Kyrkbergsportalerna, skapade av Lennart Sjöstrand stod den här lördagseftermiddagen för invigning. Det var många, både unga och äldre, som dök upp för att få bevittna när Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) fattade tag om den stora häcksaxen och klippte av det grönskande bandet.
– Vi vill vinna Lindesbergbornas intresse och känsla för det här i framtiden, sa Sivert Juneholm om under den efterföljande Kyrkbergsvandringen.
De tjusiga Kyrkbergsportalerna skulle idag, lördag, få en riktig och officiell invigning. Förfrågan att klippa invigningsbandet hade gått till Kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S) som gladeligen tog på sig den uppgiften. Annica Walldén inledde med några berättande ord om Kyrkberget, innan hon lämnade över mikrofonen till Irja.
– Jag blev jätteglad när jag blev inbjuden att inviga Kyrkbergsportalerna. Kyrkberget är ett jätteviktigt område i en stad som Lindesberg, där det finns möjlighet till rekreation och lugn och ro, dit man kan gå för att få något för bara själen. Målet är att utveckla Kyrkberget till det rekreationsområde staden behöver och känna att det här är något som vi har tillsammans.
– Jag är jätteglad att det finns så många naturengagerade här i Lindesberg, och jag hoppas och tror att vi fortsätter utveckla området Kyrkberget, säger Irja Gustavsson och greppar den väl tilltagna häcksaxen.
Det krävs ett par försök innan det naturdekorerade bandet går av och applåder från publiken ljuder. Thomas Lundkvist spelar en fanfar, Irja får ett fånge blommor, och därefter tar Sivert Juneholm med alla samlade på en vandring runt Kyrkberget.
– Välkomna in i skogen, säger Sivert och tar täten uppför den långa, branta backen. Små barn hakar på, liksom äldre med rullator och stavar. Man går i ett makligt tempo för att alla ska få en chans att hänga med.
Sivert stannar upp i mitten av backen.
– Nu har vi kommit in i Lindesbergs gröna lunga. Ta ett djupt andetag av den rena luften. Kyrkberget är en unik pärla. Nästan alla Sveriges trädarter och buskar finns samlade inom det här området. Min stora dröm är att lindesbergare ska upptäcka det här mycket mer. Istället för att förstöra miljön och stressa in till Marieberg med hela familjen, så kan man komma hit och stressa av och njuta!, säger Sivert och berättar om de olika bokarna som ryms på berget innan han fortsätter uppåt.
Sivert besitter stor kunskap om Kyrkbergets natur och har mycket att berätta. Han fortsätter:
– Vi har även gamla tallar här, vissa tallar är över 200 år gamla. De är väldigt betydelsefulla för mångfalden. Vi vill bevara den biologiska mångfalden. Det finns så stor mängd olika arter. Den här variationen är otroligt värdefull för hela den biologiska mångfalden.
– Vi vill vinna Lindesbergbornas intresse och känsla för det här i framtiden, att de utan massa stora jippon ska tycka om att vistas här, säger Sivert med genuin värme.
Vandringen fortsatte för att sedan, med poesi och historik, avslutas vid lägerelden.