Säsongen har innehållit sex poäng och mycket speltid för Gustav Backström. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Gustav styr över Hästens försvar: ”Är mer inne i seniorhockeyn”

Formstarka Vita Hästen slåss för en kvalplats mot SHL senare i vår. Med på Norrköpinglagets resa finns Gustav Backström. Utlåningen från Örebro har blivit en succé, där 20-åringen vuxit ut till förstavalet på backsidan och gjort sig ett namn inom HockeyAllsvenskan.

I våras fick Gustav Backström göra sin efterlängtade SHL-debut för Örebro Hockey. Lindesbergaren noterades totalt för åtta matcher i högstaligan, men hade svårt att ta plats i det profilstarka laget. När den nya säsongen startade i höstas var 20-åringen utlånad till den HockeyAllsvenska klubben Vita Hästen från Norrköping. Där har Gustav hittat helt rätt.

– Ju längre säsongen har gått desto bättre har det gått för mig själv. Man känner att man är mer inne i seniorhockeyn, berättar 20-åringen.

Bortsett från de enstaka SHL-matcherna i fjol fick Gustav spela med Örebros J20-lag. Att han nu fått chansen att vänja sig vid tempot i HockeyAllsvenskan har gett stora erfarenheter.

– Det är ju så att man måste ta snabbare beslut och allt är mer uppstyrt här. Juniorhockeyn är lite mer på chans, där är det mer dumpa och kör. Här måste man sätta pucken på bladet hela tiden och spelet är mer planerat.

Faktum är dock att Gustav gjorde en kort sejour i Vita Hästen redan hösten 2014. Då kallades han dock tillbaka till Örebro redan innan säsongen hann starta. Men den här säsongen har Gustav fått chansen, tagit den och sett till att slå sig in i Hästens första backpar.

– När jag kom ner hit i höst hade jag som mål att ta en plats bland de sex på backsidan. Men ju längre säsongen har gått desto mer har jag fått spela och desto större förtroende har jag fått. Nu spelar jag i stort sett mest i laget, och spelar både i powerplay och boxplay. Det är jag riktigt nöjd med.

Tränas av den gamla Djurgårdsprofilen

Hans framfart i HockeyAllsvenskan har inte gått Örebro förbi. Gustav står fortfarande under ett längre kontrakt med klubben och ledningen har sagt att man ser en framtid för backen i SHL.

– Kontakt har vi väl inte så jättemycket. Men när jag har varit hemma i Örebro så har vi pratat och de har sett vissa matcher som vi har spelat. Jag vet att deras scout ska iväg och se några fler matcher också, berättar Gustav.

Hittills har det inte blivit aktuellt med något inhopp i Kenta Johanssons Örebro den här hösten. Under utlåningen till Hästen får Gustav istället spela under vingarna av Mikael Johansson, den tidigare Djurgårdsprofilen. Gustav har mycket gott att säga om sin välmeriterade tränare.

– Han och Kenta är väldigt lika i sättet. De är väldigt lugna som personer både på och vid sidan av isen.

Gustav själv arbetar väldigt mycket med den assisterande tränaren Per ”Hellas” Hällenberg, som ansvarar för backarna.

– Jag tycker att det fungerar jättebra. Både han och ”Micke” är lugna personer och man kan prata med dem om i stort sett allting.

”Gäller att man gör bra ifrån sig”

Tillsammans med tränarparet och sitt lag har Gustav stått för en stark höst. Med 32 omgångar spelade placerar sig Hästen som sexa i tabellen, där de åtta bäst placerade lagen får kvala vidare mot SHL i vår. HockeyAllsvenskan är en erkänt tuff serie och säsongerna har en tendens att svänga.

– Det är en väldigt jämn serie. Man ser att varenda poäng är viktig. Det var ett tag då vi låg sexa, men ändå hade vi bara tre poäng ner till botten, säger Gustav som ett exempel på jämnheten.

– Inför säsongen hade vi som målsättning att komma topp åtta och få vara med och kvala uppåt. Det målet har vi fortfarande, och vi tycker att vi har en bra chans att nå den platsen också.

För tillfället befinner sig Vita Hästen i en intensiv period. Juluppehållet står för dörren, men först ska man ikväll möta Leksand i sin femte match på nio dagar. Gustav själv trivs med det hektiska schemat och att stå mitt i händelsernas centrum. Äventyret i Norrköping håller på att bli precis det 20-åringen önskat.

– Tanken var att få spela så mycket matcher som möjligt, utvecklas och växa in i seniorhockeyn. Det tycker jag att jag har, plus att jag fått spela så pass mycket den här säsongen. Givetvis ser jag gärna att kunna komma tillbaka till Örebro till nästa säsong. Men då gäller det att man gör bra ifrån sig här först, avslutar Gustav.

Publicerad 15 december 2015 klockan 14:01


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-12 15:44