Med ett halvår i Örebro Hockeys SHL-lag bakom sig har Behrn Arena blivit Gustav Backströms hem . FOTO: Hannes Feldin

Gustav lever SHL-livet – väntar tålmodigt på sin chans

Att slå sig in i ett nytt lag är inte alltid lätt. Det är något som Gustav Backström har fått erfara under de senaste månaderna. Den reslige backen gör sin första säsong i Örebro Hockeys SHL-lag, en tid som bjuder på hård träning och väldigt många nya kunskaper. Några månader in på sitt nya liv som hockeyproffs har rutinerna börjat infinna sig.

– De flesta dagarna är desamma. Jag kommer ner till hallen vid sju-niotiden, käkar frukost, går ner i omklädningsrummet och tar en kaffe och snackar med grabbarna. Sen går jag till gymmet och kör en timme, sen går vi på is klockan elva. Som junior blir jag alltid kvar efter och får plocka puckarna, men det är bara bra för då får jag tid till extra träning. Efter det går jag och käkar, åker hem och hänger med grabbarna eller flickvännen, är Gustavs ord om hur en normal dag i Örebro Hockey ser ut.

Det är dock en vardag som är så långt ifrån normal en 19-årings kan vara. Allt tog sin början i våras, då Gustav erbjöds ett ettårskontrakt av Örebro Hockey. Den tidigare juniorspelaren tvekade inte en sekund utan kritade på pappret och har sedan dess varit en del av klubben SHL-trupp.

Ursprungligen är Gustav från Allmänningebo, där han i unga år spelade för GSK. De övre tonåren har han spenderat med att spela juniorhockey för först Modo och därefter Örebro Hockey. Att nu ta klivet från J20 och rätt in i ett omklädningsrum med spelare som Henrik Löwdahl, Jared Aulin och Ville Viitaluoma har varit en stor förändring. Men att hitta en plats i gruppen har aldrig varit något problem.

– Det är jättebra killar här i laget. Jag har varit med hela sommaren och har kommit in bra i laget, även på isen känner man sig som en i gänget, förklarar Gustav och berättar att han trivs med omgivningen i Behrn Arena.

– Vi käkar alltid frukost i restaurangen och på matchdagar äter vi lunch där också. Så där känner man alla och ibland är man uppe på kontoret och pratar med folk. Så man har en bra kontakt med alla i klubben, från spelare och ledare till personalen runt omkring.

”Man lär sig något nytt varje dag”

I årets Örebro-trupp finns hela tio utlänningar med, vilket sätter en internationell prägel på laget. På platsen bredvid i omklädningsrummet sitter Marko Anttila. Den väldiga finnen har precis som sina landsmän svårt med språket, men Gustav berättar skrattandes att han försöker lära honom svenska så gott det går.

En vanlig föreställning kring professionella lag är annars att det finns olika grupperingar inom truppen. Så är dock inte fallet i Örebro menar Gustav. Istället är man väldigt sammansvetsade och när man går ut och tar en lunch är det ofta med hela gruppen samlad. Självklart umgås man mer med vissa, i Gustavs fall är det de övriga fjolårsjuniorerna och på senare tid Bobbo Petersson.

Flytten från J20 till SHL-laget verkar alltså ha lämnat den sociala tillvaron oförändrad. En plats där man däremot märker skillnad är nere på isen, där det är ett helt annat fokus än tidigare. När han ska peka ut de tekniskt mest skickliga medspelarna väljer Gustav att plocka fram Derek Ryan, Jared Aulin och Marcus Weinstock. Att få möjligheten att se och lära av alla stora namn är något han värdesätter högt.

– Man lär sig något nytt i stort sett varje dag. Man märker att de äldre som själva har varit med som junior ger extra mycket tips. Tomas Skogs har hela säsongen varit där och pushat en och sagt vad man kan göra bättre, berättar Gustav.

Själv beskriver han sig som en allroundback med stark fysik. Han har ett fint direktpass, håller ofta spelet enkelt och betygsätter sitt skott som hyfsat. Men redan ett halvår in på proffslivet ser han stora framsteg hos sig själv.

– Det är väl främst min fysiska kapacitet. Jag har byggt på mig väldigt mycket muskler och jag känner mig starkare både på och utanför isen, det är jag nöjd med. Sen har även skridskoåkningen och skottet automatiskt blivit bättre.

Spelar 30 minuter varje match för J20

Träning i all ära men hockeyspelare vill spela matcher. Så här långt har det blivit lite av just den varan för Gustav, i alla fall i SHL. 19-åringen lånades direkt på försäsongen ut till Örebros samarbetsklubb Vita Hästen i två veckor. Där fick han göra sina fem första A-lagsmatcher och ställdes mot etablerade lag som Rögle, BIK Karlskoga och Västerås.

Efter att lånetiden gått ut vände han hem till Örebro igen. Men då speltiden uteblivit och han endast fått sitta med på bänken i en SHL-match har ledarstaben tagit till andra metoder. Under säsongen har därför Gustav fått träna med SHL-laget, men spelat matcher med sitt gamla gäng i J20. Där får han spela i princip så mycket han orkar och snittar 25-30 minuter per match, något han trivs med.

– Det är ett bra lag och de utvecklas mycket. Vi har gått bra i serien dessutom. Givetvis vill man vara med de stora grabbarna och spela, men än så länge är det här ett perfekt upplägg för mig.

Någon ny utlåning till Vita Hästen är inte aktuell i dagsläget. Istället är Gustav inställd på att fortsätta gnugga på hårt på träningarna, spela matcher med J20 och med sin ledarroll där kunna visa vilken talangfull spelare han är.

Kontakten med Kenta Johansson och hans tränarstab fungerar bra och Gustav får ofta komma till tals med sina tankar. Som backansvarig är Johan Tonberg den som Gustav mest är samtalar med. Han uppskattar den tidigare landslagsspelaren och Viasat-experten, som han beskriver som väldigt engagerad och något av en detaljnörd.

”Har man tålamod så får man sin chans”

Örebro Hockey gör detta år sin andra säsong i SHL. Fjolåret blev något av en berg- och dalbana, där man inledde starkt men i slutändan klarade sig kvar via kvalspel. Den här hösten har dock sett väldigt stabil ut och man placerar sig för tillfället åtta med endast två poäng upp till fjärdeplatsen.

– Det är klart att man aldrig är helt nöjd och man vill alltid att det ska gå bättre. Men än så länge tycker jag att vi är på väg åt rätt håll. Vi gör bra ifrån oss i matcherna och på träningarna känner jag att spelet sitter mer och mer, säger Gustav om säsongsstarten.

Själv håller han uppsikt över hemmamatcherna från läktaren. Bortamatcherna ser han på TV, såvida han själv inte har match med J20.

– Det är kul att följa laget tycker jag. Jag sitter ju alltid och hoppas på att man ska få chansen. Men den kommer väl till slut och då gäller det att ta den.

Att dag ut och dag in gå och vänta på sin tur i rampljuset är en speciell känsla och något som knäckt flera talanger. Men Gustav vet att hans tid kommer. Istället ser han höstens hårda träning som en chans till att få växa in i SHL-tillvaron i sitt eget tempo. För när allt kommer omkring har han ju en lång karriär framför sig med många matcher kvar att spela.

– Det är alltid svårt, man vill så klart få chansen så fort som möjligt. Men har man bara tålamod så får man ju förhoppningsvis sin chans och då gäller det att vara redo. Man kan aldrig ha en dålig dag, för när väl chansen kommer så måste man prestera och visa att ”här hör jag hemma”.

Det här är Gustav Backström:
Född: 3:e januari 1995
Bor: I Örebro
Civilstånd: Flickvän
Position: Back
Moderklubb: Guldsmedshytte SK

Publicerad 23 oktober 2014 klockan 22:08

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trav och golf, två sporter som hör ihop. Kollagebild, foto: Timmy Lundegård och Hannes Feldin.

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangör för travsportens första golfchampionat. En värdig vinnare ska koras där en segerkavaj väntar vinnaren, samt ett prisbord med priser till ett värde av 100 000 kr.

6 juli 2021 klockan 13:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet
Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även kö...
26 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Annons

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-07-31 07:00