Eleverna bestämde sig för att anmäla sin lärare till frågesporttävlingen Postkodmiljonären. Och visst gick det vägen, Staffan blev uppringd och utfrågad och visst ville de ha honom med i programmet. Det rådde då ingen tvekan – Staffan Blixt skulle vara med och jaga efter den åtråvärda miljonen! På lördag börjar hans färd på TV4, något man inte vill missa.
Staffan Blixt, äkta make, fyrabarnsfar och bosatt i Frövi. Sedan femton år tillbaka är han lärare på Estetiska programmet på Lindeskolan. Utöver det tycker han om att skriva, har ett stort intresse för runstenar och dessutom skapar han korsord. Så hade kunskap varit tungt att bära, ja, då hade Staffan haft ryggskott för länge sedan.
– Man säger att man blir allmänbildad av att lösa korsord, det är ingenting i jämförelse med att göra korsorden. Jag vill alltid lära mig nya saker. Elever ställer frågor och då måste man ha ett hyfsat svar. Mina elever brukar säga att jag är deras levande Wikipedia, så de behöver inte Google, säger Staffan leende.
Och det var väl just det här som eleverna tog fasta på; att deras allmänbildade lärare skulle passa alldeles utmärkt i ett frågesportprogram. Därför anmälde man Staffan till Postkodmiljonären och turligt nog sållades han ut som en möjlig kandidat till programmet. Men stenkoll på programmet, nja, det hade han väl inte riktigt.
– Jag hade inte ens sett programmet så när de ringde och frågade om jag ville vara med, så svarade jag att jag inte köpt några lotter. Men de sa att det inte behövdes, så jag fick svara på tjugofem frågor i luren och det gick jättebra. De ville att jag skulle vara med så fort som möjligt, så det blev med två veckors varsel. Då hann jag se två program. Det ska visst vara hundra sökande per dag, så det var verkligen genom nålsögat.
Så dagen innan inspelning tog Staffan och hans fru tåget till Göteborg. Produktionen betalar för både deltagaren och en anhörig som sitter med i publiken. På kvällen åt man middag och laddade upp inför den stora inspelningsdagen. Med taxi fraktades man tidigt på morgonen till studion för grundlig genomgång av dagens aktivitet, sedan kunde man börja spela in.
– Jag var inte nervös, men jag blev det under dagen när jag märkte nivån på frågorna. Men det var himla kul att vara med!
När det gällde livlinan att ”Ringa en vän” hade Staffan på sin lista valt fyra kollegor, varav tre jobbar på kulturskolan, och sin son. Han såg till att det var människor som kunde täcka upp de områden som han själv inte har stenkoll på, exempelvis valde han sonen för hans gedigna kunskaper om TV-spel. Och på lördag får vi se Staffan påbörja sin färd mot högsta vinsten.
– På lördag är första gången, men då får man bara se en skvätt efter en tjej från Skåne. När man spelar in pratar man hela tiden och medvetet nämnde jag Lindeskolans Estetprogram minst fyra gånger. När jag berättade att jag skulle åka tyckte rektorn att det var bra, ett fantastiskt tillfälle, berättar Staffan.

Staffan med estetelever i bakgrunden. Foto: Ida Lindkvist
Och eleverna, de går förhoppningsvis inte heller tomhänta:
– Jag har lovat dem att om jag vinner minst tiotusen kronor, så står jag för deras champagnefrukost, minus alkoholen.
Och hur det går, det får vi ta reda på själva, för Staffan är inte så sugen på att avslöja det i förtid:
– Man får skriva på ett kontrakt där det står att man får böta hundratusen och lämna tillbaka eventuella vinstpengar om man glappar, säger Staffan avslutningsvis.
På lördag klockan 19.30 visas Staffan Blixt på TV4.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.