Vattnet är inte mer än 2-3 grader, och det är viktigt att inte drabbas av panik. Valter Kanlén fixade sitt isbad galant. Foto: Camilla Lagerman
Aron Kelescenyi går ut till den tunnaste delen av isen innan den tillslut brister. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Aron får frågan vad hans föräldrar heter, något kan klarar att svara på utan problem. Foto: Camilla Lagerman
Valter Kanlén gör ett hopp rakt ut i vattnet. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Klara Sahlén är lite nervös innan det är dags att hoppa i vattnet. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Iskallt uppdrag för Lindbackaskolans nior
Vattnet är inte mer än 2-3 grader, och det är viktigt att inte drabbas av panik. Valter Kanlén fixade sitt isbad galant. Foto: Camilla Lagerman
Aron Kelescenyi går ut till den tunnaste delen av isen innan den tillslut brister. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Aron får frågan vad hans föräldrar heter, något kan klarar att svara på utan problem. Foto: Camilla Lagerman
Valter Kanlén gör ett hopp rakt ut i vattnet. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Klara Sahlén är lite nervös innan det är dags att hoppa i vattnet. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Iskallt uppdrag för Lindbackaskolans nior
I strålande vackert vinterväder samlades Lindbackaskolans klass 9B ute på Lindessjöns is vid lunchtid på fredagen, för en något annorlunda idrottslektion. Bada isvak stod nämligen på dagens schema, något som eleverna såg fram emot med skräckblandad förtjusning.
– Det här är ett moment som heter livräddning vid vatten vintertid, så först har eleverna haft en teoretisk del där vi har gått igenom hur det går till, vad som är viktigt att tänka på och vilka säkerhetsåtgärder man bör tänka på innan man ger sig ut på isar. Det här momentet vi gör idag är helt frivilligt, men det är väldigt bra att veta hur det känns att hamna i kallt vatten, förklarar lärare Johanna Röseberg.
Idrottslärare Johanna Röseberg fäster en säkerhetslina kring midjan på Valter Kanlén, som med bestämda steg kliver fram till isens sköra kant. Efter ett par djupa andetag gör han ett hopp rakt ut i det iskalla vattnet. Någon sekund senare är han uppe över vattenytan igen och får tag i ispiggarna som hänger kring halsen. Innan han får ta sig upp ur det minst sagt kyliga vattnet ställer Johanna en fråga som han ska svara på, detta för att återfå kontroll över andningen.
– Om man får kontroll över andningen har man bättre förutsättningar att inte hamna i chock, och därmed kunna fatta rätt beslut för att klara sig ur situationen, förklarar Johanna.
Näst på tur är Klara Sahlén, som försiktigt tar sig ut till iskantens allra tunnaste del, där den enkelt faller samman under hennes fötter. Även Klara är snabbt uppe över ytan igen, och hon får kvickt fram sina ispiggar och inväntar Johannas kontrollfråga.
– Vad är det för dag idag?
– Fredag! ropar hon till svar innan hon tappert kämpar sig upp ur det iskalla vattnet och kan springa in till värmen.
– Forskning har visat att om man har fått prova på detta under kontrollerade former, så har man större chans att klara sig om man skulle gå igenom isen på riktigt, förklarar idrottslärare Rebecka Jylhäsalmi.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
INSÄNDARE/DEBATT: Den som söker sjukvård måste kunna lita på att vårdgivaren använder väl beprövade metoder för diagnos och behandling. Men till en god vård hör också korta väntetider och ett rimligt pris. Vården ska sammanfattningsvis ha en god evidens.
INSÄNDARE/DEBATT: Politikerna gömmer sig bakom inflation och krig för att slippa ta ansvar. Istället för att göra något åt situationen, gräver de ner sig i tabeller och statistik. Barn reduceras bara till framtida arbetsfoder, äldre till bördor, och de som är sjuka eller har ett handikapp betraktas som problem som helst borde försvinna. Man lyssnar inte och verkar helt obrydd för människors irritation och otrygghet.
Fortsatt mörker över centrums julbelysning
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden...
Sixtensson svarar Hedlund
REPLIK: Svar till Anders Hedlund, Storå. Som tidigare informerats så gavs möjligheten till en hyressänkning av förvaltningslokaler till största ...
Bra vecka för Lindlöven som vinner dubbelt
Den nionde omgången är spelad, vilket innebär att den första halvan av HockeyEttans grundserie är avklarad innan fortsättningsserierna tar över...
INSÄNDARE/DEBATT: Det är med rädsla och skräck vi läser om hur styret i Lindesbergs kommun på allvar tänker utreda möjligheterna att stänga ner Storåskolan. På nyheterna uttryckte sig Lillemor Bodman (M) tydligt, vi har inte råd att ha kvar skolan. Detta på grund av lågt barnafödande. Men hur kunde det bli så här? När kommunen står inför historiska underskott och pekar på inflation, höga räntor och en orolig omvärld som orsaken till underskottet blir vi att undra.
INSÄNDARE/DEBATT: Jag tänkte att jag skulle måla fan på väggen nu. Det är oroliga tider, krig har aldrig varit så nära Sverige som nu på väldigt länge. Varje dag läser vi om det hemska som händer i Ukraina, varje dag får vi rapporter om hur oskyldiga dödas i mellanöstern och alla politiker vill att man skall välja sida, ingen vill att man skall välja fred.
På grund av kommunens sviktande ekonomi valde man tidigare under hösten att avsluta samarbetet mellan Lindbackaskolan och företaget Drogfri Miljö. Istället skulle man fortsätta sitt samarbete med bland annat socialtjänsten och polisen för att verka förebyggande. Nu tvärvänder man på beslutet, och återinför narkotikasök på skolan.
– Vi tycker att det är ett viktigt förebyggande arbete, och Lindbackaskolan ska inte vara en miljö där droger förekommer, säger verksamhetschef Åsa Jönsson.
REPLIK: Som rubriken på min insändare signalerade så var syftet att reflektera och problematisera kring några av de utmaningar jag upplever inom politiken. Jag ville också tydliggöra partiets ståndpunkt i sakfrågan då den avvek från beslutet som nämnden fattade i ett aktuellt ärende. Jag tycker det är relevant och tror också att det finns väljare som tycker det är relevant.
Granhult återöppnas som SiS-hem
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse, SiS, är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanf...