INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut beslutsunderlag som inte överensstämmer med det faktiska läget måste anses som tjänstefel. Frågan är, varför?
Förslag på nybyggnation av lokaler för tunga fordon till en kostnad på ca. 30 miljoner kronor har tagits fram och lagts på lärarnas bord. Varför, det finns redan ändamålsenliga lokaler!
Det som är anmärkningsvärt är att politiker och tjänstemän inte följer vad Arbetsmiljölagen säger, ingen berörd har varit involverad.
Arbetsmiljölagen SFS 1977:1160 §9 punkt 3.
Samverkan skall ske i samband med: Planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder och av arbetsorganisation. Samverkan kan omfatta det mesta som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det kan till exempel handla om organisationsförändringar, ändringar av lokaler, verksamhetens utformning samt konsekvenserna detta får för medarbetarnas arbetsmiljö.
Undertecknad var med och startade tunga fordon höstterminen 1979 och var verksam som lärare och programansvarig fram till 1999, alltså 20 år.
Elever: Det innebär att ca. 450 – 500 elever har gått utbildningen tills dags dato. Vi vet att merparten av eleverna direkt efter avslutad utbildning gått ut i arbete. Utbildningens bredd gör att eleverna är attraktiva inom många olika områden.
Ex. på moment: Mekanik, elektronik, hydraulik, pneumatik, svets, skärande bearbetning etc.
Lokaler: När vi startade utbildningen 1979 var vi lokaliserade i provisoriska lokaler i Lindesberg. 1983 togs befintliga lokaler i anspråk, lokaler som vi lärare var med och utformade så att de anpassades efter utbildningen. Vad jag förstår är lokalerna fortfarande mycket lämpliga för utbildningen. Att bygga nya lokaler var alltså tagit ur luften, saknades relevans.
Ekonomi: Enligt beslutsunderlaget ansågs utbildningen kosta mycket att driva. Att titta på bruttokostnaden kanske kan ge vid handen att utbildningen är dyr. En ”inkomstkälla” är service och UH av Transportavdelningens fordon. Skulle dessa fordon repareras externt ligger timkostnaden på ca. 1200:- – 1500:-/tim.
(Risken finns då att TP-programmet också måste läggas ner på grund av ökade kostnader)
Summeringen av ekonomin är att den totala kostnaden är betydligt lägre än vad underlaget indikerar.
Summering: Av de elever som lämnat utbildningen har säkert mellan 85 – 90% direkt gått ut i arbetslivet utan omvägar. Frågan är vad det betyder för samhället, alltså inga extra kostnader. Företagen får elever med en extrem bred kunskapsbas som mycket snabbt anpassar sig i verksamheterna. Detta gynnar också samhället i form av skatteintäkter. Om utbildningen läggs ner kommer ett antal elever att söka sig till andra utbildningsorter vilket innebär extra kostnader för kommunen.
Lindesberg den 13 februari 2024
Benny Bergkvist
Fd. lärare och Programansvarig