Joakim Bååk trivs med att vara tillbaka i den tröja där allting började. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Handbollspremiären: ”Det här betyder väldigt mycket för mig”

På lördag inleder LIF Lindesberg sin nya säsong. Med i den brandgula dressen finns då föreningens egna son, som varit uppe i eliten och vänt. Två dagar före premiären berättar Joakim Bååk här om sina skadeproblem och om kärleken till LIF.

Klockan 17.00 på lördag kastas en ny säsong av Allsvenskan igång. LIF Lindesberg har fyllt sina huvuden med förväntningar, nu hoppas man fylla Arenan med publik. Inför premiären hemma mot Rimbo är den kanske mest laddade en 27-årig hemvändare.

– Känslan är mycket bra tycker jag. Dock börjar jag bli lite smånervös på ett sätt som jag normalt inte brukar vara. Men det tycker jag är roligt. Jag ser det som ett tecken på att man väntat länge på det här och på att det betyder väldigt mycket för mig, säger Joakim Bååk.

Fem månader har hunnit passera sedan han presenterades som LIF Lindesbergs spelare igen. När hans första tävlingsmatch för moderklubben på sju år nu närmar sig går ”Jocke” med en speciell känsla.

– Som de flesta handbollsintresserade här i staden vet så är jag i stort sett uppvuxen i hallen och jag känner mig väldigt hemma i föreningen. Och oavsett om jag har spelat i andra klubbar och föreningar som jag trivts i så är det något speciellt med just LIF.

Aldrig oroats av skadan

I lördagens premiär väntar Rimbo Roslagen hemma i Arenan. ”Jocke” medger att han inte vet mycket om motståndet, men tillägger att LIF kommer läsa in sig före match. Laget spelade sin sista träningsmatch för över en vecka sedan och nu är det träning som gäller. Kväll efter kväll.

– Vi har kört på som vanligt och försökt att vässa formen till säsongsstart. Men det är ju inte riktigt så att det är på lördag som vi ska vara som bäst. Vi jobbar på att ständigt utvecklas och bli bättre, och det är något vi kommer att hålla på med hela året, förklarar ”Jocke”.

– Men just nu är jag bara fokuserad på komma till match väl förberedd. Och det börjar nu med bra träningar fram till lördag.

För ”Jockes” egen del har försäsongen spolierats en aning. Vänsternian har under en längre tid dragits med en förslitningsskada i hans högra axel, något som orsakar smärta vid skottmoment. Målet är att bli kvitt besvären och det gäller att gå varsamt fram.

– Jag kommer ju inte att satsa allt krut jag på lördag och sen får det bära eller brista. Det är en lång säsong och jag hoppas kunna hålla som handbollsspelare några år till. Det gäller att vara smart, men jag har aldrig varit orolig för att inte kunna spela, säger ”Jocke” lugnt.

”Kommer nog att testa bössan på lördag”

Skadeproblematiken har gjort att 27-åringen matchats sparsamt i samband med träningsmatcherna. När han väl spelat har det ofta varit i försvaret, där tränare Arenvang velat spela in sitt nyförvärv. Men det är offensivt som ”Jocke” har sina främsta egenskaper och hur fungerar avsluten?

– Man får helt enkelt välja sina avslutningslägen. Men jag kommer nog att testa bössan på lördag, det tror jag allt.

Hur är din form inför säsongen med tanke på skadan?
– Det är väldigt svårt att säga… Jag har fått anpassa mitt spel efter att inte kunna skjuta så mycket. Lägen där jag normalt skjuter måste jag spela vidare och det hämmar mig så klart. Men jag hoppas kunna prestera en bra handboll på lördag.

En lagkamrat som också kämpat länge mot skada är Fatlum Ahmeti. Mittsexan vred sönder knäet för ett år sedan, men fick förra veckan beskedet att han är redo för spel igen. Ett rejält tillskott för LIF att ha med in i Allsvenskan.

– Jag tycker att Fatlum blir jätteviktig för oss, även om både Freddy och Karlo tog enorma kliv förra säsongen. En Fatlum i form är ligans absolut bästa mittsexa och hade varit bland de bästa i Elitserien också. Det är jag övertygad om, menar ”Jocke”.

– Man ska samtidigt vara medveten om att han har varit borta länge. Det kommer att ta tid och han måste få den tiden. Det är lika viktigt att han är frisk på andra sätt, även utanför handbollen. Så jag tycker att man måste poängtera att man inte kan förvänta sig underverk tidigt på säsongen. Men jag vet att han kommer att bli viktig för oss på sikt.

”Ställer störst krav på oss själva”

Fatlum och ”Jocke” väntas även bli hela lagets frontfigurerar under den kommande säsongen. Men bakom den rutinerade duon står LIF med flera spelare runt 20-strecket. ”Jocke” ser positivt på lagets ungdomliga stämpel.

– De vill lära sig och bli bättre och jag gillar det. Vi har en stor utvecklingspotential, både på det individuella planet och för hela laget.

De två senaste säsongerna har LIF slutat precis bakom kvalstrecket mot Elitserien. Nu har man lyckats behålla i stort sett samma trupp som förra året och kryddat med ”Jocke” på niometer. Förväntningarna på laget är inför säsongen därför lika höga som vanligt, eller?

– Ska jag vara ärlig har jag inte märkt av den här kravbilden så mycket. Utan jag tror att vi ställer störst krav på oss själva, svarar ”Jocke” och avslutar.

– Lindesberg har haft några år nu där man haft bra höstsäsonger och sen tappat till våren, när det ska avgöras. Det är något som vi ska jobba bort. Vi ska bli bättre och bättre hela tiden. Vi fokuserar på att prestera bra, för gör vi det så kommer resultaten också.

Handbollspremiären:
LIF Lindesberg-Rimbo HK
Lördag 19/9 17.00 i Arenan

Publicerad 17 september 2015 klockan 18:18


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-03 17:38