För hundra år sedan fick Lindeborna möjlighet att elektrifiera sina hem och sina arbetsplatser. Tidningarna svämmade då över av annonser för lampor och elartiklar och åren innan hade 300 stora träd fällts i Stadsskogen för att bära eltrådar från Ringabyfallen. 1914 var året då Lindesbergs elverk startade och har sedan dess bara växt och blivit större. -I dessa dagar känns det rätt bra att tänka sig att vi redan från början producerade energi på ett miljövänligt sätt, säger Anders Anté, VD Linde energi. Under hela resan har elen producerats av vatten från nära vattendrag och den miljötanken ger oss möjlighet att växa de närmaste åren.
I början av 1900-talet började små kraftverk växa upp lite här och där i Bergslagen. I Lindesberg var det under flera år diskussioner om kommunen skulle ta på sig en elektrifiering av staden och till slut beslöt man att köpa Ringabyfallet 1907. Sju år senare stod vattenkraftverket färdigt och ett elnät var utbyggt över hela staden. Stadsskogens största och finaste träd fick offras då 300 stycken fälldes till elstolparna. Stadens affärer fick ett uppsving med helt nya produkter att sälja då elbelysning blev populärt.
Linde energis hundraåriga historia präglas av utbyggnad, sammanslagningar av andra kraftbolag och utveckling. Exempelvis slogs Frövi kommun samman med Lindesbergs 1971 och elverket togs över av Lindesbergs elverk. Detta var samma år som Volvo kom till Linde och behovet av energi ökade stort. En annan milstolpe var utbyggnaden av fjärrvärme 1984. Metoden att nyttja spillvärmen från Billerud Korsnäs till att värma villorna i Lindesberg blev väldigt uppmärksammad i Sverige och miljöminister Anna Lindh kom på studiebesök. 1993 blev Linde energi så ett eget kommunalt vinstdrivande bolag.
– Affärsidén har hela tiden varit att så långt det går sälja el som producerats via vattenkraft, berättar Anders Anté. Vi vill fortsätta växa och har lagt ett bud på ett närliggande elbolag. Dessutom måste den miljöriktiga energiproduktionen öka.
Dagens elmarknad har förändrats radikalt sedan Lindesbergs elverk startade. Den är helt avreglerad och nät- och elpriserna bestäms av marknaden. Dominerande aktörer är stora de energibolagen som äger en stor del av näten.
– Det är en oerhört tuff och konkurrensutsatt marknad, säger Anders Anté. Vår chans är att fortsätta att konkurrera med miljövänliga energialternativ och att fortsätta att stötta industrierna i deras omställning från fossila bränslen till hållbara.
– Men på lång sikt måste även Linde energi växa för att överleva, menar Anders Anté. Om fem år ser jag framför mig att bolaget är dubbelt så stort som idag.
Under 2014 firar Linde energi sitt jubileum bland annat genom utgivningen av en jubileumsbok som blir färdig senare i vår. Boken skildrar historien och männen bakom Lindesbergs elverk under från 1900-talet och framåt.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.