Säsongen har innehållit sex poäng och mycket speltid för Gustav Backström. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Gustav styr över Hästens försvar: ”Är mer inne i seniorhockeyn”

Formstarka Vita Hästen slåss för en kvalplats mot SHL senare i vår. Med på Norrköpinglagets resa finns Gustav Backström. Utlåningen från Örebro har blivit en succé, där 20-åringen vuxit ut till förstavalet på backsidan och gjort sig ett namn inom HockeyAllsvenskan.

I våras fick Gustav Backström göra sin efterlängtade SHL-debut för Örebro Hockey. Lindesbergaren noterades totalt för åtta matcher i högstaligan, men hade svårt att ta plats i det profilstarka laget. När den nya säsongen startade i höstas var 20-åringen utlånad till den HockeyAllsvenska klubben Vita Hästen från Norrköping. Där har Gustav hittat helt rätt.

– Ju längre säsongen har gått desto bättre har det gått för mig själv. Man känner att man är mer inne i seniorhockeyn, berättar 20-åringen.

Bortsett från de enstaka SHL-matcherna i fjol fick Gustav spela med Örebros J20-lag. Att han nu fått chansen att vänja sig vid tempot i HockeyAllsvenskan har gett stora erfarenheter.

– Det är ju så att man måste ta snabbare beslut och allt är mer uppstyrt här. Juniorhockeyn är lite mer på chans, där är det mer dumpa och kör. Här måste man sätta pucken på bladet hela tiden och spelet är mer planerat.

Faktum är dock att Gustav gjorde en kort sejour i Vita Hästen redan hösten 2014. Då kallades han dock tillbaka till Örebro redan innan säsongen hann starta. Men den här säsongen har Gustav fått chansen, tagit den och sett till att slå sig in i Hästens första backpar.

– När jag kom ner hit i höst hade jag som mål att ta en plats bland de sex på backsidan. Men ju längre säsongen har gått desto mer har jag fått spela och desto större förtroende har jag fått. Nu spelar jag i stort sett mest i laget, och spelar både i powerplay och boxplay. Det är jag riktigt nöjd med.

Tränas av den gamla Djurgårdsprofilen

Hans framfart i HockeyAllsvenskan har inte gått Örebro förbi. Gustav står fortfarande under ett längre kontrakt med klubben och ledningen har sagt att man ser en framtid för backen i SHL.

– Kontakt har vi väl inte så jättemycket. Men när jag har varit hemma i Örebro så har vi pratat och de har sett vissa matcher som vi har spelat. Jag vet att deras scout ska iväg och se några fler matcher också, berättar Gustav.

Hittills har det inte blivit aktuellt med något inhopp i Kenta Johanssons Örebro den här hösten. Under utlåningen till Hästen får Gustav istället spela under vingarna av Mikael Johansson, den tidigare Djurgårdsprofilen. Gustav har mycket gott att säga om sin välmeriterade tränare.

– Han och Kenta är väldigt lika i sättet. De är väldigt lugna som personer både på och vid sidan av isen.

Gustav själv arbetar väldigt mycket med den assisterande tränaren Per ”Hellas” Hällenberg, som ansvarar för backarna.

– Jag tycker att det fungerar jättebra. Både han och ”Micke” är lugna personer och man kan prata med dem om i stort sett allting.

”Gäller att man gör bra ifrån sig”

Tillsammans med tränarparet och sitt lag har Gustav stått för en stark höst. Med 32 omgångar spelade placerar sig Hästen som sexa i tabellen, där de åtta bäst placerade lagen får kvala vidare mot SHL i vår. HockeyAllsvenskan är en erkänt tuff serie och säsongerna har en tendens att svänga.

– Det är en väldigt jämn serie. Man ser att varenda poäng är viktig. Det var ett tag då vi låg sexa, men ändå hade vi bara tre poäng ner till botten, säger Gustav som ett exempel på jämnheten.

– Inför säsongen hade vi som målsättning att komma topp åtta och få vara med och kvala uppåt. Det målet har vi fortfarande, och vi tycker att vi har en bra chans att nå den platsen också.

För tillfället befinner sig Vita Hästen i en intensiv period. Juluppehållet står för dörren, men först ska man ikväll möta Leksand i sin femte match på nio dagar. Gustav själv trivs med det hektiska schemat och att stå mitt i händelsernas centrum. Äventyret i Norrköping håller på att bli precis det 20-åringen önskat.

– Tanken var att få spela så mycket matcher som möjligt, utvecklas och växa in i seniorhockeyn. Det tycker jag att jag har, plus att jag fått spela så pass mycket den här säsongen. Givetvis ser jag gärna att kunna komma tillbaka till Örebro till nästa säsong. Men då gäller det att man gör bra ifrån sig här först, avslutar Gustav.

Publicerad 15 december 2015 klockan 14:01


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-21 15:24