Den som trodde att Sommarsaluten satte punkt för sommaren i augusti, får nog allt ta och tänka om. Så tycks åtminstone medlemmarna i Linde Fornminnes- och Hembygdsförening resonera då man drar igång en ny sommarscen i området Tempelbacken i Dalkarlshyttan.
Under titeln ”Visor och låtar från Finnmarken” bjuder föreningen in alla intresserade för en timmeslång konsert på tisdag kväll. Initiativtagaren Gert Lindmark berättar att man har letat efter en ny sommarscen under en tid där man kan hålla enklare musikarrangemang för folket. Att man fastnade för just Tempelbacken, framför andra platser, föll sig ganska naturligt.
-Det är ju bara att se sig omkring så förstår man varför den här platsen fångade vårt intresse, säger han och blickar ut över sjön.
-Det är en fantastisk miljö, poängterar han.
Men Tempelbackens kåta har andra styrkor än det som fångar ögat. Själva kåtan i sig är nämligen en mycket lämplig plats att framföra livemusik på. När man står där inne och pratar så inser man att akustiken är på musikernas sida.
-Man skulle nästan kunna tro att den har byggts med hänsyn till ljudet, att man haft för avsikt att akustiken skall vara perfekt. Men det är nog bara en slump, ler Gert.
En annan styrka är närheten och tillgängligheten.
-Det är t o m handikappsvänligt. Man kan köra hela vägen fram med bil och det är riktigt plant och fint på marken runt omkring.
Spelningen på tisdag blir både en premiär och säsongsavslutning på samma gång. Man inser det komiska i att arrangera en sommarscen i tolfte timmen, men ville ändå köra igång detta i år för att ”testa konceptet” inför kommande sommarsäsong.
-Väderprognosen ger oss ändå lite hopp om ”somrigt inslag”, det blir sol. Men vi är ändå garderade mot kylslagna vindar eller regnskurar. Det kommer att finnas tak över huvudet även utanför kåtan. Dessutom kommer det finnas möjlighet för korvgrillning och det värmer ju upp en del om det skulle bli kylslaget i luften, berättar Gert.
Fotnot: Spelningen i Tempelbacken är fri från entréavgift och börjar klockan 19:00, tisdag 14 september. Musikerna kommer att bjuda på en repertoar med Dan Anderssons och Nils Parlings prägel.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.