Stefan Karlsson, arbetshandledare och Ethel Andersson, enhetschef på Daglig verksamhet. Foto: Jennie Einarsson

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum

Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med sport- och fritidsutrustning lånats ut. Enbart under förra året lånades hela 2140 prylar av olika slag ut till allmänheten. Detta firades på festligt vis med öppet hus och fika under onsdagen.

193 par längdskidor, 150 par skridskor och 82 par slalompjäxor – detta är bara en liten del av all sportutrustning som finns att låna gratis hos Fritidsbanken i Lindesberg. Stefan Karlsson har arbetat som arbetshandledare på Fritidsbanken sedan start och har bra koll på vilka artiklar som är mest populära.

– Det är väldigt många som kommer hit och lånar saker av oss speciellt under vintersäsongen. Främst är det skridskor och skidor som går åt, barn växer ur saker snabbt och man kanske inte åker skidor mer än en gång om året, då är det toppen att man kan låna det av oss gratis, berättar han.

På Fritidsbanken jobbar två arbetshandledare och ett helt gäng med personer som har sin dagliga sysselsättning här. Framför väggen av skidor står Hannes Junerback, Robert Karlsson, arbetsledare, Stefan Karlsson, arbetsledare och Jan-Erik Tynelius. Foto: Jennie Einarsson.

Fram till påsklovet så pågår vintersäsongen hos Fritidsbanken. Just nu är lokalen fylld till bredden med bland annat hockeyutrustning, snowboards, långfärdsskridskor, pulkor, kälkar, längdskidor, slalomskidor och pjäxor i alla storlekar, så väl för barn som vuxna – och allt är skänkt av privatpersoner.

– Det är allmänheten som skänker fritidsprodukter till oss, det finns möjlighet att lämna in saker vid Lindesberg Arena och vid återvinningscentralen i Södra Måle, och även här på plats, förklarar Ethel Andersson, enhetschef för Daglig verksamhet.

På Fritidsbanken ser man även till att prylarna man lånar ut är i gott skick, under vintersäsongen innebär det bland annat att skidorna är vallade och skridskorna är slipade.

– Micke Nielsen från Team Sportia här i Lindesberg har varit till stor hjälp, han har visat oss hur hur man gör med underhåll. Tillsammans med andra fritidsbanker så fick vi en kvällskurs i vallning och slipning, vi har även fått lite andra saker så som skosnören av honom, där har vi ett riktigt bra samarbete, berättar Ethel.

– Ja, vi konkurrerar inte på något sätt, snarare tvärtom. Om man har möjlighet att låna saker av oss för att prova på en aktivitet så kanske man hittar något som man tycker är kul och vill fortsätta med det, tillägger Stefan.

Hannes Junerback ser till så att prylarna står där de ska. Foto: Jennie Einarsson

När LindeNytt kommer på besök är arbetshandledaren Robert Karlsson i full fart med att lägga på ny valla på ett par skidor som behöver lite omtanke.

– Man smälter paraffin och lägger på så att det lägger sig som en yta på skidan och sedan sicklar man bort överflödet. Det sista man gör sedan är att borsta ytan så det blir så halkigt som möjligt. Det tar runt 20 minuter per skida att få dem helt klara, förklarar han och tillägger:

– Längdskidorna vallar man för både glid och fäste, men vi vallar dem enbart för glid. Fästvallan kräver att man vet vad det blir för väder, så den behöver man lägga på själv. Men vi har också vallningsfria skidor som vi brukar låna ut till förstagångsåkare.

Robert Karlsson vet hur man får fart på skidorna. Foto: Jennie Einarsson

Just nu är lagersaldot av slalomutrustning tyvärr lågt, speciellt när det kommer till de mindre storlekarna.

– Har man utrustning som ligger hemma i garaget och som man kanske inte använder själv så får man jättegärna lämna in det till oss, det är någonting vi saknar för tillfället, hälsar Robert.

För aktuella öppettider så hänvisar Fritidsbanken till deras sida på Facebook.

Publicerad 1 februari 2023 klockan 18:37

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ny musik från Chris Kläfford. Foto: Bob Linger

Chris Kläfford släpper sitt debutalbum: ”En pandemiplatta”

Idag, fredag, den 31 mars, släpper Chris Kläfford sitt debutalbum som fått namnet ”Maybe it´s just me”. Plattan som innehåller tio låtar skrevs under pandemin, då låtskrivarna träffades digitalt för att sammansätta albumet. Resultatet släpps på de flesta streamingplattformar, men man kommer även att kunna köpa ett fysiskt exemplar på vinyl.
– Det känns skönt att vara klar så den får komma ut i ljuset, säger han till LindeNytt.

31 mars 2023 klockan 08:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsFörskoleklassarna från Löa med fler av deras finurliga holkar. Foto: Jennie Einarsson

Löa friskola till final – i SM i fågelholk

Av totalt 450 inskickade bidrag till SM i fågelholk har Naturskyddsföreningen nu utsett 15 finalister. Bland dessa härstammar inte mindre än två stycken bidrag från förskoleklassen på Löa friskola, som med fantasi och finurlighet skapat bidragen ”Trulle” och ”Ugglis”.
– Vi såg när de presenterade finalisterna på en livesändning. De blev så glada när de visade upp de 15 finalisterna, däribland våra två bidrag, att de skrek rakt ut, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen på Löa skola.

30 mars 2023 klockan 14:49 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vårstädning på is efter snöfallet

På måndag i nästa vecka var det tänkt att Samhällsbyggnad Bergslagen skulle påbörja årets stora vårstädning av ...

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens...

Misstänkta föremålet bortforslat: ”Sannolikt inte helt ofarligt”

Strax innan klockan 20:30 på tisdagskvällen anlände Nationella bombskyddet ...

En parkeringsplats och närliggande ytor har spärrats av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats. Foto: Läsarbild

Större avspärrning i Gusselby – har kallat in bombskyddet

UPPDATERAT. Polisen har under tisdagen spärrat av ett område i Gusselby där ett misstänkt farligt föremål har påträffats. Enligt polisens presstalesperson, Lars Hedelin, har man inte kunnat avgöra vad det rör sig om och har därför kallat in Nationella bombskyddet.
– Det är ett större område som har spärrats av i väntan på bombskyddet, säger Hedelin.

28 mars 2023 klockan 17:26 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Då drar vårstädningen igång
Som ett säkert tecken på att våren är i antågande drar Samhällsbyggnad Bergslagen igång vårstädningen under nästa vecka. Det innebär att k...
27 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Man körde av vägen – blåste positivt
En man i 35-årsåldern misstänks för rattfylleri av normalgraden sedan denne kört av vägen strax utanför Vedevåg.
27 mars 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle mö...
24 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil i lågor efter trafikolycka

En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 mars 2023 klockan 14:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Markus Lundin, Kristdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

Mindre barngrupper i förskolan kan äntligen bli verklighet

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli verklighet i Lindesbergs kommun. Redan i en intervju inför valet 2014 presenterade Markus Lundin (KD) sina tankar om att minska barngrupperna i förskolan.

24 mars 2023 klockan 12:58 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i ...

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna ...

AnnonsArkivfoto: Ida Lindkvist

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.

21 mars 2023 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro

Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd ...

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman

2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de...

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien

Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. ...

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika ...

Två män grovt misshandlade i natt

Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. G...

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten ...

Kommer LIF Lindesberg att avsluta säsongen med sitt 21:a raka segerjubel? Arkivfoto: Hasse Persson

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person stöttar LIF Lindesberg inför kommande säsong. Rent sportsligt ser man derbymatchen som ”Årets Match”. Båda lagen möttes i början av säsongen där det blev ett oavgjort resultat, nu kommer båda lagen att mötas på nytt. Båda lagen med vinst i sikte.

17 mars 2023 klockan 09:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras
Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga...
15 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket
INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!
15 mars 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”
När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att ...
14 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-14

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-12

2023-03-11

2023-03-10

2023-03-09

2023-03-09

2023-03-08

2023-03-07

2023-03-06

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-31 08:53