Lindesbergs kommun planerar att lägga ner Pilkrogs skola. Men engagemanget för skolans fortlevnad är stor i det lilla samhället och i de närliggande byarna. Resultatet av detta är att man önskar driva vidare verksamheten i form av en friskola. Något som ej belastar kommunen ekonomiskt. Men kommunen säger nej ändå.
Bo Bäckman är ordförande i Pilkrogs friskolas ekonomiska förening. Han menar att beslutet från Barn- och utbildningsnämnden är tragiskt och dumt.
-Jag kan bara tolka det som att politikerna inte vill släppa greppet om egna verksamheter för andra aktörer, förklarar Bo och fortsätter:
-Det är rent av hopplöst att ens försöka resonera med Arnold Bengtsson angående det här. Och man funderar ju lite om det verkligen är förankrat i det egna partiet. Arnold har ju sedan länge visat sig kritisk och orubblig i sådana här frågor, kommenterar Bäckman.
Att driva skolan i modell friskola har många fördelar, men få eller inga nackdelar. Därför retar det gallfeber på alla människor som engagerar sig i frågan.
På den lilla byskolan går 45 elever, men antalet skulle kunna bli fler om kommunen vill samarbeta.
-Som friskola skulle vi kunna erbjuda en lugn och trygg miljö för andra utanför nuvarande skolområde. T ex skulle vissa elever i Lindesberg kunna gå på Pilkrog om de inte trivs på sin nuvarande skola. Alla vinner ju på det, menar Bo Bäckman.
Även om Arnold Bengtsson och Barn- och utbildningsnämnden nu kommer att rekommendera Skolverket att avslå ansökan om en friskola, så är inte hoppet ute för det.
-Det är ju bara en rekommendation från kommunen och inget definitivt nej i den här frågan. Vi får se resultatet av kommunens negativa inställning framöver, och sista ordet är långt ifrån sagt ännu, konstaterar Bo Bäckman.
Arnold Bengtsson: ”Bo Bäckman har fel”
-Det Bo Bäckman säger stämmer inte. Han har helt enkelt räknat fel, menar Arnold Bengtsson.
Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande innebär kommunens planer på en nedläggning att man sparar 600 000 kronor i driftkostnader varje år. Och att starta en friskola är bara en trendlösning för att rädda småskolor som egentligen inte behövs, menar Bengtsson.
-Jag förstår frustrationen bland de som berörs av det här, men samtidigt får vi inte glömma att vi kan erbjuda mycket bättre kvalitet i våra andra skolor än vad de någonsin kan åstadkomma på Pilkrog, säger Arnold.
Dessutom menar Arnold Bengtsson att det är fel om en liten grupp föräldrar och elever ska belasta skattebetalarna för att få sin vilja igenom. Särskilt i fallet Pilkrog – och särskilt nu när man måste finna ”lämpliga” områden att spara in på.
-Hade det varit så att man i Vedevåg önskade starta en friskola hade situationen varit en helt annan. Där finns ändå ett underlag och en skola som kan erbjuda hög kvalitet. Men i det här aktuella fallet måste vi tyvärr se sanningen och vad som är bäst, avslutar han.
Mer om Pilkrog skola finns här>>
Löa friskola>>
Friskolornas Riksförbund>>
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Under måndagsförmiddagen gick andra lokala medier ut med nyheten att Storåskolans högstadium, samt Vedevågsskolans årskurs 4-5, får vara kvar i sin nuvarande form. Något som enligt medierna skulle vara beslutat i Barn- och utbildningsnämnden under måndagen. Detta stämmer dock inte, då man under det beredande mötet endast beslutade sig för att bordlägga frågan rörande Storåskolan.
– Vi har inte beslutat någonting idag, vi har haft beredande och har pratat om olika typer av förslag. Det är så olyckligt, för det skapar ju sådant hopp, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
Det blev en rysare som avslutade årets hemmamatcher i elitserien. Göteborg gjorde sitt fjärde elitseriemöte mot Linde Volley under lördagen där de två första seten blev spännande att följa. Med jämna 22-22 på poängtavlan till det inledande setet så fick gästerna den bästa början på matchen genom att skriva 0-1 i set. Även till seten därefter fanns marginalerna på gästernas sida.
INSÄNDARE/DEBATT: Klyftan är djupare än någonsin mellan politiker och medborgare. Folkets bekymmer ignoreras. Beslut fattas högt över huvudet på dem som påverkas, utan insyn. Det är inte bara ett demokratiskt problem, utan är ett hot mot stabiliteten och förtroendet för systemet.