INSÄNDSARE/DEBATT: Den så kallade heltidsresan väckte starka reaktioner bland kommunens vårdanställda när den kom på tal under hösten. Trots stora protester är den nu igång, vilket insändarskribenten ”Undersköterska inom äldreomsorg” skriver om nedan.
Då var heltidresan i gång i Lindesbergs kommun eller ska man kalla det för ohälsosamma schemat.
Rätt till heltid att alla inom vården som vill ha heltid ska få det och att alla tjänster som blir lediga blir 100 %. Det är bra för de som orkar.
Men när man går upp i tid som deltidsanställd idag, så läggs de procenten som resurspass. Resurspass menas med att man ska gå in vid sjukdom/semester. Och det är idag osäkert om man blir kvar på sitt ställe eller behöver gå till annat hus/utegrupp. Vi har nyss fått gjort detta val.
Det togs ett beslut i september angående 8 timmars nätter, 9 fridagar på 4 veckor i socialnämnden. Detta gör att nattarbetare får fler pass på sina egna procent och kommer då längre ifrån heltid. Nattens rätt till mer tid togs ifrån dem i detta beslut som togs.
Nämnden stod och sa på demonstration som var i november att vi tar timmar från natten för att det ska vara lättare att få ihop heltid på dagen. Sen att även ett dygn har 24 timmar, 8+8+8.
Men inte någon tanke på hur det är att jobba inom vården t ex att det krävs rapporteringstid och även att man inte får vara själv vissa tider på dygnet.
Nu är detta igång.
Startgrupper har valts, där även starttiden har flyttats 2 gånger.
På några grupper har man sett över om det går att göra ett schema efter beslutet. Och har nu kommit fram att det inte går. Pga nattens timmar sänkts så får dag/kväll tidigare morgnar och senare kvällar. Detta gör att det går åt mer timmar per dag och blir då och fattas arbetspass=timmar på varje enhet.
Allt detta gör man för att få vården ett attraktivt jobb.
Min åsikt är vem vill fortsätta att jobba inom vården genom att det blir bara sämre arbetstider/scheman. Med tidigare morgnar och senare kvällar. Delade turen blir kvar och varannan helg. Några går även från var 3 helg till varannan helg.
Vi är fler ordinarie personal som hade om vi hade kunnat sagt upp sig, fastän vi vet att vi har ett bra jobb och gör något bra för andra människor. Vi trivs där vi är.
Men jobb växer inte på träd och utan lön så får man inga pengar.
Undersköterska inom äldreomsorg
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.
INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter på landsbygden i norra länsdelen. Det låter som att man vill göra den vackra naturen och ”rekreationsområdena” runt Ramsberg, Löa och Stråssa till en vindkraftsindustri.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.
Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.