För den som är nyfiken på sina rötter och släktforskar gavs det under gårdagen samt idag, tisdag, en ypperlig möjlighet, åtminstone om man ville ta reda på hur släkten såg, eller ser, ut i USA. Släktforskarföreningen i Lindesberg har under de här två dagarna besök av en expert på området, Anna-Lena Hultman från Ulricehamn, som hjälper intresserade på rätt spår.
Inne hos Släktforskarföreningen har det varit full fart sedan igår. De här två dagarna, måndag och tisdag, har de som är intresserade av släktforskning fått möjligheten att söka efter sina rötter borta i USA. Det är Anna-Lena Hultman från Ulricehamn som föreningen har fått hit för att stå till tjänst.
– Jag sitter här och hjälper folk att hitta sina släktingar i USA, säger Anna-Lena.
Anna-Lena är expert på området, och det är inte så underligt, för sedan 1970-talet har hon varit aktiv inom USA-forskningen.
– Jag är med i emigrantforskningen. Vi är en liten grupp på fyra personer som far till USA fram och tillbaka, så jag har varit där ungefär 20 gånger. Vi håller föreläsningar där borta för svenskamerikaner om hur de kan hitta sin släkt i Sverige. Men vi sitter också där och hjälper en och en så de får hjälp att hitta sina svenska rötter, berättar Anna-Lena.
Och så fick Anna-Lena ett samtal från Släktforskarföreningen i Lindesberg. Det var Gunilla Didriksson som undrade om inte Anna-Lena kunde tänka sig att komma hit till stan för att göra det här som hon brukar göra i USA, att hjälpa släktforskare häromkring och sedan hålla en avslutande föreläsning på Masugnen under tisdagskvällen.
– Så jag ställde upp på det och är här i två dagar nu och hjälper släktforskarna. De får 45 minuter med mig och vi tittar på deras frågor och jag tipsar om hur de ska komma vidare. Vi ser om vi kan hitta något att börja med. Det blir hjälp till självhjälp. Det är svårt att hitta i USA, de har inte lika fin folkbokföring som här i Sverige där vi följer allt, säger Anna-Lena.
Ann-Charlotte Laudon-Tegerhult står på tur och slår sig ned bredvid Anna-Lena. Ann-Charlotte har med sig ett papper med information som hon tagit reda på, och vill nu att Anna-Lena ska hjälpa henne att komma vidare med sin forskning. Det är konstaterat att de flesta börjar sin släktforskning i äldre ålder, men det är bevisligen mycket lättare om man startar när man är lite yngre och fortfarande har äldre släktingar vid liv.
– Det bästa är att börja när man är yngre, men man får ta tillvara på det som finns, såsom fotografier till exempel, säger Anna-Lena.
Släktforskarföreningens ordförande Calle Lindström är också på plats och passar på att släktforska lite. Han håller med Anna-Lena, att börja släktforska i yngre ålder vore det optimala.
– När jag började var det mest bara pensionärer som höll på, men idag så är det alltfler yngre med på våra kurser. Jag tror att det delvis kan bero på programmen som gått, som ”Vem tror du att du är?”. Det får folk att bli intresserade, konstaterar Lindström.