Efter skyfallet i slutet av augusti har BKT inlett allt intensivare arbete för att söka och åtgärda felaktigheter som orsakar översvämningar.
Denna vecka inleddes med att kontrollera järnvägstunneln, där man nu kan avfärda uppgiften om att avloppsvatten tränger upp och fyller tunneln från golv till tak.
-Den uppgiften kan vi avfärda. Det är visserligen väldigt smutsigt vatten, men det är inget avloppsvatten, säger driftchef Kjell Karlsson, BKTs VA-avdelning.
Istället har man funnit att vattnet kommer från Banvägen, att det rinner över från gatan när vattenmängden blir så extrem som nu senast.
-Det finns till och med ett vittne som styrker detta. Gatuvattnet forsar rakt ner i tunneln eftersom det är en så låg kant mellan gatan och nedgången till tunneln, konstaterar Karlsson.
Skyfallet i augusti drabbade väldigt många fastighetsägare. Antalet rapporterade fall var 70 dagen efter regnet och ytterligare ett par har tillkommit sedan dess. Vissa åtgärder har redan vidtagits, detta i området som drabbades värst: Brodalen.
-Ja, där har vi försökt styra bort vattnet från att forsa in från gatan, säger Kjell Karlsson.
Vad man gjort är att asfaltera en liten ”tröskel” till villornas infarter.
-Men det hjälper inte alla. Dessutom måste vattnet ta vägen någonstans och det är kanske vårt största problem just nu. Hur vi skall styra vattnet och vart utan att det drabbar andra som tidigare inte haft problem, påpekar han.
En idé man har funderingar kring, är att nyttja det aktuella områdets naturliga uppsamlingsplatser.
-Det finns en stor ravin i området som vi tittar på, kanske att vi kan styra mer av vattnet till ravinen för att skona villorna. Vi måste titta på den och andra lösningar också, avslutar Kjell Karlsson.
Skyfallet var extremt lokalt och verkar ha drabbat norra delarna hårdast. Mätningar som gjordes på norrsidan av Linde visade en nederbördsmängd på 75 millimeter medan södra sidan av stan har rapporterat 40-45 millimeter.