever den sista tiden, det är färre i vissa årskurser, avslutar hon.

Publicerad 27 september 2023 klockan 13:59

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan

Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.

4 april 2025 klockan 15:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons




Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man gripen – misstänks ha misshandlat kvinna inför barn

En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

4 april 2025 klockan 11:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Energier från andra sidan i fokus under paranormal afton

Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska ...

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet

Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio ...

Holkmästarna i Löa till SM-final – igen: ”Väldigt glada”

Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga ...

Foto: Privat

Till minne av Andreas Carlsson

Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.

1 april 2025 klockan 11:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger

Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.

1 april 2025 klockan 12:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man gripen efter misstänkt misshandel i Vedevåg
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha...
31 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Björns pistageglass kammade hem SM-brons: ”Väldigt roligt”
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget "En får tacka" i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i ...
28 mars 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Manskören öppnar läktare för att undvika lapp på luckan
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. F...
28 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Ugglornas högtid är här!

De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.

28 mars 2025 klockan 13:27 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

VVS-företag varnar för telefonbluff: ”Jättetråkigt”

Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.

27 mars 2025 klockan 13:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Spårspring skapar oro och förseningar i tågtrafiken

Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i ...

bildspel Årets unga företagare prisades på Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. ...

Hejda centraliseringen i tid – NU!

INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg ...

Den nya iögonfallande belysningen finns där av en anledning. Foto: privat

Därför lyser det rött

Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.

26 mars 2025 klockan 12:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Framgångar för lokalt metalband: ”Häftig upplevelse”

Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet ...

Minus 100 miljoner blev noll: ”Inte läge att andas ut”

Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när ...

En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg

En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg. - Mannen var vaken och ...

TV: Se Saras film på lodjuret

I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland tr...

Skräcklopp i Gammelbo tog form när ”Draculas likvagn” hittades i byn

För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller lö...

Efter förvirringen – åter tillåtet att elda trädgårdsavfall

Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt n...

Perla Af Alslöv vakar över sin lilla kalv som föddes för snart en vecka sedan. Foto: Jennie Einarsson

Misstänkt ”zombiekalv” har repat sig: ”Stora framsteg”

Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.

21 mars 2025 klockan 14:34 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
21 mars 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...
21 mars 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-21

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-18

2025-03-17

2025-03-17

2025-03-17

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-04-04 16:46