Med ett halvår i Örebro Hockeys SHL-lag bakom sig har Behrn Arena blivit Gustav Backströms hem . FOTO: Hannes Feldin

Gustav lever SHL-livet – väntar tålmodigt på sin chans

Att slå sig in i ett nytt lag är inte alltid lätt. Det är något som Gustav Backström har fått erfara under de senaste månaderna. Den reslige backen gör sin första säsong i Örebro Hockeys SHL-lag, en tid som bjuder på hård träning och väldigt många nya kunskaper. Några månader in på sitt nya liv som hockeyproffs har rutinerna börjat infinna sig.

– De flesta dagarna är desamma. Jag kommer ner till hallen vid sju-niotiden, käkar frukost, går ner i omklädningsrummet och tar en kaffe och snackar med grabbarna. Sen går jag till gymmet och kör en timme, sen går vi på is klockan elva. Som junior blir jag alltid kvar efter och får plocka puckarna, men det är bara bra för då får jag tid till extra träning. Efter det går jag och käkar, åker hem och hänger med grabbarna eller flickvännen, är Gustavs ord om hur en normal dag i Örebro Hockey ser ut.

Det är dock en vardag som är så långt ifrån normal en 19-årings kan vara. Allt tog sin början i våras, då Gustav erbjöds ett ettårskontrakt av Örebro Hockey. Den tidigare juniorspelaren tvekade inte en sekund utan kritade på pappret och har sedan dess varit en del av klubben SHL-trupp.

Ursprungligen är Gustav från Allmänningebo, där han i unga år spelade för GSK. De övre tonåren har han spenderat med att spela juniorhockey för först Modo och därefter Örebro Hockey. Att nu ta klivet från J20 och rätt in i ett omklädningsrum med spelare som Henrik Löwdahl, Jared Aulin och Ville Viitaluoma har varit en stor förändring. Men att hitta en plats i gruppen har aldrig varit något problem.

– Det är jättebra killar här i laget. Jag har varit med hela sommaren och har kommit in bra i laget, även på isen känner man sig som en i gänget, förklarar Gustav och berättar att han trivs med omgivningen i Behrn Arena.

– Vi käkar alltid frukost i restaurangen och på matchdagar äter vi lunch där också. Så där känner man alla och ibland är man uppe på kontoret och pratar med folk. Så man har en bra kontakt med alla i klubben, från spelare och ledare till personalen runt omkring.

”Man lär sig något nytt varje dag”

I årets Örebro-trupp finns hela tio utlänningar med, vilket sätter en internationell prägel på laget. På platsen bredvid i omklädningsrummet sitter Marko Anttila. Den väldiga finnen har precis som sina landsmän svårt med språket, men Gustav berättar skrattandes att han försöker lära honom svenska så gott det går.

En vanlig föreställning kring professionella lag är annars att det finns olika grupperingar inom truppen. Så är dock inte fallet i Örebro menar Gustav. Istället är man väldigt sammansvetsade och när man går ut och tar en lunch är det ofta med hela gruppen samlad. Självklart umgås man mer med vissa, i Gustavs fall är det de övriga fjolårsjuniorerna och på senare tid Bobbo Petersson.

Flytten från J20 till SHL-laget verkar alltså ha lämnat den sociala tillvaron oförändrad. En plats där man däremot märker skillnad är nere på isen, där det är ett helt annat fokus än tidigare. När han ska peka ut de tekniskt mest skickliga medspelarna väljer Gustav att plocka fram Derek Ryan, Jared Aulin och Marcus Weinstock. Att få möjligheten att se och lära av alla stora namn är något han värdesätter högt.

– Man lär sig något nytt i stort sett varje dag. Man märker att de äldre som själva har varit med som junior ger extra mycket tips. Tomas Skogs har hela säsongen varit där och pushat en och sagt vad man kan göra bättre, berättar Gustav.

Själv beskriver han sig som en allroundback med stark fysik. Han har ett fint direktpass, håller ofta spelet enkelt och betygsätter sitt skott som hyfsat. Men redan ett halvår in på proffslivet ser han stora framsteg hos sig själv.

– Det är väl främst min fysiska kapacitet. Jag har byggt på mig väldigt mycket muskler och jag känner mig starkare både på och utanför isen, det är jag nöjd med. Sen har även skridskoåkningen och skottet automatiskt blivit bättre.

Spelar 30 minuter varje match för J20

Träning i all ära men hockeyspelare vill spela matcher. Så här långt har det blivit lite av just den varan för Gustav, i alla fall i SHL. 19-åringen lånades direkt på försäsongen ut till Örebros samarbetsklubb Vita Hästen i två veckor. Där fick han göra sina fem första A-lagsmatcher och ställdes mot etablerade lag som Rögle, BIK Karlskoga och Västerås.

Efter att lånetiden gått ut vände han hem till Örebro igen. Men då speltiden uteblivit och han endast fått sitta med på bänken i en SHL-match har ledarstaben tagit till andra metoder. Under säsongen har därför Gustav fått träna med SHL-laget, men spelat matcher med sitt gamla gäng i J20. Där får han spela i princip så mycket han orkar och snittar 25-30 minuter per match, något han trivs med.

– Det är ett bra lag och de utvecklas mycket. Vi har gått bra i serien dessutom. Givetvis vill man vara med de stora grabbarna och spela, men än så länge är det här ett perfekt upplägg för mig.

Någon ny utlåning till Vita Hästen är inte aktuell i dagsläget. Istället är Gustav inställd på att fortsätta gnugga på hårt på träningarna, spela matcher med J20 och med sin ledarroll där kunna visa vilken talangfull spelare han är.

Kontakten med Kenta Johansson och hans tränarstab fungerar bra och Gustav får ofta komma till tals med sina tankar. Som backansvarig är Johan Tonberg den som Gustav mest är samtalar med. Han uppskattar den tidigare landslagsspelaren och Viasat-experten, som han beskriver som väldigt engagerad och något av en detaljnörd.

”Har man tålamod så får man sin chans”

Örebro Hockey gör detta år sin andra säsong i SHL. Fjolåret blev något av en berg- och dalbana, där man inledde starkt men i slutändan klarade sig kvar via kvalspel. Den här hösten har dock sett väldigt stabil ut och man placerar sig för tillfället åtta med endast två poäng upp till fjärdeplatsen.

– Det är klart att man aldrig är helt nöjd och man vill alltid att det ska gå bättre. Men än så länge tycker jag att vi är på väg åt rätt håll. Vi gör bra ifrån oss i matcherna och på träningarna känner jag att spelet sitter mer och mer, säger Gustav om säsongsstarten.

Själv håller han uppsikt över hemmamatcherna från läktaren. Bortamatcherna ser han på TV, såvida han själv inte har match med J20.

– Det är kul att följa laget tycker jag. Jag sitter ju alltid och hoppas på att man ska få chansen. Men den kommer väl till slut och då gäller det att ta den.

Att dag ut och dag in gå och vänta på sin tur i rampljuset är en speciell känsla och något som knäckt flera talanger. Men Gustav vet att hans tid kommer. Istället ser han höstens hårda träning som en chans till att få växa in i SHL-tillvaron i sitt eget tempo. För när allt kommer omkring har han ju en lång karriär framför sig med många matcher kvar att spela.

– Det är alltid svårt, man vill så klart få chansen så fort som möjligt. Men har man bara tålamod så får man ju förhoppningsvis sin chans och då gäller det att vara redo. Man kan aldrig ha en dålig dag, för när väl chansen kommer så måste man prestera och visa att ”här hör jag hemma”.

Det här är Gustav Backström:
Född: 3:e januari 1995
Bor: I Örebro
Civilstånd: Flickvän
Position: Back
Moderklubb: Guldsmedshytte SK

Publicerad 23 oktober 2014 klockan 22:08

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-17 21:14