Handbollen är Hermans liv

Tidigare den här hösten plockade Herman Arenvang av sig polismunderingen. Framför sig bredde ett nytt jobb ut sig, ett uppdrag som gjort att LIF-profilens liv idag kretsar mer kring handboll än någonsin tidigare. LindeNytt hängde med tränaren en dag på jobbet för att få en inblick i hans vardag.

Tisdagsmorgonen är tidig när jag möter upp Herman Arenvang i Lindesberg Arena. Klockan har inte ens slagit halv åtta, men aktiviteten är redan stor ute på planen. Närmare 40 elever, både killar och tjejer, från Idrottscollege gör sig redo för dagens första träningspass. En träning som i vanlig ordning leds av just Herman.

90 minuter senare kliver ett gäng trötta men glada ungdomar av planen. Att handbollsprofilen på Idrottscollege har ett gott rykte och lockar till sig elever utifrån är enkelt att förstå. Speciellt nu när man har Herman som ny tränare, en uppgift som är en del av hans nya arbete.

Efter elva år som polis sadlade den 40-årige handbollsprofeten om. När höstens arbete drog igång var det inte längre polismundering som gällde, utan istället kantas han liv nu helt av handbollsklister och taktiktavlor. Lite mer än tre månader in på sin nya heltidsanställning kan han se tillbaka på en intensiv höst.

– Det är en jättehärlig sak att få jobba med handbollen på heltid. Vissa delar är på väldigt lång sikt. Som till exempel handbollsgymnasiet, där vi har spelare som ska utbildas under flera år och sen fortsätta att utveckla sig. En del i mitt arbete är samtidigt A-laget och då är det på ett sätt kortare resultat som ska jagas, även om vi jobbar långsiktigt. Men det är roligt och jag trivs med jobbet, säger Herman.

Vad kan du känna är den största förändringen med jobbet?
– Nu flyter ju liksom vardagen in i fritiden i en grå massa. Ibland vet man inte vilket som är arbetstid och vilket som inte är det. Det är kanske den största förändringen jag upplevt, både på gott och ont.

Veckorna är långa och väldigt fullbokade. I Hermans kalender ryms 5-6 träningspass med A-laget, träningar flertalet dagar med handbollsgymnasiet, matcher med A-lag och ibland juniorlag på helgerna och mycket planering runt omkring. Summan av kardemumman blir jobb sju dagar i veckan.

Arbetar mer med ungdomar än tidigare

Men några klagomål hörs inte från Herman som betonar hur bra hans trivs med den roll som LIF och Idrottscollege erbjudit honom. Just arbetet med gymnasieeleverna är en ny stor uppgift för honom. Han berättar att han i 20-årsåldern visserligen tränade ett par yngre lag, men utöver det har han aldrig arbetat med ungdomar.

– Jag tycker att det är jättekul. Dels får man jobba med unga och utvecklingsbara spelare. Det är utvecklande även för mig som ledare, för det är en konst i sig att hålla bra träningar och kunna utveckla spelare på samma gång, berättar Herman som kan lägga upp en annan typ av träning med ungdomarna.

– Den stora skillnaden är att framförallt på handbollsgymnasiet är det inte resultaten som är det viktiga. Inte den snabba vägen. Där handlar det om att bygga en utbildningsbas och att sätta grunderna bra. För grunderna ska förhoppningsvis sitta när de väl kommer upp i A-laget.

Arbetet med handbollseleverna på Idrottscollege kretsar även mycket kring att förbereda dem för framtiden. Herman förklarar att stor vikt läggs vid att slussa in dem i LIF Lindesbergs spelstil. Just träningssyftet tycker han är roligt.

I vilken ålder skulle du säga att en spelare är mest tillgänglig för att utveckla sig?
– Det finns olika punkter där man kan utveckla olika saker. Det finns en fysiologisk utvecklingstrappa där man vet att mellan 9-13 år så är det jätteviktigt med koordination och teknik. Det är en sak som vi i LIF kanske ska bli ännu bättre att fokusera på. För det är svårt att ändra hos en 33-åring, då sitter tekniken i ryggraden, förklarar Herman och funderar lite.

– Sen kan man alltid utveckla spelare och gör dem bättre. Oavsett hur gamla de är.

”Jag var inte speciellt bra på någonting haha”

LIF Lindesberg har länge varit kända för att producera bra spelare. De senaste åren har spelare som Tobias Warvne, Joacim Bååk och Binai Aziz tagit handbolls-Sverige med storm och sedan flyttat vidare. Och i dagens A-lag hittar man LIF-sönerna Jacob Nelson, Fatlum Ahmeti och Richard ”Solis” Eriksson.

– Det är lite så vi jobbar. Därför tar det ibland lite tid att nå det snabba resultatet, men vi tror på den här metoden. Där är handbollsgymnasiet ett led och en viktig del i utbildningen, menar Herman.

Tillsammans med Mikael Martinsson och Ramon Laurén har han nu fått ett övergripande ansvar för både LIF och handbollsgymnasiet. Trion har ett väldigt nära samarbete med spelare och ledare, vilket är hela tanken med upplägget.

För Hermans del är han nu meriterad i sin roll som LIF-tränare. När han ser tillbaka på sina år vid rodret för den Allsvenska klubben beskriver han dem som upp och ner. Under hans styre har LIF åkt ur Elitserien, landat i Allsvenskan och påbörjat resan mot ett långsiktigt mål och spelsätt.

– Min grundfilosofi är att vi har en ram som vi håller oss till. Sen ute i ramen så finns det frihet, det tror jag är viktigt. Att vi vet vad kompisen gör och vad vi kan förvänta oss och utifrån det gör olika val.

Hans egen spelarkarriär både inleddes och avslutade i moderklubben LIF. Däremellan gjorde han stopp i IF Saab (Linköping), Alingsås och Hammarby. Men när Herman ska peka ut någon i dagens LIF som påminner om honom blir det svårt.

– Jag var ju inte speciellt bra på någonting haha! Så var det faktiskt, jag hade ingen riktig spetskompetens. Jag var rätt så anpassningsbar, ganska så taktiskt och så gillade jag att träna.

”Något värt att sträva efter”

Spelarkarriären är dock avslutad och för publiken är Herman idag känd som tränare. Och så här långt har LIF gjort en klart godkänd höst. Laget fick dessutom se Fatlum Ahmetis säsong ta slut efter bara fem minuter, något som Herman erkänner var ett hårt slag.

Men LIF har jobbat hårt för att få ihop spelet i en Allsvenska som är extremt jämn. Trots att laget är tabellsjua skiljer det bara två poäng upp till andraplatsen.

– Det är en väldigt jämn serie. I och med att lagen är så jämna så är det viktigare att vara nära 100 procent oftare än att vara på 100 procent några få gånger. Även om vi vinner med 20 mål så får vi bara två poäng, slår Herman fast.

Tränaren trivs med sin lott i LIF Lindesberg och ser gärna en lång framtid i klubben. Samtidigt är han medveten om att det är en resultatstyrd bransch, helt utan några garantier. Så länge glöden finns vill han fortsätta och den dagen det tar slut hoppas han ha lärt sig mycket.

Vad känner du är ditt stora mål med tiden i LIF Lindesberg?
– Mitt mål med tiden i LIF är att skapa en bra bas där vi kan utbilda många bra handbollsspelare. Då kommer vi att gå upp till Elitserien. Det är något värt att sträva efter.

Det här är Herman Arenvang:
Född: 25:e juli 1974
Hemstad: Lindesberg
Familj: Fru och barn
Klubbar som tränare: LIF Lindesberg
Klubbar som spelare: LIF Lindesberg, IF Saab, LIF Lindesberg, Alingsås, Hammarby, LIF Lindesberg

Publicerad 28 november 2014 klockan 10:16

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-16 19:32