Det ryska äventyret slutade med 12 poäng på 59 matcher för Mattias Karlsson. FOTO: SHL

”Kolan” hemma från Ryssland: ”Tycker jag har mer att ge”

Mattias Karlsson är tillbaka på svensk mark igen. Förra fredagen landade den 30-årige GSK-produkten hemma hos familjen efter att ha avslutat KHL-säsongen med ryska Severstal Cherepovets. Bakom sig lämnar ”Kolan” en lärorik men även tuff tid, samtidigt som han blickar fram mot nya utmaningar.

Förra sommaren rapporterade LindeNytt att Mattias Karlsson var klar för en flytt till KHL. Den Guldsmedshytte SK-fostrade backen bekräftade då nyheten, men avslöjade inte vart det skulle bära av. När säsongen väl drog igång i höstas stod det klart att den nya klubbadressen hette Severstal Cherepovets, där Mattias tog plats i truppen.

Sedan dess har det blivit hockey för hela slanten för ”Kolan”, som på 59 matcher noterats för 12 poäng. För lagets del blev det dock en tung säsong och Cherepovets slutade sist i sin conference, vilket så klart innebar missat slutspel. Mattias har nu varit tillbaka i Sverige i en vecka och vad framtiden har att utvisa är i dagsläget oklart.

– Jag tror inte att jag blir kvar i Ryssland, men jag ska inte stänga den dörren helt heller. Men det känns mer aktuellt att jag spelar i SHL nästa säsong, berättar Mattias själv.

”Kolan”, som han flitigt kallas, kan nu se tillbaka på en intressant tid i Ryssland. Från äventyret i öst tar 30-åringen med sig väldigt många lärdomar, både socialt och hockeymässigt. Men när det kommer till lagets och sin egna prestation är han inte helt nöjd.

– Det har väl inte gått riktigt som man tänkt sig. Vi kom 29:a av 30 lag, det är ingen bra säsong… Jag tycker också personligen att jag har mer att ge än vad jag fick ut, konstaterar ”Kolan”.

Ingen talade engelska: ”Man blev väldigt ensam”

I Cherepovets märkte backen av skillnaderna mellan spel i Sverige och Ryssland. KHL anses av många som Europas starkaste liga, men det var istället en annan faktor som ”Kolan” fastnade mest för.

– Jag upplever att hockeyn är mer defensiv. Hemma i Sverige känns det som att så fort laget tappar pucken försöker man tillbaka den och går på forecheck. Medan som i Ryssland när man tappar pucken ställer man upp ett styrspel. Det blir kanske inte den där riktiga farten i matcherna, det är det som är den stora skillnaden, förklarar Mattias

Var det svårt att ställa om till det lägre tempot?

– Nja, det var inte svårt att ställa om, men det blir ett annat spel. Vissa matcher är det ingen fart alls i och när man sedan möter bättre lag går undan utav bara den. Det är en väldig variation beroende på vem man spelar mot.

Under de senaste åren har KHL profilerat sig som en stark utmanare till NHL och ligan har lockat till sig många spelare från Sverige. Mattias ställdes därför mot många landsmän under säsongen och passade även på att ta en middag med dessa när tillfälle gavs. Men bortsett från det var den sociala situationen i Ryssland tuff. Familjen beslöt tidigt att fru och barn skulle stanna hemma, något som var en ny upplevelse för Mattias.

– Det var tufft så klart. Man är utan familjen och det visste vi redan innan skulle bli jobbigt, berättar ”Kolan” och fortsätter.

– Men det som jag tycker var det svåraste var att vara helt ensam. Jag är en sådan som gillar att komma ner till hallen tidigt och sitta och snacka lite med lagkamraterna. Men det funkade inte där för ingen kunde prata engelska, det gjorde att man blev väldigt ensam.

Örebro-ryktet inget mer än rykte

I samband med att grundserien i KHL gick mot sitt slut började transferrykten att florera runt Mattias. En klubb som flitigt kopplades samman med backen var Örebro Hockey, en affär som enligt många medier var så gott som klar. Någon flytt till SHL-tian blev det dock inte och det var aldrig särskilt nära.

– Det är som vanligt när det är silly season. Någon får för sig att man ska hit eller dit, sen helt plötsligt tror alla att någonting är klart. Det ligger ju inte så mycket sanning i det, skrattar ”Kolan” som vant sig vid alla rykten.

– Även om jag skulle ha något klart, vilket jag inte har, skulle jag ändå inte kunna kommunicera ut det. Jag står fortfarande under kontrakt och får lön från mitt ryska lag. Det är där vi står just nu.

Exakt vad framtiden har att utvisa är med andra ord oklart. Klart är däremot att Mattias lär ha gott om svenska bud att välja mellan, inte minst efter sina fyra starka säsonger i HV71. Men för ”Kolan” själv får allt det där vänta, just nu vill han utnyttja ledigheten till att umgås med familjen.

– Ja, det finns inte tid för något annat nu. Jag är hemma fram till på måndag och sen åker jag iväg igen. Så det är skönt att få vara hemma en sväng och bara vara med familj och vänner.

Publicerad 26 februari 2016 klockan 19:23


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-09 15:38