Sommaren har gett Ida Eriksson femteplatser både på EM och OS. FOTO: European Judo Union

Ida hemma från mästerskapssuccén

Ida Eriksson lämnar en fantastisk sommar bakom sig. Med dubbla femteplatser på ungdomsmästerskapen i EM och OS har judotalangen tagit nya steg mot toppen. Nu är 16-åringen tillbaka i Lindesberg, platsen där hon laddar om för nya utmaningar.

Sommarmånaderna är historiskt sett ingen högtid för judon. Men de senaste åren har förändringens vindar blåst. Numera arrangeras alltfler stora tävlingar under sommaren, vilket i år innebar ungdoms-EM i Bulgarien. Mästerskapet avgjordes i början av juli och med på ett plan söderut fanns Frövi Judos egen Ida Eriksson.

16-åringen landade i Bulgarien utan några större medaljdrömmar. Våren hade inte blivit vad Ida hade hoppats på, med svikande resultat på de tävlingar hon ställt upp i. Formen inför europamästerskapet var därför osäker.

– Jag hade inga förväntningar alls när jag åkte dit. Men sen i den första matchen kändes det bra för mig, även om jag förlorade den. Då var det bara att hoppas på återkval och så blev det ju, berättar Ida.

Via seger i återkvalet tog hon sig vidare. Den klass hon tävlade i var -63 kilo, där det totalt blev fem matcher innan äventyret var över. Då hade Ida sett till att säkra en femteplats i vad som skulle bli sommarens första mästerskap.

”Det känns riktigt häftigt”

För i slutet av juni var det återigen dags att hoppa på planet. Denna gång styrde Ida österut, mot Georgien och mot det ungdoms-OS som skulle avgöras. Nu var det en mer hoppfull Ida som tog sikte på ett nytt mästerskap.

– Tidigare på våren hade det ju inte gått så bra på tävlingarna. Men eftersom jag hade ett lyckat EM tänkte jag att ”då kan det gå bra här också”.

Och det började även bra för Ida, som tog en stabil seger i öppningsmatchen mot en rumänska. Därefter väntade den färska VM-guldmedaljören Vermeer från Holland. Den uppgiften visade sig för svår för Ida, som ändå fick chansen i återkval tack vare Vermeers fortsatta framgångar. I återkvalet ställdes Ida öga mot öga med hemmafavoriten Mikaberidze.

– Judo är ju typ Georgiens nationalsport, så det var ett helt galet tryck på läktarna när jag skulle möta henne. Vi gick en stund och sen lyckades jag få en fasthållning på henne. Då avslutades matchen och jag vann, berättar Ida.

Vinsten mot georgiskan följdes upp av en ny triumf i återkvalsfinalen. Ida vann där mot tyskan Pohl, något som innebar att hon var klar för en match om bronset. En match som svenskan dock gick förlorande ur. Men även om det mästerskapet slutade i nederlag kan hon titulera sig som ny OS-femma.

– Ja, det känns riktigt häftigt. Jag hade förstås gärna fått en medalj med mig hem… Men jag är nöjd ändå, säger Ida som har svårt att förstå varför hon prickade in storformen lagom till mästerskapen.

– Egentligen har jag tagit det lugnare med judon. Jag har inte alls samma träningsmöjligheter på sommaren, så jag har vilat mer än vad jag brukar. Kanske hjälpte det mig lite.

”Hoppas på de stora tävlingarna”

Sedan någon vecka tillbaka är Ida åter på svensk mark, närmare bestämt i Molkom. Hon är uppväxt i Värmland, men flyttade till Lindesberg förra hösten för att inleda sina gymnasiestudier. Miljön på Idrottscollege och i Arenan hjälper henne att utvecklas.

– På judogymnasiet är det mycket mer sparring för mig. I vintras bytte jag klubb till Frövi, efter det så får jag också ett större stöd för mina tävlingar.

Just nu tävlar Ida som kadett, men på måndag blir hon 17 år. Det betyder att steget upp till juniornivån närmar sig.

– Nästa år blir det junior på riktigt. Men nu i höst kommer jag att tävla både junior och ungdom, sen i vår bara junior. Det är att bra att få prova på tidigt, för de som jag möter i junior kan vara två år äldre, förklarar Ida.

Till hösten väntar flera stora tävlingar, både nationella och internationella. Med sina dubbla femteplatser från mästerskapen ser nu Ida fram emot nya utmaningar. Redan nu har hon klart för sig vad hon vill uppnå med judon.

– Jag hoppas ju på att få tävla på de stora tävlingarna. Men jag vill framförallt bli så bra som jag bara kan bli. Och så klart fortsätta få vara med i landslaget i nästa åldersgrupp.

Publicerad 13 augusti 2015 klockan 17:25


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-20 22:17