Joakim Bååk trivs med att vara tillbaka i den tröja där allting började. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Handbollspremiären: ”Det här betyder väldigt mycket för mig”

På lördag inleder LIF Lindesberg sin nya säsong. Med i den brandgula dressen finns då föreningens egna son, som varit uppe i eliten och vänt. Två dagar före premiären berättar Joakim Bååk här om sina skadeproblem och om kärleken till LIF.

Klockan 17.00 på lördag kastas en ny säsong av Allsvenskan igång. LIF Lindesberg har fyllt sina huvuden med förväntningar, nu hoppas man fylla Arenan med publik. Inför premiären hemma mot Rimbo är den kanske mest laddade en 27-årig hemvändare.

– Känslan är mycket bra tycker jag. Dock börjar jag bli lite smånervös på ett sätt som jag normalt inte brukar vara. Men det tycker jag är roligt. Jag ser det som ett tecken på att man väntat länge på det här och på att det betyder väldigt mycket för mig, säger Joakim Bååk.

Fem månader har hunnit passera sedan han presenterades som LIF Lindesbergs spelare igen. När hans första tävlingsmatch för moderklubben på sju år nu närmar sig går ”Jocke” med en speciell känsla.

– Som de flesta handbollsintresserade här i staden vet så är jag i stort sett uppvuxen i hallen och jag känner mig väldigt hemma i föreningen. Och oavsett om jag har spelat i andra klubbar och föreningar som jag trivts i så är det något speciellt med just LIF.

Aldrig oroats av skadan

I lördagens premiär väntar Rimbo Roslagen hemma i Arenan. ”Jocke” medger att han inte vet mycket om motståndet, men tillägger att LIF kommer läsa in sig före match. Laget spelade sin sista träningsmatch för över en vecka sedan och nu är det träning som gäller. Kväll efter kväll.

– Vi har kört på som vanligt och försökt att vässa formen till säsongsstart. Men det är ju inte riktigt så att det är på lördag som vi ska vara som bäst. Vi jobbar på att ständigt utvecklas och bli bättre, och det är något vi kommer att hålla på med hela året, förklarar ”Jocke”.

– Men just nu är jag bara fokuserad på komma till match väl förberedd. Och det börjar nu med bra träningar fram till lördag.

För ”Jockes” egen del har försäsongen spolierats en aning. Vänsternian har under en längre tid dragits med en förslitningsskada i hans högra axel, något som orsakar smärta vid skottmoment. Målet är att bli kvitt besvären och det gäller att gå varsamt fram.

– Jag kommer ju inte att satsa allt krut jag på lördag och sen får det bära eller brista. Det är en lång säsong och jag hoppas kunna hålla som handbollsspelare några år till. Det gäller att vara smart, men jag har aldrig varit orolig för att inte kunna spela, säger ”Jocke” lugnt.

”Kommer nog att testa bössan på lördag”

Skadeproblematiken har gjort att 27-åringen matchats sparsamt i samband med träningsmatcherna. När han väl spelat har det ofta varit i försvaret, där tränare Arenvang velat spela in sitt nyförvärv. Men det är offensivt som ”Jocke” har sina främsta egenskaper och hur fungerar avsluten?

– Man får helt enkelt välja sina avslutningslägen. Men jag kommer nog att testa bössan på lördag, det tror jag allt.

Hur är din form inför säsongen med tanke på skadan?
– Det är väldigt svårt att säga… Jag har fått anpassa mitt spel efter att inte kunna skjuta så mycket. Lägen där jag normalt skjuter måste jag spela vidare och det hämmar mig så klart. Men jag hoppas kunna prestera en bra handboll på lördag.

En lagkamrat som också kämpat länge mot skada är Fatlum Ahmeti. Mittsexan vred sönder knäet för ett år sedan, men fick förra veckan beskedet att han är redo för spel igen. Ett rejält tillskott för LIF att ha med in i Allsvenskan.

– Jag tycker att Fatlum blir jätteviktig för oss, även om både Freddy och Karlo tog enorma kliv förra säsongen. En Fatlum i form är ligans absolut bästa mittsexa och hade varit bland de bästa i Elitserien också. Det är jag övertygad om, menar ”Jocke”.

– Man ska samtidigt vara medveten om att han har varit borta länge. Det kommer att ta tid och han måste få den tiden. Det är lika viktigt att han är frisk på andra sätt, även utanför handbollen. Så jag tycker att man måste poängtera att man inte kan förvänta sig underverk tidigt på säsongen. Men jag vet att han kommer att bli viktig för oss på sikt.

”Ställer störst krav på oss själva”

Fatlum och ”Jocke” väntas även bli hela lagets frontfigurerar under den kommande säsongen. Men bakom den rutinerade duon står LIF med flera spelare runt 20-strecket. ”Jocke” ser positivt på lagets ungdomliga stämpel.

– De vill lära sig och bli bättre och jag gillar det. Vi har en stor utvecklingspotential, både på det individuella planet och för hela laget.

De två senaste säsongerna har LIF slutat precis bakom kvalstrecket mot Elitserien. Nu har man lyckats behålla i stort sett samma trupp som förra året och kryddat med ”Jocke” på niometer. Förväntningarna på laget är inför säsongen därför lika höga som vanligt, eller?

– Ska jag vara ärlig har jag inte märkt av den här kravbilden så mycket. Utan jag tror att vi ställer störst krav på oss själva, svarar ”Jocke” och avslutar.

– Lindesberg har haft några år nu där man haft bra höstsäsonger och sen tappat till våren, när det ska avgöras. Det är något som vi ska jobba bort. Vi ska bli bättre och bättre hela tiden. Vi fokuserar på att prestera bra, för gör vi det så kommer resultaten också.

Handbollspremiären:
LIF Lindesberg-Rimbo HK
Lördag 19/9 17.00 i Arenan

Publicerad 17 september 2015 klockan 18:18


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 08:24