Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala Lindesberg, då man misstänkte att föraren var narkotikapåverkad. Mannen som körde bilen arbetar inom hemtjänsten och var mitt i sin runda att lämna ut lunch till brukare. Dessutom var han utrustad med en larmtelefon dit de äldre slår larm om något händer, en telefon som började ringa under insatsen. Patrullen tillät dock inte mannen att svara i telefonen, något som hade kunnat sluta i tragedi.
– Rent krasst hade någon kunnat dö, berättar en kollega som vill vara anonym.
Mannen var ute på sin matrunda och skulle leverera lunch till sina brukare när han blev stoppad av polispatrullen under torsdagsförmiddagen. Efter en grundlig undersökning av fordonet togs han med för vidare provtagning, med negativa resultat.
– Efter ett tag började pensionärerna höra av sig till oss då de undrade när maten skulle komma. Vi fick inte tag på honom, han var bara spårlöst försvunnen, berättar en kollega.
Det var först när en annan kollegas dotter fick syn på poliserna och kommunbilen som de fick reda på att något hade inträffat, men mannen gick inte att nå. Under insatsen tilläts han nämligen inte meddela sin arbetsgivare vart han befann sig, och när enhetschefen sökte polisen för att få veta vad som hänt fick man bara till svar att det var sekretess.
Mannen var vid tillfället även utrustad med en larmtelefon dit de äldre hör av sig om något inträffar, en telefon som började att ringa, men som han inte fick svara i.
– Trots att det var en larmtelefon tillät inte poliserna honom att svara, och de ville heller inte själva svara. Rent krasst hade någon kunnat dö, berättar en kollega som vill vara anonym.
När LindeNytt kontaktar polisen angående händelsen är det ingen som riktigt kan svara, istället slussas vi runt bland instanserna.
– Här fanns det en misstanke om att personen var påverkad av narkotika och då är det vissa regler som vi följer, bland annat att man inte får använda telefon och liknande, säger presstalesperson Christina Hallin, som ber oss kontakta lokalpolisområdeschefen.
– Det som är oroväckande i det här är att min personal haft misstanke om att någon framfört bil narkotikapåverkad och då är det vår uppgift att ingripa mot det. Då är det naturligt också att är man under vår vård får man inte använda sina telefoner. Blir man gripen för mord till exempel så sitter man inte och sms:ar sedan. Men jag är inte insatt i ärendet, så det är svårt för mig att uttala mig, säger lokalpolisområdeschef Johan Barvaeus som ber oss kontakta gruppchefen i Lindesberg, Ulf Andersson.
Inte heller Ulf Andersson kan svara, då han varit ledig och därför inte är insatt i ärendet. Han ber oss dock att ringa kommunikationsavdelningen, trots att det var den första instansen vi kontaktade. När vi meddelar detta erbjuder Andersson att någon kan ringa upp vid ett senare tillfälle.