Det är i grund och botten Greger Nilssons förtjänst att det numer finns en historisk myntsamling i kommunen att beskåda. Idag, tisdag, invigdes den på Bergslagens Sparbank och kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson, tillsammans med Cecilia Jeffner, VD Bergslagens Sparbank, lät snöret falla till marken.
Gustaf Oscar Örn föddes 1863 och det var på just den här platsen, Bergslagens Sparbank på Kristinavägen, som han växte upp och på den tiden var banklokalen en liten herrgård. På 1940-talet donerades Gustafs myntsamling till Lindesbergs museum. Dock fick samlingen en dyster utgång -86 då den stals, men återfanns snart därefter.
– Det var när man försökte sälja samlingen som polisen kontaktades, och denne påstod då att han köpt samlingen i god tro. Vi vet inte om man återfick allt, berättar Greger Nilsson som är initiativtagare till myntsamlingen som nu står framför åskådarna som samlas till invigningen.
Greger har varit myntsamlare sedan han var en liten grabb, så intresset har funnits med hela vägen sedan barnsben. Att myntsamlingen stals från museet var han väl medveten om och när han började forska i det hela fick han klart för sig att den fanns inlåst på banken. Sagt och gjort begav han sig dit och bad att få se den, vilket han också fick.
– Jag sa att jag skulle ordna så man kunde ställa ut den, jag ville visa upp den. Irja var med och sa att vi kunde ordna det, men det fick inte kosta något. Jag pratade med Teknikcollege på Masugnen som tillverkat myntskåpet, Maxidoor bad jag om okrossbart glas, så jag anlitade lokala företag och det var klart att den här myntsamlingen skulle finnas på banken, säger Greger, och tillägger att den nu står som kommunens egendom.
Greger Nilsson har sedan liten varit intresserad av mynt. Foto: Ida Lindkvist
Att Gustaf faktiskt har bott här där myntsamlingen just nu står i sitt skåp årtionden senare, är något som får Greger att häpna.
– Den har återkommit till fadershuset. Det är för osannolikt för att vara sant, konstaterar Greger och skakar på huvudet.
Myntskåpet står på hjul, vilket inte endast är för att det ska gå att rulla åt sidan för att komma åt med dammsugare bakom. Nej, tanken är att det så småningom ska få ge sig ut på små resor inom kommungränsen.
– Vi har ju flera kontor i kommunen så man ska med jämna mellanrum kunna flytta den till Frövi, Fellingsbro, Storå och så vidare, förklarar Cecilia Jeffner, Bergslagens Sparbanks VD.
Det finns olika sorters mynt och sedlar att beskåda genom det blankskinande glaset. Däri ryms bland annat en skilling från 1832, 1/6 riksdaler från 1819 och en ettöring stämplad år 1944.
Cecilia, kommunalrådets Irja Gustavsson, museipedagogen och kulturenhetens Sara Sporre, samt Greger Nilsson står samlade. Efter att Greger sagt några väl valda ord är det Cecilia tillsammans med Irja som drar isär det blågula bandet och låter det falla till marken samtidigt som applåderna ljuder. För att höja stämningen ytterligare ett par snäpp serveras det tårta dekorerad med, givetvis, mynt. Dessa troligen mer lättuggade än de som finns därinne i skåpet.