Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman
Barnen klipper det traditionsenliga bandet. Foto: Camilla Lagerman
Spännande att utforska. Foto: Camilla Lagerman
Återbruk är en stor del i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Rektor Stina Karlkvist är också med i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Ett urval av de material som finns att välja på. Foto: Camilla Lagerman
Pedagogen Karin Gyoni skapar i formsand tillsammans med en av de små konstnärerna. Foto: Camilla Lagerman
Lotta Smed visar upp ett par av glasögonen som barnen önskat. Foto: Camilla Lagerman
Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Grönsiskans nya konstnärsateljé är nu invigd. Foto: Camilla Lagerman
Barnen klipper det traditionsenliga bandet. Foto: Camilla Lagerman
Spännande att utforska. Foto: Camilla Lagerman
Återbruk är en stor del i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Rektor Stina Karlkvist är också med i skapandet. Foto: Camilla Lagerman
Ett urval av de material som finns att välja på. Foto: Camilla Lagerman
Pedagogen Karin Gyoni skapar i formsand tillsammans med en av de små konstnärerna. Foto: Camilla Lagerman
Lotta Smed visar upp ett par av glasögonen som barnen önskat. Foto: Camilla Lagerman
Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
Under nästan ett års tid har konstnären och specialpedagogen Lotta Smed besökt flera av kommunens förskolor för att utveckla lärmiljön även för de små barnen. Projektet, som går under smeknamnet Solprojektet, invigde under tisdagen en helt ny ateljé på Förskolan Grönsiskan i Lindesberg.
– Vår kartläggning visade att det var tio år sedan skapandeverksamheten i kommunen fortbildades. Man har satsat mycket på teknik, matematik samt läs- och skriv, men inte skapande. Läroplanen betonar ju vikten av estetisk verksamhet, där olika tekniker och material ska finnas med. Eftersom kulturskolan bara riktar sig till de lite äldre barnen blev det här projektet väldigt viktigt, och utvecklingsviljan har varit jättebra, berättar Lotta.
Formsanden var ett populärt inslag i den nya skapandemiljön. Foto: Camilla Lagerman
Lotta, som har en bakgrund som bland annat ateljerista i Stockholm, har kunnat använda sin kunskap och yrkeslivserfarenhet i sitt arbete med att förvandla förskolans gamla målarrum till en fullvärdig konstnärsateljé anpassad för små skapare.
– Lotta har haft alla idéer och jag har sagt ja, säger pedagogen Karin Gyoni och skrattar.
– Tanken är att få bort mitt och ditt, och istället skapa tillsammans. Det som kan vara i barnens höjd ska vara det, material ska finnas tillgängligt så de på egen hand kan styra sitt arbete och kunna bli mer självgående. Sedan har jag tagit fram bra skyddskläder till personalen i form av läkarrockar som är jättebra att bara ta på sig. Nästa steg skulle vara att köpa byxor med knäskydd då pedagogerna ofta står på knä tillsammans med barnen, berättar Lotta.
Bland de nya inslagen i barnens egen konstnärsateljé finns bland annat formsand, lera och tyg, men även andra saker som barnen själva har önskat.
– Några av barnen önskade lim och målarfärg, men sedan var det några som ville ha hattar och glasögon, så det fick vi ju ordna, skrattar Lotta och visar upp ett par glasögon i trä.
Solprojektet kommer under maj månad att visa upp sitt arbete och barnens egenproducerade alster i en utställning på Lindesbergs Stadsbibliotek.
– Kanske kan vi få till någon hattparad eller glasögonkarneval att visa upp på bild, avslutar Lotta glatt.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett både taggat och glatt gäng "skräpplockare". Foto: Jennie Einarsson
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
FotoFredag: Det rör på sig…
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i ...
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.