Idag återbrukades T-shirtar på Frövifors Pappersbruksmuseum. Foto: Ida Lindkvist
Hårband och väska av gammal tröja
Av T-shirtar, som blivit gamla, urtvättade eller bara tråkiga, kan man skapa sådant som hårband, väskor och halsdukar. Förutom material är lite fantasi, eventuellt nål och tråd, och en sax allt som behövs. Det här kunde man i samband med Bergslagens familjeveckor, under en Workshop på Frövifors Pappersbruksmuseum, idag, onsdag, få möjlighet att prova på.
Det är Sara Hillersberg som tillsammans med sin praktikant visar besökarna hur man kan återbruka en T-shirt på alla möjliga tänkbara vis. Sara ställer ut vid museets konstutställning ”Stilmedveten”, vilken är en del av deras satsning på Miljöåret 2015.
– Jag har varit och gjort det här i Karlskoga också, berättar Sara om Workshopen som hon håller i.
I Vadköping har hon en återbruksbutik där hon framförallt jobbar mycket med textiler, såsom gamla dukar och kläder. Och just T-shirtar är något som hon gillar att arbeta med och skapa av, vilket smittar av sig på de som kommit för att testa på.
– T-shirtar är väldigt kul, framförallt de med mönster, då kan man bevara det mönstret även om man märker att de börjar bli slitna under armen eller sådär. Då kan man ta tillvara på tröjan ändå. Man kan sy mössor också, men just idag jobbar vi utan symaskin, säger Sara och visar prov på tre olika mössor hon sytt ihop av före detta tröjor.
Och visst finns det att göra ändå. Sara visar ritningar och mönster på hårband, armband, virkade mormorsrutor och olika sorters väskor. Hon visar hur man kan omvandla en T-shirt till väst, hur man stickar stora sjalar eller halsdukar med armar och fingrar.
– Eller så kanske man bara vill brodera för att få T-shirten dekorerad. Eller så kan man klippa ut ett roligt mönster på T-shirten. På den här T-shirten är det någon som har klippt fransar. Det finns beskrivningar på allt, förklarar Sara och på bordet ligger en hel hög med kortärmade tröjor uppradade.
Syskonen Vera Hillius, 9 år, och Irma Hillius, 7 år, har slagit sig ner vid pysselbordet tillsammans med kompisen Bella Blixt, 10 år. De kommer direkt från Handpappersverkstaden där de nyss provat på att göra eget papper som nu hänger på tork. Efter en introduktion hur man kan pyssla med T-shirtarna har de redan hunnit bestämma sig vad de ska göra och är i full färd med sitt skapande.
– Bella och jag ska göra ett kompisarmband, vi ska ha samma garn, samma färg och ordning, berättar Vera och kontrollerar koncentrerat att hon och Bella flätar likadant.
Vera och Bella gör kompisarmband. Foto: Ida Lindkvist
Det är inte helt lätt att få in snitsen på flätandet, för till skillnad från en vanlig fläta då man använder tre testar, är det nu hela fyra stycken att hålla reda på.
– Det är lite svårt, vi har aldrig gjort det här förut, förklarar Bella.
Pappa Per har satt igång med ett eget armband och mamma ger Irma en hjälpande hand. Irma har också valt ut sina färger bland de tygnystan som finns. Rött- blått- och vitrandigt blir det, och blå är en definitiv favoritfärg.
– Jag ska göra ett hårband och ett armband, jag ska göra ett set av det, berättar Irma och klipper av lagom långa remsor.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Andebordet var ett populärt inslag under kvällen. Foto: Camilla Lagerman
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
FotoFredag: Ugglornas högtid är här!
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nä...
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...
Angående vindkraftsplan i Lindesbergs kommun
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet ...
Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat...