Många människor älskar orten medan andra, främst socialdemokratiska politiker, ogillar den. Beror det på att vi som bor här är så engagerade, driftiga och envisa? Debattens vågor går nästan skyhöga nu när det gäller nedläggningen av skolverksamheter i Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg.
Nedläggning, nedläggning och nedläggning är de politiska beslutens innebörd för landsbygdsorterna i Lindesbergs kommun. Det senaste förslaget till beslut gäller just skolverksamheter och socialdemokraternas i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) argument för detta är oerhört trångsynt.
Man skriver: ”Att avskeda lärare är som vi ser det inte en bra väg för att förbättra elevernas betyg i årskurs 9 och öka deras möjligheter att komma in på gymnasiet.” Det är klokt, vi ska inte avskeda lärare men elevernas möjligheter att komma in på gymnasiet grundläggs dock betydligt tidigare än i årskurs 9. En trygg och lugn skolmiljö inte allt för långt från hemmet skapar studiero, goda pedagogiska förutsättningar och nyfikenhet på omvärlden. Detta finns i våra byskolor, inte bara i Ramsberg utan på många håll i landet.
Att Ramshyttans skola i Ramberg är allergianpassad har tydligen gått socialdemokraterna helt förbi. Här finns möjligheter till utveckling – inte avveckling! I BUN säger man: ”Socialdemokrater sparar hellre på lokaler än på pedagogisk personal.” Hur kommer det sig då att man bygger nya skollokaler inne i tätorten Lindesberg? Det är väl där, om någonstans, man har möjlighet att spara på lokaler. I Ramsberg, Rockhammar och Vedevåg finns inga lokaler att spara på. De behövs för att barnen ska få en bra skolgång och växa upp och utvecklas i en trygg miljö.
I maj 2016 fastställde kommunfullmäktige Vision 2025 som ska gälla 2017 – 2019 (varför inte till 2025?). Här finns många utopiska siffror men vad som är väldigt intressant i sammanhanget är skrivningarna i inledningen. Här är en:” Vi ska bli en av Sveriges främsta skolkommuner, ge de bästa möjligheterna till arbete och eget företagande och erbjuda en rik, varierad fritid.”
Har BUN missat detta? En skolkommun omfattar hela kommunen – inte bara centralorten.
Landsbygdspolitik
Den parlamentariska landsbygdskommittén, som den socialdemokratiska regeringen beslutade om 2015, konstaterade i sitt delbetänkande 2016: ”En annan faktor som vi menar talar för en positiv utveckling i Sveriges landsbygder är alla de kvinnor och män som har valt att bosätta sig, leva och driva verksamhet där. … Lands-bygderna har därmed en stor rikedom i form av socialt kapital”. Som ett resultat av landsbygdskommitténs arbete skrev den socialdemokratiska regeringen en proposition som riksdagen antog i juni 2018.
Regeringen föreslår: ”Landsbygdspolitiken bör utformas kring ett övergripande mål samt tre delmål för en långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.”
Ett av delmålen formuleras: ”Likvärdiga förutsättningar för människor att arbeta, bo och leva i landsbygderna.”
Har socialdemokraterna i Lindesberg tagit del av dessa skrivningar. Jag tror inte det.
Vi måste nog hitta ett nytt system för samarbete mellan de olika aktörerna i Lindesbergs kommun. För Ramsbergs del borde vi samordna våra ambitioner i en utvecklingsgrupp, med representanter för näringsliv och civilsamhället, som kan samverka med kommunens representanter och beslutsfattarna för att komma fram till bra lösningar inför framtiden.
Björn N Andersson
Ramsberg