Farorna är många – men många är också de olika viljorna i frågan om vad som ska göras med skogsområdet och biotopen Fågelsången i centrala Lindesberg. Idag ter sig Fågelsången snarare som falsksång med alla de fällda träd som ligger huller om buller och många av träden som står kvar är i sådant skick att de utgör fara för allmänheten.
Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher säger att han känner sig kluven i frågan om Fågelsången. Men han tycker ändå att man ska prioritera allmänhetens säkerhet i första hand. Därför anser han det viktigt att vidare diskutera frågan om hur pass tillgänglig Fågelsången skall vara i fortsättningen.
Faktiskt redan idag så påbörjar man åtgärder för att minska tillgängligheten in där.
-Ja, vi kommer att lägga ut de här stora stockarna på stigarna för att skapa hinder så att man inte bara kan kliva in här hur som helst, säger Arne och visar ett antal gigantiska stammar som kommer från södra infarten och fälldes i samband med röjningen i vintras.
-Jag förstår om vissa kommer att bli lite sura när vi gör så här, men det är faktiskt förenat med risker att vistas i det här området och därför måste vi göra så här, säger Arne och visar hur sprängtickan gått hårt åt en stor björk (se bild). Flera stora, angripna björkar var i så dåligt skick att endast 10 procent friskt virke, eller mindre, återstod och höll träden upprätt.
Men avstängningarna som nu görs är inte tillräckligt, menar Arne. Han tycker att man borde ”stänga av” området med hjälp av ett staket runtom.
-Det är min bedömning. Vill vi ha kvar Fågelsången som den biotop den idag är, då måste vi tydligt göra klart för allmänheten om riskerna. Det räcker med att det blåser lite för att riskbilden ska gå från minimal till allvarlig, förklarar han.
Arne Tschentschers önskan är att man sätter upp ett staket, typ gärdesgård, runt hela eller större delen av Fågelsången. Men han poängterar snabbt att det inte finns ekonomi för något sådant i nuläget.
-Man kanske skulle behöva lyfta frågan om Fågelsången till politisk nivå. Det här en så pass viktig fråga, anser han.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.