För den som är nyfiken på sina rötter och släktforskar gavs det under gårdagen samt idag, tisdag, en ypperlig möjlighet, åtminstone om man ville ta reda på hur släkten såg, eller ser, ut i USA. Släktforskarföreningen i Lindesberg har under de här två dagarna besök av en expert på området, Anna-Lena Hultman från Ulricehamn, som hjälper intresserade på rätt spår.
Inne hos Släktforskarföreningen har det varit full fart sedan igår. De här två dagarna, måndag och tisdag, har de som är intresserade av släktforskning fått möjligheten att söka efter sina rötter borta i USA. Det är Anna-Lena Hultman från Ulricehamn som föreningen har fått hit för att stå till tjänst.
– Jag sitter här och hjälper folk att hitta sina släktingar i USA, säger Anna-Lena.
Anna-Lena är expert på området, och det är inte så underligt, för sedan 1970-talet har hon varit aktiv inom USA-forskningen.
– Jag är med i emigrantforskningen. Vi är en liten grupp på fyra personer som far till USA fram och tillbaka, så jag har varit där ungefär 20 gånger. Vi håller föreläsningar där borta för svenskamerikaner om hur de kan hitta sin släkt i Sverige. Men vi sitter också där och hjälper en och en så de får hjälp att hitta sina svenska rötter, berättar Anna-Lena.
Och så fick Anna-Lena ett samtal från Släktforskarföreningen i Lindesberg. Det var Gunilla Didriksson som undrade om inte Anna-Lena kunde tänka sig att komma hit till stan för att göra det här som hon brukar göra i USA, att hjälpa släktforskare häromkring och sedan hålla en avslutande föreläsning på Masugnen under tisdagskvällen.
– Så jag ställde upp på det och är här i två dagar nu och hjälper släktforskarna. De får 45 minuter med mig och vi tittar på deras frågor och jag tipsar om hur de ska komma vidare. Vi ser om vi kan hitta något att börja med. Det blir hjälp till självhjälp. Det är svårt att hitta i USA, de har inte lika fin folkbokföring som här i Sverige där vi följer allt, säger Anna-Lena.
Ann-Charlotte Laudon-Tegerhult står på tur och slår sig ned bredvid Anna-Lena. Ann-Charlotte har med sig ett papper med information som hon tagit reda på, och vill nu att Anna-Lena ska hjälpa henne att komma vidare med sin forskning. Det är konstaterat att de flesta börjar sin släktforskning i äldre ålder, men det är bevisligen mycket lättare om man startar när man är lite yngre och fortfarande har äldre släktingar vid liv.
– Det bästa är att börja när man är yngre, men man får ta tillvara på det som finns, såsom fotografier till exempel, säger Anna-Lena.
Släktforskarföreningens ordförande Calle Lindström är också på plats och passar på att släktforska lite. Han håller med Anna-Lena, att börja släktforska i yngre ålder vore det optimala.
– När jag började var det mest bara pensionärer som höll på, men idag så är det alltfler yngre med på våra kurser. Jag tror att det delvis kan bero på programmen som gått, som ”Vem tror du att du är?”. Det får folk att bli intresserade, konstaterar Lindström.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.