400 kvadratmeter fördelat på fem stycken lägenheter. Så kommer det nya vård- och gruppboendet på Mejerigatan att se ut när det är klart. Här bygger nämligen familjeföretaget Yxe Herrgård, Lars-Olof och Gun-Britt Olsson samt döttrarna Marie-Christine Näf och Gunilla Willenfors, sitt fjärde gruppboende i Lindesberg för personer med särskilda behov.
Yxe Herrgård har idag en mycket bred verksamhet. Företaget arbetar med rehabilitering och vård av personer med psykiska störningar och missbruk och har sammanlagt 100 personer anställda. Själva herrgården ligger mycket naturskönt endast ett stenkast från Järleån och Svalbo Café. Gamla mangårdsbyggnader och andra inslag skvallrar om en svunnen tid. Här finns alla förutsättningar att må bra, menar Lars-Olof.
-Jag vet att den här miljön gör människor gott. Är man så här nära naturen, då kan man mycket lättare slappna av och må bra också. Det är naturligtvis mycket viktigt i vårat arbete eftersom vi ofta tar hand om människor som bott i t ex Stockholm eller andra stora städer med buller och stress, berättar Lars-Olof.
Förutom herrgården, där man har cirka 60 vårdplatser, finns också Christinagården som ligger i Lindesbergs tätort. Här finns ytterligare 40 platser och tillsammans med de tre gruppboenden man har i centrum räknar man till cirka 110 boenden sammanlagt. Men behovet är stort och därför har man köpt en del av ”Mejeritomten” för att bygga ännu ett.
Det nya hemmet kommer att få namnet ”Lindebo”. Här är det tänkt att personer som redan idag finns i andra gruppboenden ska kunna få det ännu bättre.
-Många är ju gamla och börjar få lite svårt att gå. Lindebo kommer att fungera som ett boende särskilt anpassat för dessa människors behov. Lägenheterna kommer att vara handikappsvänliga, säger Lars-Olof.
”Lindebo” kommer att vara klart sent i höst. Enligt byggplanen är det oktober månad man siktar på. Verksamheten kommer att ha 7 anställda och eventuellt kommer det bli tal om nyanställningar.
Relaterade länkar
Yxe Herrgård
Christinagården
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.