För hundra år sedan fick Lindeborna möjlighet att elektrifiera sina hem och sina arbetsplatser. Tidningarna svämmade då över av annonser för lampor och elartiklar och åren innan hade 300 stora träd fällts i Stadsskogen för att bära eltrådar från Ringabyfallen. 1914 var året då Lindesbergs elverk startade och har sedan dess bara växt och blivit större. -I dessa dagar känns det rätt bra att tänka sig att vi redan från början producerade energi på ett miljövänligt sätt, säger Anders Anté, VD Linde energi. Under hela resan har elen producerats av vatten från nära vattendrag och den miljötanken ger oss möjlighet att växa de närmaste åren.
I början av 1900-talet började små kraftverk växa upp lite här och där i Bergslagen. I Lindesberg var det under flera år diskussioner om kommunen skulle ta på sig en elektrifiering av staden och till slut beslöt man att köpa Ringabyfallet 1907. Sju år senare stod vattenkraftverket färdigt och ett elnät var utbyggt över hela staden. Stadsskogens största och finaste träd fick offras då 300 stycken fälldes till elstolparna. Stadens affärer fick ett uppsving med helt nya produkter att sälja då elbelysning blev populärt.
Linde energis hundraåriga historia präglas av utbyggnad, sammanslagningar av andra kraftbolag och utveckling. Exempelvis slogs Frövi kommun samman med Lindesbergs 1971 och elverket togs över av Lindesbergs elverk. Detta var samma år som Volvo kom till Linde och behovet av energi ökade stort. En annan milstolpe var utbyggnaden av fjärrvärme 1984. Metoden att nyttja spillvärmen från Billerud Korsnäs till att värma villorna i Lindesberg blev väldigt uppmärksammad i Sverige och miljöminister Anna Lindh kom på studiebesök. 1993 blev Linde energi så ett eget kommunalt vinstdrivande bolag.
– Affärsidén har hela tiden varit att så långt det går sälja el som producerats via vattenkraft, berättar Anders Anté. Vi vill fortsätta växa och har lagt ett bud på ett närliggande elbolag. Dessutom måste den miljöriktiga energiproduktionen öka.
Dagens elmarknad har förändrats radikalt sedan Lindesbergs elverk startade. Den är helt avreglerad och nät- och elpriserna bestäms av marknaden. Dominerande aktörer är stora de energibolagen som äger en stor del av näten.
– Det är en oerhört tuff och konkurrensutsatt marknad, säger Anders Anté. Vår chans är att fortsätta att konkurrera med miljövänliga energialternativ och att fortsätta att stötta industrierna i deras omställning från fossila bränslen till hållbara.
– Men på lång sikt måste även Linde energi växa för att överleva, menar Anders Anté. Om fem år ser jag framför mig att bolaget är dubbelt så stort som idag.
Under 2014 firar Linde energi sitt jubileum bland annat genom utgivningen av en jubileumsbok som blir färdig senare i vår. Boken skildrar historien och männen bakom Lindesbergs elverk under från 1900-talet och framåt.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.