Kenneth Gorski gjorde en tidig segergest när han körde in Oss Can till seger i Axel Pålmans Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i klassiska minnesloppet

Det blev en rejäl hemmaglädje när hemmahingsten Oss Can segrade i Fornabodas klassiska Axel Pålmans Minneslopp. Loppet har körts sedan 1976 och som tidigare har vunnits av hästar som Järvsöfaks fick under tisdagskvällen en ny medlem på historiklistan.
– Det är riktig tävlingshäst det här, berättar segerkusken Kenneth Gorski.

Varje år hyllar Fornaboda den tidigare regementsveterinären, Axel Pålman, med ett minneslopp. Veterinären som även är mannen bakom Lindes Travklubb, en klubb som äger majoriteten av Fornaboda Travbana. Loppet har körts sedan 1976 där stora kallblodsnamn som avelshingsten Sundbo Kravall, kriteriesto-vinnaren Eldvin och legendaren Järvsöfaks har segrat.

Under tisdagskvällen fick även hemmahästen, Oss Can, placera sig med den skaran av hästar.

Oss Can segerdefilerar. Foto: Timmy Lundegård

Även om det inte blev någon ledning för den startsnabba hingsten, så löste sig loppet ändå. Istället tog man rygg på den norska ledaren, för att köra till ledningen med drygt ett varv kvar till mål. Därifrån var det ren uppvisning från hemmahästen som tog en enkel seger i det klassiska loppet.

– Att jag skulle släppa ledningen var väl inte plan A, men då körde vi på plan B istället och den fungerade lika bra. När vi gick för ledningen så blir han lite så att han tar i, slappnar av lite och väntar in dem när han blir först, berättar segerkusken Kenneth Gorski.

– Det är riktig tävlingshäst det här. Jag pratade med Kaj Widell, som blev tvåa, efter loppet och han sade att ju närmare han kom, desto mer tog Oss Can bara i. Så är det också. Han tävlar mot allt, oavsett om det är mot hästar eller någon traktor på banan så ska han tävla.

Detta var duons fjärde seger tillsammans på tolv starter, en bra segerprocent för duon som har placerat sig i Fornabodas historieböcker.

Hela kretsen kring Oss Can i vinnarcirkeln. Foto: Timmy Lundegård

Olle Alsén vinner Lennart Arvidssons Minneslopp
Kallbloden blev att sättas i ett stort fokus under tisdagskvällen. Samma kväll hyllade Fornaboda även kallblodsälskaren Lennart Arvidsson, en tränare som för övrigt segrade i de två första upplagorna av Axel Pålmans Minneslopp med Rya Bestar. En häst som har en länga av gästboxar döpt efter sig på Fornabodas stallbacke.

Det var den sjätte upplagan av Lennart Arvidssons Minneslopp som kördes, där vinnaren bemöttes av en traditionell lagerkrans.

Loppet blev en kamp mellan Olle Alsén och Dagfinn Aarum, två kuskar som tidigare har vunnit minnesloppet. Även om Dagfinn tog sig till ledningen med Moas Heja Mera, så blev det Olle som tog hem segern med egentränade Dån Klara.

– Jag ville faktiskt köra i rygg så det var väldigt tacksamt att få sitta där. Hon har haft lite problem när hon har hamnat i ledningen, så lite orolig blev jag mot slutet men hon stegade undan på ett bra vis. Senast när jag var här och tävlade så körde jag lite för tidigt, då lärde man sig att man måste sitta i rygg så länge som möjligt med den här. Annars är hon otroligt kvick för att vara ett kallblod.

Olle Alsén ger tummen upp efter segern med Dån Klara. Foto: Timmy Lundegård

Olle Alsén är med denna seger den enda kusk att ta en dubbel i Arvidssons minneslopp. Han var dessutom loppets första vinnare när loppet kördes under 2018, då med Nordby Kuling.

– Det är två helt olika hästar och det kanske hade kunnat vara en perfekt match mellan de två. Kuling var stenhård och Dån Klara är supersnabb.

Bästa kvällen på jobbet hade däremot Magnus A Djuse som tog tre segrar, medan Björn Goop körde till sig dubbla triumfer.

Kvällens vinnare:
Lopp 1: Nouri di Quattro – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 1,97
Lopp 2: Lady Zola – Björn Goop (Marcus Mathisen) – 5,43
Lopp 3: Oss Can – Kenneth Gorski (Lovisa Canneryd) – 2,84
Lopp 4: Victory Caelus – Tom Johansson (Svante Ericsson) – 2,77
Lopp 5: Ragazzo Unico – Emilia Leo – 2,08
Lopp 6: Dån Klara – Olle Alsén – 3,85
Lopp 7: Aragorn As – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 1,20
Lopp 8: Gatling – Björn Goop – 2,54
Lopp 9: Proud Mary – Kaj Widell (Bengt Oltorp) – 6,40
Lopp 10: Perfect Harmony – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 2,09

Nästa tävlingsdag: Måndagen 31:a juli med första start kl. 12.20
FRI ENTRÉ!!!

Publicerad 19 juli 2023 klockan 00:26

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens och fackförbundets svar efter kritiserad granskning

Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.

11 december 2023 klockan 16:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i...

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.

7 december 2023 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade...
6 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

”Vaffö gör di på detta vis?”

INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.

5 december 2023 klockan 10:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay fö...

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Stråkvana elever och lärare från Kulturskolan Garnalia. Foto: Privat

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.

1 december 2023 klockan 13:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 17:29