I höst återinrättas två av de busslinjer i norra länsdelen som tidigare fick kraftiga försämringar på grund av besparingar inom Region Örebro län. I augusti fortsätter sträckan Lindesberg-Kopparberg att trafikeras som den gör idag, samt att busslinjen mellan Lindesberg och Örebro förstärks.
– Det är en glädjens dag, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).
Under slutet av 2021 genomfördes vissa trafikreduceringar inom länets kollektivtrafik, då man beslutade att kraftigt dra ned på antalet turer på de berörda busslinjerna. Besparingarna resulterade i att linje 308 mellan Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner upphörde och berörda resenärer hänvisades istället till tåg. Beslutet möttes av massiv kritik från både invånare och politiker, och redan kort därefter meddelade man att linje 308 skulle börja trafikeras igen – med kommunerna som finansiärer.
Lösningen blev att kommunerna köpte in busstrafiken av Region Örebro län, en uppgörelse som innebar att trafiken längs linje 308 kunde rulla på som vanligt resten av 2021 och hela 2022, men längre än dit fanns ingen plan, förrän nu.
Under torsdagen meddelade man från samhällsbyggnadsnämnden att man, tack vare ett ökat anslag om 6 miljoner kronor för år 2022, kommer kunna fatta beslut om att återinföra delar av busslinjerna. Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner är dock fortfarande med och betalar notan för busskalaset, som landar på 2,5 miljoner per kommun, fördelat på tre år.
– Det är en glädjens dag! Att vi får tillbaka delar av linje 303 är jätteviktigt för kompetensförsörjningen i norra länsdelen, då många både studie- och arbetspendlar hit. Vi har försökt att anpassa bussarna efter skiften på lasarettet, eftersom vi vet att många som jobbar där har blivit drabbade av ändringarna. Men vi är inte helt nöjda än, säger Bengt Storbacka (S).

När Region Örebro län under 2021 aviserade att busslinjerna skulle reduceras blev invånarna på landsbygden förlorarna, då det för många blev alltför svårt att ta sig till en tågstation, vilket var den ursprungliga planen. Med den nya lösningen på plats tryggas kollektivtrafiken i åtminstone tre år, om än inte riktigt som i sina glansdagar.
– Det här är en fantastisk satsning som vi gör ihop med kommunerna, och det är väldigt roligt för landsbygdens skull, säger Lars-Göran Zetterlund (C), samhällsbyggnadsnämnden Region Örebro län.
De kommande tre åren fortsätter förhandlingarna om kollektivtrafiken, där både Bengt Storbacka och Ewa-Leena Johansson hoppas att en långsiktig lösning kan komma till stånd.
– Vi kommer att fortsätta kämpa för en långsiktig lösning. Det måste gå att lita på kollektivtrafiken, annars behöver folk ändra på sina resvanor, och det gör de fort. Vissa kanske redan har köpt sig en bil när de inte längre kunde åka buss till exempel, säger Johansson.
De nya ändringarna träder i kraft under hösten 2022, och samtidigt görs fler förändringar i länets busstrafik. Bland annat läggs linje 351 mot Finnåker ned och ersätts med skolbuss istället, men där planen är att även övriga resenärer ska kunna åka med. Även sträckan Storå-Ramsberg kan komma att glesas ut i trafikering.
– Man skulle kunna säga att vi har påbörjat en resa tillsammans, säger Storbacka.