Eleverna bestämde sig för att anmäla sin lärare till frågesporttävlingen Postkodmiljonären. Och visst gick det vägen, Staffan blev uppringd och utfrågad och visst ville de ha honom med i programmet. Det rådde då ingen tvekan – Staffan Blixt skulle vara med och jaga efter den åtråvärda miljonen! På lördag börjar hans färd på TV4, något man inte vill missa.
Staffan Blixt, äkta make, fyrabarnsfar och bosatt i Frövi. Sedan femton år tillbaka är han lärare på Estetiska programmet på Lindeskolan. Utöver det tycker han om att skriva, har ett stort intresse för runstenar och dessutom skapar han korsord. Så hade kunskap varit tungt att bära, ja, då hade Staffan haft ryggskott för länge sedan.
– Man säger att man blir allmänbildad av att lösa korsord, det är ingenting i jämförelse med att göra korsorden. Jag vill alltid lära mig nya saker. Elever ställer frågor och då måste man ha ett hyfsat svar. Mina elever brukar säga att jag är deras levande Wikipedia, så de behöver inte Google, säger Staffan leende.
Och det var väl just det här som eleverna tog fasta på; att deras allmänbildade lärare skulle passa alldeles utmärkt i ett frågesportprogram. Därför anmälde man Staffan till Postkodmiljonären och turligt nog sållades han ut som en möjlig kandidat till programmet. Men stenkoll på programmet, nja, det hade han väl inte riktigt.
– Jag hade inte ens sett programmet så när de ringde och frågade om jag ville vara med, så svarade jag att jag inte köpt några lotter. Men de sa att det inte behövdes, så jag fick svara på tjugofem frågor i luren och det gick jättebra. De ville att jag skulle vara med så fort som möjligt, så det blev med två veckors varsel. Då hann jag se två program. Det ska visst vara hundra sökande per dag, så det var verkligen genom nålsögat.
Så dagen innan inspelning tog Staffan och hans fru tåget till Göteborg. Produktionen betalar för både deltagaren och en anhörig som sitter med i publiken. På kvällen åt man middag och laddade upp inför den stora inspelningsdagen. Med taxi fraktades man tidigt på morgonen till studion för grundlig genomgång av dagens aktivitet, sedan kunde man börja spela in.
– Jag var inte nervös, men jag blev det under dagen när jag märkte nivån på frågorna. Men det var himla kul att vara med!
När det gällde livlinan att ”Ringa en vän” hade Staffan på sin lista valt fyra kollegor, varav tre jobbar på kulturskolan, och sin son. Han såg till att det var människor som kunde täcka upp de områden som han själv inte har stenkoll på, exempelvis valde han sonen för hans gedigna kunskaper om TV-spel. Och på lördag får vi se Staffan påbörja sin färd mot högsta vinsten.
– På lördag är första gången, men då får man bara se en skvätt efter en tjej från Skåne. När man spelar in pratar man hela tiden och medvetet nämnde jag Lindeskolans Estetprogram minst fyra gånger. När jag berättade att jag skulle åka tyckte rektorn att det var bra, ett fantastiskt tillfälle, berättar Staffan.

Staffan med estetelever i bakgrunden. Foto: Ida Lindkvist
Och eleverna, de går förhoppningsvis inte heller tomhänta:
– Jag har lovat dem att om jag vinner minst tiotusen kronor, så står jag för deras champagnefrukost, minus alkoholen.
Och hur det går, det får vi ta reda på själva, för Staffan är inte så sugen på att avslöja det i förtid:
– Man får skriva på ett kontrakt där det står att man får böta hundratusen och lämna tillbaka eventuella vinstpengar om man glappar, säger Staffan avslutningsvis.
På lördag klockan 19.30 visas Staffan Blixt på TV4.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.