Det ryska äventyret slutade med 12 poäng på 59 matcher för Mattias Karlsson. FOTO: SHL

”Kolan” hemma från Ryssland: ”Tycker jag har mer att ge”

Mattias Karlsson är tillbaka på svensk mark igen. Förra fredagen landade den 30-årige GSK-produkten hemma hos familjen efter att ha avslutat KHL-säsongen med ryska Severstal Cherepovets. Bakom sig lämnar ”Kolan” en lärorik men även tuff tid, samtidigt som han blickar fram mot nya utmaningar.

Förra sommaren rapporterade LindeNytt att Mattias Karlsson var klar för en flytt till KHL. Den Guldsmedshytte SK-fostrade backen bekräftade då nyheten, men avslöjade inte vart det skulle bära av. När säsongen väl drog igång i höstas stod det klart att den nya klubbadressen hette Severstal Cherepovets, där Mattias tog plats i truppen.

Sedan dess har det blivit hockey för hela slanten för ”Kolan”, som på 59 matcher noterats för 12 poäng. För lagets del blev det dock en tung säsong och Cherepovets slutade sist i sin conference, vilket så klart innebar missat slutspel. Mattias har nu varit tillbaka i Sverige i en vecka och vad framtiden har att utvisa är i dagsläget oklart.

– Jag tror inte att jag blir kvar i Ryssland, men jag ska inte stänga den dörren helt heller. Men det känns mer aktuellt att jag spelar i SHL nästa säsong, berättar Mattias själv.

”Kolan”, som han flitigt kallas, kan nu se tillbaka på en intressant tid i Ryssland. Från äventyret i öst tar 30-åringen med sig väldigt många lärdomar, både socialt och hockeymässigt. Men när det kommer till lagets och sin egna prestation är han inte helt nöjd.

– Det har väl inte gått riktigt som man tänkt sig. Vi kom 29:a av 30 lag, det är ingen bra säsong… Jag tycker också personligen att jag har mer att ge än vad jag fick ut, konstaterar ”Kolan”.

Ingen talade engelska: ”Man blev väldigt ensam”

I Cherepovets märkte backen av skillnaderna mellan spel i Sverige och Ryssland. KHL anses av många som Europas starkaste liga, men det var istället en annan faktor som ”Kolan” fastnade mest för.

– Jag upplever att hockeyn är mer defensiv. Hemma i Sverige känns det som att så fort laget tappar pucken försöker man tillbaka den och går på forecheck. Medan som i Ryssland när man tappar pucken ställer man upp ett styrspel. Det blir kanske inte den där riktiga farten i matcherna, det är det som är den stora skillnaden, förklarar Mattias

Var det svårt att ställa om till det lägre tempot?

– Nja, det var inte svårt att ställa om, men det blir ett annat spel. Vissa matcher är det ingen fart alls i och när man sedan möter bättre lag går undan utav bara den. Det är en väldig variation beroende på vem man spelar mot.

Under de senaste åren har KHL profilerat sig som en stark utmanare till NHL och ligan har lockat till sig många spelare från Sverige. Mattias ställdes därför mot många landsmän under säsongen och passade även på att ta en middag med dessa när tillfälle gavs. Men bortsett från det var den sociala situationen i Ryssland tuff. Familjen beslöt tidigt att fru och barn skulle stanna hemma, något som var en ny upplevelse för Mattias.

– Det var tufft så klart. Man är utan familjen och det visste vi redan innan skulle bli jobbigt, berättar ”Kolan” och fortsätter.

– Men det som jag tycker var det svåraste var att vara helt ensam. Jag är en sådan som gillar att komma ner till hallen tidigt och sitta och snacka lite med lagkamraterna. Men det funkade inte där för ingen kunde prata engelska, det gjorde att man blev väldigt ensam.

Örebro-ryktet inget mer än rykte

I samband med att grundserien i KHL gick mot sitt slut började transferrykten att florera runt Mattias. En klubb som flitigt kopplades samman med backen var Örebro Hockey, en affär som enligt många medier var så gott som klar. Någon flytt till SHL-tian blev det dock inte och det var aldrig särskilt nära.

– Det är som vanligt när det är silly season. Någon får för sig att man ska hit eller dit, sen helt plötsligt tror alla att någonting är klart. Det ligger ju inte så mycket sanning i det, skrattar ”Kolan” som vant sig vid alla rykten.

– Även om jag skulle ha något klart, vilket jag inte har, skulle jag ändå inte kunna kommunicera ut det. Jag står fortfarande under kontrakt och får lön från mitt ryska lag. Det är där vi står just nu.

Exakt vad framtiden har att utvisa är med andra ord oklart. Klart är däremot att Mattias lär ha gott om svenska bud att välja mellan, inte minst efter sina fyra starka säsonger i HV71. Men för ”Kolan” själv får allt det där vänta, just nu vill han utnyttja ledigheten till att umgås med familjen.

– Ja, det finns inte tid för något annat nu. Jag är hemma fram till på måndag och sen åker jag iväg igen. Så det är skönt att få vara hemma en sväng och bara vara med familj och vänner.

Publicerad 26 februari 2016 klockan 19:23


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-21 01:56